Compromís centra el debat en el País Valencià i l’allunya d’Espanya

  • La coalició demana en el míting central que els dirigents dels partits espanyols deixen de tractar el País Valencià com un banc de proves electoral

Esperança Camps Barber
21.05.2023 - 21:40
Actualització: 21.05.2023 - 22:05
VilaWeb
Fotografia: Prats i Camps

“El País Valencià no és un camp d’entrenament de les eleccions generals ni s’hi juga cap semifinal. Tenim uns problemes molt clars i n’hem de parlar.” El batlle de València i candidat a la reelecció, Joan Ribó, ha fet aquest advertiment tot just començar el seu discurs en l’acte central de Compromís. D’aquesta manera responia al mantra de la importància dels resultats valencians en unes futures eleccions espanyoles. Entre 2.500 i 3.000 assistents reunits sota un sol inclement al parc Central de València l’han aplaudit a cor què vols. Aquesta no ha estat l’única crida a l’autocentrament que han fet els candidats del partit valencianista. I no ho han fet al buit. A molt pocs metres d’aquest recinte recuperat a les vies del tren, el PP omplia la plaça de bous –el lloc del crim, com l’ha qualificada Joan Baldoví–, i feia just vint-i-quatre hores, el PSOE també havia omplert Museu de la Ciència.

Els sondatges somriuen, però poc

Els organitzadors de l’acte han arribat al míting després d’haver estudiat els diversos sondatges que han publicat avui mitjans de comunicació valencians. D’una banda, estan contents perquè l’objectiu general de poder confegir un tercer govern del Botànic després del 28 de maig ja no el posa en dubte ningú. D’una altra, veuen que tot és tan ajustat que penja d’un fil i que no es pot perdre cap butlleta pel camí.

Aquests sondatges, l’un publicat pels mitjans del grup Prisa (El País i la Cadena SER) i l’altre per Prensa Ibérica (Levante, Información i Mediterráneo), apunten a una repetició del govern del Botànic amb un sol escó de diferència. És a dir, de 50 a 49. En tots es confirma també que el PP serà el partit més votat perquè engul els vots que el 2019 van convertir Ciutadans en la tercera força a les Corts Valencianes. També sembla una tendència inamovible l’ascens de l’extrema dreta, i una certa davallada de Compromís, que tindrà problemes per a igualar els 17 escons que ara tenia a les Corts. Fonts del partit diuen que els seus estudis interns els donen uns nombres més favorables. “Anem pujant”, diuen. També veuen una millora en les comarques del sud, on Joan Baldoví gaudeix d’una popularitat puixant. Per això, veure que les primeres 1.500 cadires que havien previst per a aquest acte han estat del tot insuficients i que n’han hagudes de traure moltes més, i que molta gent ha resistit totes dues hores plantada, els ha omplert d’optimisme.

El talk show de Maria Juan

El míting ha tingut tots els elements d’una festa familiar, amb paradetes en què les gorres del color corporatiu han triomfat, igual que els paraigües, per a emprar-los de para-sol. Hi havia un punt d’entreteniment per als més menuts, i l’orquestra Pato, que és la intèrpret de l’himne electoral del partit, ha anat tocant en directe peces de Zoo, la Fúmiga, Auxili o la Malaguenya de Barxeta que ha popularitzat Pep Gimeno, Botifarra.

Entre la simbologia exhibida pels assistents, centenars de banderes blanques amb el somriure de Compromís, i un parell amb els colors de l’arc de Sant Martí. Cap senyera, ni amb el blau ni sense. La llengua tampoc no ha estat pràcticament tema de cap dels sis discursos que s’han fet. Quan s’ha parlat de tenir més força, de ser més decisius dins el Botànic, no hi ha hagut cap referència a fer servir aquesta força per aprofundir en la sobirania política del País Valencià.

A les primeres files, és clar, les cares visibles de la coalició, amb Àgueda Micó, Enric Morera, Carles Mulet, Papi Robles, Maria Josep Picó, o Albert Ibáñez, i un Fran Ferri que ha estat molt aplaudit quan del faristol estant Maria Josep Amigó ha recordat que ell va dur la bandera de la diversitat a les Corts Valencianes.

L’actriu i monologuista Maria Juan ha fet de mestra de cerimònies d’un míting que ha fet riure la gent i ha tingut el ritme, i pràcticament el format, d’un programa de televisió, amb entrevistes i bromes al públic.

Els sis intervinents han estat la jove provinent dels Verds Europeus Paula Espinosa, candidata a les Corts per València; Maria Josep Amigó, candidata a les Corts per València; Aitana Mas, cap de llista per Alacant; Vicent Marzà, cap de llista per Castelló; i Joan Ribó i Joan Baldoví, candidats a la batllia de València i a la presidència de la Generalitat respectivament.

Lluny dels cosins forçuts de Gènova o de Ferraz

Joan Baldoví ha aprofundit en la idea de Ribó i ha dit a Pedro Sánchez i a Núñez Feijóo que aquestes no eren les seues eleccions, que eren les eleccions dels pobles i ciutats del País Valencià i de les Corts Valencianes. Ha donat les gràcies per haver anunciat uns milions per a l’atenció primària. “Saps quin és l’anunci que esperem els valencians? Que ens pagues els vuit-cents milions que deus a la nostra sanitat en concepte de la despesa més gran per a atendre els desplaçats d’uns altres territoris.” Baldoví ha criticat que Ximo Puig ahir no li demanàs a Pedro Sánchez que arregle el sistema de finançament, i que quan el PP tenia majoria absoluta al congrés espanyol tampoc no ho va fer. “Vull ser president per a exigir des del primer dia el finançament, amb diàleg i amb educació, però no em tremolarà la mà per exigir-ho en els tribunals si cal.”

Baldoví ha recordat els temps de la corrupció i de les retallades del PP i ha dit als seguidors que les eleccions de diumenge consistien en això, a impedir que tornen. I ho ha volgut il·lustrar amb una frase de Teresa de Calcuta llegida en un sobret de sucre en una cafeteria on va fer parada en els més de 30.000 quilòmetres que ha recorregut amb la baldoneta: “El que es tarda anys a construir pot ser destruït en una i nit i, tanmateix, cal continuar construint.”

Que bonica que és València

Joan Ribó ha demanat permís per recórrer al tòpic per dir que València és una ciutat bonica i que està orgullós quan veu que la gent que hi va s’hi sent a gust. També Pedro Sánchez i Núñez Feijóo. “A Feijóo li dic benvingut a la ciutat on ja no es roba i no hi ha corrupció. I a Sánchez li dic benvingut, però les eleccions del 28 de maig no són generals, són municipals i autonòmiques.” Ribó ha volgut fer una crida a la mobilització i ha dit que les coses anaven estretes, però que ells eixien a guanyar tant la batllia com la Generalitat.

La família s’ha tornat a reunir

Vicent Marzà, el cap de llista per Castelló, ha fet un discurs molt abrandat i l’ha volgut començar descrivint una imatge que diu que el va corprendre. Va passr a Castelló, la setmana passada. Asseguts en una mateixa taula, hi havia Carlos Fabra, Mariano Rajoy i Alberto Fabra. “La família, que havia estat un temps mig barallada i separada, es torna a ajuntar perquè saben que si el Zaplana que presenten a la presidència de la Generalitat guanya, els negocis tornaran a fluir per a la família”, ha dit Marzà, en referència al candidat del PP, Carlos Mazón, zaplanista declarat.

Aquest de la corrupció del PP, dels deutes, de les retallades, ha estat un dels denominadors comuns de tots els oradors en el míting central de València. Aquest, i el de la mobilització porta per porta, casa per casa. Han engegat una mena de compte enrere per al dia de les votades i han fet com es feia abans, quan els mítings sí que tenien sentit més enllà de la càrrega de piles dels convençuts: escampar el missatge de Compromís per esgarrapar tots els vots possibles el 28 de maig.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any