
Per: Martí Crespo


Aquesta funcionalitat és per als membres de la comunitat de VilaWeb. Si encara no en sou subscriptors, cliqueu en aquesta pàgina per veure'n els avantatges.


Aquesta funcionalitat és per als membres de la comunitat de VilaWeb. Si encara no en sou subscriptors, cliqueu en aquesta pàgina per veure'n els avantatges.

Fes-te subscriptor de VilaWeb
Perfumeria Floris
Carrer Jermyn, 89
Mapa a Google
Què poden tenir en comú personatges tan famosos de la Gran Bretanya com ara l’escriptora Mary Shelley, el primer ministre Winston Churchill, l’almirall Nelson, la premier Margaret Thatcher i el mític espia cinematogràfic James Bond? Si més no, una cosa: ser clients habituals de la perfumeria Floris, un establiment centenari al centre de Londres. Va obrir la porta al número 89 de Jermyn Street, a l’elegant barri de St James ‘l’any 1730 sota l’impuls de Juan Famenias Floris i la seva muller, Elizabeth, on venien perfums, pintes i productes d’afaitar’. Això s’explica al web oficial d’aquesta clàssica perfumeria, tot i que un estudi genealògic recent hi introdueix un parell de precisions importants: l’establiment hauria estat fundat el 1780, cinquanta anys després, i al darrere hi hauria Joan Matjí Femenias Sabater i Elisabeth Hotgkiss.
Sigui com sigui, gràcies a una clientela potent i rica acumulada al llarg dels anys, aquest negoci fundat per un ciutadellenc nascut el 1753 en un dels períodes britànics de Menorca s’ha convertit en un referent de l’alta societat a la capital anglesa, sinònim de luxe i també de monarquia. Perquè d’ençà del 1820, Floris ha anat acumulant les valuoses autoritzacions reials i actualment és el fabricant de perfums per a sa majestat la reina Elisabet II i de preparats de bany per a sa altesa reial el príncep de Gal·les.
Vuit generacions després de l’arribada de l’emprenedor menorquí a Londres, els seus descendents continuen al capdavant de Floris amb un selecte catàleg de perfums i fragàncies originals i naturals, alguns de creats pel mateix fundador i uns altres de nova creació, com ara el Mahon Leather, fet amb essències de la Mediterrània en homenatge a l’illa de Menorca.
I una mica més: El 2012, la casa Floris va obrir una altra botiga molt semblant a l’original, al carrer Ebury, 147, a Londres mateix, tot i que no ha tingut continuïtat.
Recomanació: Si us interessa de seguir el rastre de la diàsposa catalana, consulteu també el portal Petjada Catalana.
· Què és Com a casa?
· Tots els articles
· Suggeriments per a la secció: marti.crespo@partal.cat
Comentaris
Els subscriptors de VilaWeb poden comentar aquesta notícia, o bé llegir els comentaris que hi han fet els altres subscriptors i debatre-la amb ells , clicant ací.
Si encara no sou subscriptors, us en podeu fer clicant ací.
S'ha afegit la noticia a Favorits