Com ajudar la màfia des del govern

  • La Comissió Europea alerta dels perills dels visats d'or que els governs han atorgat als milionaris durant anys

Andreu Barnils
20.04.2024 - 21:40
Actualització: 21.04.2024 - 09:40
VilaWeb

Els visats d’or són els permisos de residència atorgats als estrangers que compren cases de mig milió d’euros en amunt. Mentre hi ha centenars de milers de ciutadans que passen anys intentant d’aconseguir papers, per a alguns estrangers milionaris és més fàcil: han de comprar cases de mig milió i tindran permís de residència. Els visats d’or són legals a uns quants estats europeus, i a l’estat espanyol d’ençà de l’any 2013. Això vol dir que els va aplicar Mariano Rajoy (PP) durant cinc anys (2013-2018) i que Pedro Sánchez (PSOE) fa sis anys que els manté (2018-2024). Segons dades del ministeri de l’habitatge, fins l’any 2024 hi ha hagut 14.576 individus que han adquirit el permís de residència d’aquesta manera.

Aquest mes d’abril el govern Sánchez ha anunciat que posaria fi als visats d’or, perquè, ha dit, volia ajudar a rebaixar els preus del mercat immobiliari. Dir això és amagar una part molt important del perill dels visats d’or. La part de què la Comissió Europea fa anys que alerta i que el govern de Pedro Sánchez no explica com cal. La part que ajuda la màfia.

En efecte, el 23 de gener del 2019 la Comissió Europea va enviar un informe al Parlament Europeu en què alertava dels perills de donar permisos de residència i nacionalitat als qui compren cases (hi ha tres països que donen directament la nacionalitat: Bulgària, Xipre i Malta). Els perills, segons la Comissió Europea, de deixar entrar milions d’euros en canvi de papers són: seguretat, emblanquiment de capitals, evasió d’impostos i corrupció. És a dir, activitats clàssiques de la màfia. Tres anys després, l’any 2022 la Comissió Europa va subratllar els perills de donar permisos i nacionalitat d’aquesta manera a russos i bielorussos, en el marc de la invasió russa d’Ucraïna.

Un detall per a il·lustrar-ho: els visats d’or, segons que explica l’organització Transparency International, funcionen així: l’interessat presenta la sol·licititud, amb la documentació, i si al cap de vint dies l’administració no ha respost, el silenci administratiu va a favor del sol·licitant, que ja té el permís de residència. Segons Transparency International, això dificulta molt que es pugui comprovar l’origen dels diners, i el risc d’emblanquir capital és molt gran. També diu que l’administració del país receptor hauria de col·laborar més amb  l’administració dels països d’origen i no donar per bo tan fàcilment allò que diuen els bancs i prou.

El mal dels visats d’or no és tan solament que encareixen el mercat de les cases de luxe, (i no tant luxe) sinó que obren la porta legal a les màfies. I és això que no explica com cal Pedro Sánchez. Potser perquè fa sis anys que atorga aquests visats. Com tampoc no detalla com cal el que diu la Comissió Europea: aquests visats temporals poden facilitar un permís de residència permanent, no tan sols temporal. I permeten la reunificació familiar, molt laxa en termes de control, cosa que és perillosa per a la seguretat. (És a dir, el perill no està a deixar entrar qui compra la casa, sinó el familiar, a qui donen els papers sense gaire cura, i que potser és l’objectiu final de tota l’operació).

El senyor Rajoy i el senyor Sánchez ens haurien d’explicar a quins individus han donat durant onze anys la residència a l’estat espanyol, quants n’hi ha que ja tenen la permanent, i si s’han assegurat bé de no haver obert la porta legalment a la màfia internacional. Voldríem saber també si Sánchez està disposat a retirar permisos concedits, com recomana la Comissió Europea. Perquè sortir ara a dir que limita el mercat de cases de mig milió en amunt per ajudar els ciutadans a comprar una casa és una mica insultant, sabent com sabem que la millor manera d’ajudar-los-hi és construir-ne de públiques. I sabent com sabem els perills que hi ha, i sobre els quals alerta la Comissió Europea.

Per cert, per cert, diguem, per acabar, que dels 14.576 permisos de residència atorgats d’aquesta manera, més de la meitat s’han atorgat als Països Catalans (33% a Barcelona, 10% a Alacant, 5% a les Illes, 4% a València); de la resta, un 19% s’han atorgat a Madrid i un 18% a Màlaga, segons dades del ministeri. Hi ha hagut anys que és d’aquesta manera com el 5% dels habitatges s’han comprat a Barcelona.

Fonts:

Nota de premsa del consell de ministres espanyol sobre la fi dels visats d’or

Informe de la Comissió Europea (2019) alertant dels visats dor (pdf)

Informe de la Comissió Europea (2022) alertant dels visats d’or a russos

Informe de Transparency International (2023) sobre els visats d’or a l’estat

Resum dades del Diario

 

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor