Com ens pot ajudar Europa?

  • La Comissió Europea estudia ara la possibilitat d’emetre eurobons per esmorteir els efectes del coronavirus 2019 sobre l’economia de l’àrea

Jordi Goula
20.03.2020 - 22:21
VilaWeb

El governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, deu veure molt negre el panorama perquè aquest matí s’hagi decidit a insistir en el dramatisme de la situació. Ha vingut a dir que ens enfrontem a una pertorbació sense precedents, d’una intensitat incerta, encara que en tot cas molt notable. Admetent que les polítiques d’ajuts adoptades pels països europeus i el BCE constitueixen la primera línia d’acció per a afrontar els efectes de la crisi, creu que no n’hi ha prou i és molt contundent a l’hora de sentenciar que ‘una major ambició i coordinació de la resposta a escala europea no és una opció; és una necessitat.’ Tot un dard adreçat al cor de la zona euro, en el sentit que posa en marxa els eurobons.

Què són els eurobons? Són títols de deute amb el suport de tots els països membres de la zona euro. És un projecte que s’ha debatut i encallat moltes vegades. Aquests bons tindrien un únic tipus d’interès i seria un organisme central europeu qui emetria deute públic, en lloc que cada país europeu l’emetés pel seu compte. Això abaratiria el cost del finançament a estats com Espanya, ja que la prima de risc no seria la de cada país comparada amb els bons alemanys, sinó una única per tots els països de la zona euro i es compararia amb el dòlar americà.

La Comissió Europea estudia ara la possibilitat d’emetre’ls per esmorteir els efectes del coronavirus 2019 sobre l’economia de l’àrea. Ho ha reconegut aquest matí la seva presidenta, Úrsula von der Leyen, en declaracions a una ràdio alemanya. L’aprovació d’una iniciativa d’aquesta mena, que els països del nord i el centre d’Europa van vetar en la crisi del 2008 –per por d’avalar el deute dels països del sud– seria una mesura sense precedents en termes fiscals. Serviria per a tallar, entre altres coses, l’augment en els costos per a finançar-se que la pandèmia ha generat i generarà entre els països perifèrics.

És bo que ho hagi dit la presidenta de la Comissió, que és alemanya, ja que ha estat Angela Merkel qui més s’hi ha oposat sempre. Potser la por dels estralls globals del coronavirus farà el que no va poder fer la reticència a ‘pagar la festa’ als grecs, italians o espanyols. Ara es tracta d’afrontar els moments més crítics per Europa… I seria un gran signe de solidaritat dins la Unió Europea.

I la cosa no acaba aquí. De fet, avui ha estat un dia molt mogut. A la tarda, la Comissió Europea ha proposat de suspendre temporalment l’aplicació del Pacte d’Estabilitat i Creixement, el conjunt de normes fiscals comunitàries, cosa que obre la porta al fet que els governs estatals puguin elevar la seva despesa pública tant com calgui. Un pas molt important per a desllorigar la feina que tindran els estats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor