‘Close’ s’imposa a ‘Alcarràs’ i guanya el premi del Públic Lux del Parlament Europeu

  • Simón es congratula de formar part d'una celebració del cinema europeu: "Són uns premis molt bonics"

VilaWeb
ACN
27.06.2023 - 19:09
Actualització: 27.06.2023 - 23:01

Close ha guanyat el premi del Públic Lux del Parlament Europeu. El film del cineasta belga Lukas Dhont s’ha imposat als altres quatre nominats, entre els quals hi havia Alcarràs, de Carla Simón. El film guardonat l’ha anunciat la vice-presidenta del Parlament Europeu Evelyn Regner en una cerimònia que s’ha fet a Brussel·les.

Els altres tres finalistes eren Triangulo de la Tristeza de Ruben Östlund, Burning Days d’Emin Alper i Will-o’-the-Wisp de João Pedro Rodrigues. En el seu discurs, Dhont ha lamentat el boicot al seu film a Bulgària per part de grups contra el col·lectiu LGTBI.

En la cerimònia, la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, ha reivindicat que els cinc films nominats “comparteixen valors de llibertat” i contra la injustícia, la desigualtat i la corrupció. “Celebrem el missatge d’esperança que tenen aquests films”, ha afirmat Metsola.

El guanyador del Premi del Públic LUX l’escullen al 50% entre els membres del Parlament Europeu i el vot del públic del continent. Uns quaranta-cinc mil ciutadans han votat per elegir el guanyador. Aquest guardó vol impulsar el cinema europeu i premia els films que reflecteixen la diversitat cultural a Europa i aborden reptes actuals relacionats amb la democràcia, la dignitat humana, la igualtat, la inclusió, la tolerància, la justícia i la solidaritat.

Simón reivindica l’exportació de la cultura amb el cinema

Malgrat no haver guanyat el premi, Carla Simón ha celebrat que Alcarràs hagi estat entre els cinc films nominats. “És una celebració del cinema europeu i em sento molt honrada de formar-ne part. Són uns premis molt bonics”, ha dit en declaracions a l’ACN. La cineasta ha explicat que el film aborda un “tema molt rellevant avui en dia” com són els petits agricultors i ha defensat que va ser a la Berlinale, on va guanyar l’Ós d’Or, que van veure que el film tenia un “potencial universal”. “Hi ha certes dinàmiques familiars amb les quals la gent se sent identificada”, ha remarcat.

A més, la directora d’Alcarràs ha destacat que el fet que els actors no siguin professionals és una de les característiques que més agrada, així com que es filmi “fent veure que les coses passen per casualitat davant la càmera”.

Finalment, Simón ha reivindicat que amb el cinema s’exporta la cultura catalana. “Hi ha molta gent que ha descobert que hi ha una llengua que es diu català quan ha vist Estiu 1993 i Alcarràs“. “Políticament, no se li dóna la rellevància que té. Donar suport a l’art té repercussions molt importants. L’art ens dóna a conèixer al món”, ha defensat.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor