Aromes menorquines a Londres

  • Com a casa: viatjant pel món a la recerca de racons, objectes, monuments i personatges que ens remeten a casa nostra

VilaWeb
Martí Crespo
06.08.2019 - 21:50
Actualització: 20.12.2020 - 21:52

Perfumeria Floris
Carrer Jermyn, 89
Mapa a Google

Què poden tenir en comú personatges tan famosos de la Gran Bretanya com ara l’escriptora Mary Shelley, el primer ministre Winston Churchill, l’almirall Nelson, la premier Margaret Thatcher i el mític espia cinematogràfic James Bond? Si més no, una cosa: ser clients habituals de la perfumeria Floris, un establiment centenari al centre de Londres. Va obrir la porta al número 89 de Jermyn Street, a l’elegant barri de St James ‘l’any 1730 sota l’impuls de Juan Famenias Floris i la seva muller, Elizabeth, on venien perfums, pintes i productes d’afaitar’. Això s’explica al web oficial d’aquesta clàssica perfumeria, tot i que un estudi genealògic recent hi introdueix un parell de precisions importants: l’establiment hauria estat fundat el 1780, cinquanta anys després, i al darrere hi hauria Joan Matjí Femenias Sabater i Elisabeth Hotgkiss.

Sigui com sigui, gràcies a una clientela potent i rica acumulada al llarg dels anys, aquest negoci fundat per un ciutadellenc nascut el 1753 en un dels períodes britànics de Menorca s’ha convertit en un referent de l’alta societat a la capital anglesa, sinònim de luxe i també de monarquia. Perquè d’ençà del 1820, Floris ha anat acumulant les valuoses autoritzacions reials i actualment és el fabricant de perfums per a sa majestat la reina Elisabet II i de preparats de bany per a sa altesa reial el príncep de Gal·les.

Vuit generacions després de l’arribada de l’emprenedor menorquí a Londres, els seus descendents continuen al capdavant de Floris amb un selecte catàleg de perfums i fragàncies originals i naturals, alguns de creats pel mateix fundador i uns altres de nova creació, com ara el Mahon Leather, fet amb essències de la Mediterrània en homenatge a l’illa de Menorca.

I una mica més: El 2012, la casa Floris va obrir una altra botiga molt semblant a l’original, al carrer Ebury, 147, a Londres mateix, tot i que no ha tingut continuïtat.

Recomanació: Si us interessa de seguir el rastre de la diàsposa catalana, consulteu també el portal Petjada Catalana.

· Què és Com a casa?
· Tots els articles
· Suggeriments per a la secció: marti.crespo@partal.cat

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any