Cinc Vins de Finca Qualificada nous ancorats als anys noranta

  • Quatre vins del celler Can Bas (DO Penedès) i un del celler Collbaix (DO Pla de Bages) han rebut aquesta distinció

VilaWeb
D'esquerra a dreta: el conseller d'Agricultura, Òscar Ordeig; l'elaborador Pere Ventura; l'enòloga Bet Palahí de Can Bas; la resposable de la Finca Can Bas, Mireia Juvé; Josep Maria Claret, copropietari del celler Collbaix; i Joan Gené, director General de l'INCAVI.
20.12.2025 - 21:40
Actualització: 20.12.2025 - 21:47

Aquesta setmana s’ha atorgat la distinció de Vins de Finca Qualificada a cinc vins nous: la Capella, la Creu, la Romana i Monreal, del celler Can Bas (DO Penedès) i Singular Negre, del celler Collbaix (DO Pla de Bages). Aquests cinc vins nous s’afegeixen als dinou que ja tenen aquesta distinció. Els Vins de Finca Qualificada són el màxim reconeixement que atorga el govern de la Generalitat de Catalunya als vins catalans amb Denominació d’Origen.

Les distincions es van lliurar dilluns, 15 de desembre, al Palau de Pedralbes de Barcelona durant un acte presidit pel conseller d’Agricultura, Òscar Ordeig, i el director general de l’INCAVI (Institut Català de la Vinya i el Vi), Joan Gené, i conduït pels sommeliers Ferran Centelles i Meritxell Falgueras. S’hi van tastar els vins, comentats pels sommeliers, i els propietaris dels cellers van explicar els seus projectes. Tots els vins distingits són tècnicament impecables, elegants i gustosos. Tanmateix, la contrarietat planava sobre bona part dels assistents a l’acte. Hi havia representants de cellers guardonats en certàmens anteriors, presidents de Denominacions d’Origen, enòlegs, sommeliers, periodistes especialitzats, prescriptors i més representants del sector.

Què va passar en aquesta cerimònia de lliurament dels nous Vins de Finca Qualificada? Per què ha causat contrarietat? D’entrada, perquè quatre dels cinc vins són d’un mateix propietari, cosa que redueix la diversitat de projectes i territoris. Per una altra banda, i en especial, perquè tots els vins distingits són elaborats amb varietats foranes (sauvignon blanc, chardonnay, syrah i cabernet sauvignon), excepte un dels vins que és un cupatge de xarel·lo i chardonnay.

Distingir vins de varietats foranes per mostrar la singularitat dels vins catalans i per fer-ne la cara visible en la projecció exterior és, si més no, sorprenent i en alguns elaboradors ha ocasionat desconcert i, fins i tot, malestar. Perquè, d’un temps ençà, en moltes denominacions d’origen catalanes, molts viticultors han fet i fan un gran esforç per oferir vins de qualitat a partir de varietats pròpies. És el cas del xarel·lo i el sumoll al Penedès (la revolució del Penedès recent se centra, precisament, en aquesta recuperació), de la carinyena blanca a l’Empordà, el trepat a la Conca de Barberà, de la garnatxa blanca a la Terra Alta, del picapoll blanca i el mandó al Pla de Bages, per posar-ne només alguns exemples.

Certament, als anys vuitanta i noranta del segle XX, el Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya i l’INCAVI impulsaven la plantació de varietats franceses en detriment de les històriques d’ací. És el cas de la majoria de vinyes d’on neixen els vins distingits enguany. Són vinyes que es van plantar a la dècada dels anys noranta. És per això que un elaborador de prestigi que va assistir a l’acte comentava: “Estem ancorats als noranta.”

Tanmateix, fa més d’una dècada que a Catalunya parlar de singularitat d’un terrer implica també incloure un tipus de varietats de raïm històricament adaptades i reempeltades després de la fil·loxera. Aquest camí d’excel·lència dels vins de varietats pròpies que ha marcat aquests darrers anys la viticultura catalana, i que ha convençut molts elaboradors, es posa en qüestió davant les cinc distincions de Vins de Finca Qualificada que ha atorgat l’INCAVI aquest 2025. També, tot el treball de recuperació i preservació de varietats antigues. I aquest compromís amb les varietats pròpies va quedar debilitat, també i sobretot, pel contingut dels discursos que van pronunciar les màximes autoritats de l’acte.

Joan Gené va declarar: “Celebrem, amb els Vins de Finca Qualificada, una manera d’entendre el vi català, que aporta qualitat davant la quantitat. Catalunya ha de ser un país de vins de qualitat, perquè és aquí on podem competir. Per això, un Vi de Finca Qualificada vol dir origen, història, vol dir tot un control del procés i certificació del procés, també. Intentem que aquests vins siguin el referent del prestigi, i quan fem tasts pertot arreu portem aquests vins, perquè quan un mostra els productes que fa ha de mostrar els que tenen més prestigi i valor. Realment, el procés d’acreditació no és fàcil. Comença amb una memòria de la finca, amb visites dels tècnics de l’INCAVI unes quantes vegades, amb tota una discussió sobre qüestions a millorar… El procés pot durar dos o tres anys. És un sistema en forma de piràmide que representa de la millor manera els vins amb Denominació d’Origen.”

I el conseller Ordeig va començar dient: “Dies com el d’avui són dies simbòlics.” I després va continuar: “Ens hem de preguntar com vol ser reconeguda Catalunya al món, com vol ser reconeguda Catalunya de portes endins, com volem que els quaranta milions de visitants que vénen a Catalunya ens vegin, a través dels nostres vins i de quins vins, sobretot. El futur implica fer productes amb valor afegit. Hem d’anar a preu alt, hem d’anar a crear marca de país, a màxima qualitat, a explicar la nostra història, a la distinció, a les segmentacions… Els productes alimentaris estan més segmentats que mai. El client vol una experiència única, singular, diferenciada més que mai. I anirà creixent. De manera que ens hem d’adaptar o ens quedarem fora del mercat. I això ho hem de fer amb un treball conjunt. No es pot entendre Catalunya sense entendre les seves DO i els seus vins.”

Els nous Vins de Finca Qualificada: la Capella, la Creu, la Romana i Monreal, del celler Can Bas (DO Penedès) i Singular Negre, del celler Collbaix (DO Pla de Bages).

Els vins distingits com a Vins de Finca Qualificada 2025

Pere Ventura i Mireia Juvé, coneguts sobretot pels seus caves, l’any 2011 van adquirir la finca de can Bas, una finca històrica del Penedès situada a Subirats. De totes les hectàrees de vinya de la finca, cinc parcel·les no es podien destinar al cava, perquè eren plantades amb varietats de raïm no autoritzades per la DO Cava. I van decidir vinificar-les i destinar-les a vi tranquil. Amb aquesta finalitat van construir un petit celler a la finca i van contractar un enòleg especialitzat en vins blancs i un altre per als vins negres. D’aquestes parcel·les neixen els quatre vins de Can Bas DO Penedès, destacats com a vins de Finca Qualificada.

La Creu 2023: És un vi blanc monovarietal de sauvignon blanc d’una vinya plantada el 1994. L’anyada va ser molt complicada, perquè va ser un any de plena sequera, però en va sortir un vi elegant, fresc, amb volum, plaent, gens vegetal i molt diferent dels sauvignon blancs d’altres territoris vinícoles del món. Una part del vi es va elaborar en tines d’acer inoxidable, i una altra amb bótes de roure francès fent una criança de sis mesos. Se n’han tret al mercat 4.600 ampolles. Un sauvignon mediterrani, va definir-ho Ferran Centelles.

La Romana 2022: Cupatge de xarel·lo (75%) i chardonnay (25%) d’unes vinyes plantades el 1994. Es diu la Romana pels vestigis romans que es troben a la finca i perquè ben a prop passava la Via Augusta. Aquest vi blanc fa la criança en bocois i àmfores de 250 litres de terracota. “Vi de màxima precisió, ordenat, de molta profunditat”, comentava Centelles. Un vi de guarda. Se n’han fet 1.900 ampolles.

La Capella 2017: Vi negre que és un cupatge majoritàriament de syrah d’una vinya plantada el 1997 i cabernet sauvignon. Tot i l’edat, es mostra com un vi encara jove, amb molta fruita primària, que comença a madurar. “Sorprenentment jove i amb molt bona textura, molt sedosa al paladar”, segons Ferran Centelles i “amb notes especiades al nas”, per Meritxell Falgueras. Divuit mesos de criança. 16 graus.

Monreal 2018: Un cabernet sauvignon 100%, amb criança de divuit mesos en bótes de roure francès. Expressa la fruita vermella i negra, “sense ni una punta vegetal; un vi de molta potència, molt paladar”, deia Centelles, i amb capacitat de guarda.

El cinquè Vi de Finca Qualificada és el Singular Negre 2018, del celler Collbaix, a la DO Pla de Bages. Un celler repetidor en aquesta gala, perquè, precisament, el Singular Blanc, un macabeu de vinya vella, ja havia estat distingit com a Vi de Finca Qualificada en certàmens anteriors. Josep Maria Claret va plantar la vinya de cabernet sauvignon el 1990 al turó de Collbaix, situat a l’oest de la ciutat de Manresa. Va ser la primera vinya que va plantar, juntament amb el seu soci, Sebastià Catllà. És una vinya amb una bona insolació, perquè el cabernet es cull madur, explica Josep Maria Claret. Tot i que el 2018 va ser una anyada difícil, el vi es va vinificar i és un vi de llarga criança. Fermenta en bótes de roure obertes que després es tapen i el vi fa la fermentació malolàctica. Té un temps llarg de criança en bóta.

Com s’aconsegueix de ser Vi de Finca Qualificada

Els cellers han de presentar els seus vins candidats a l’INCAVI per tenir la possibilitat de ser distingits i han de complir, entre més, cinc requisits d’excel·lència i d’arrelament i compromís amb el territori, que segons marca l’lNCAVI són: tenir una antiguitat mínima de deu anys en el registre de la Denominació d’Origen, un rendiment de producció de vinya un 15% inferior a l’establert per la DO, i una nota superior del comitè de tast; el propietari de les vinyes ha de coincidir amb el del celler, i l’elaboració del vi s’ha de fer en un celler situat a la mateixa finca o en les proximitats; el vi s’ha de produir en un entorn específic, amb les seves pròpies característiques edàfiques i microclimàtiques; el celler ha de comptar amb una trajectòria de prestigi i qualitat en el mercat durant un període de deu anys o més i ha d’existir una traçabilitat específica integral des de la producció a la comercialització.

Vint-i-quatre Vins de Finca Qualificada

Amb la incorporació d’aquests cinc vins nous, la família dels Vins de Finca Qualificada s’amplia fins a arribar a les vint-i-quatre referències de sis Denominacions d’Origen:

 

DO Empordà

  • Vd’O2, del celler Vinyes d’Olivardots

 DO Montsant

  • Les Tallades de Cal Nicolau, d’Orto Vins
  • Teixar, del celler Vinyes Domènech

  DO Penedès

  • Avi Ton, del celler Eudald Massana Noya
  • La Capella, de Can Bas
  • La Creu, de Can Bas
  • La Romana, de Can Bas
  • Monreal, de Can Bas
  • Raïms de la Immortalitat, de Torres del Veguer
  • Vinya Le Havre, de Jean Leon
  • Vinya Palau, de Jean Leon
  • Vinya Gigi, de Jean Leon
  • Vinya La Scala, de Jean Leon

  DO Pla de Bages

  • Arnau Oller, d’Oller del Mas
  • Especial Picapoll Negre, d’Oller del Mas
  • Finca 3.9, de Celler Abadal
  • Singular Blanc, del celler Collbaix
  • Singular Negre, del celler Collbaix

 DOQ Priorat

  • Clos Fontà, del celler Mas d’en Gil
  • Coma Blanca, del celler Mas d’en Gil
  • Mas de la Rosa, del celler Vall Llach
  • Vi de Finca, de Clos Mogador

  DO Terra Alta

  • La Serra Blanc, d’Herència Altés
  • Vi de Finca Edetària, del celler Edetària

L’acte també va reconèixer Antoni Falgueras, mestre bodeguer i propietari de l’establiment Celler Gelida, comerç especialitzat en vins al barri de Sants de Barcelona, que enguany ha celebrat el seu 130è aniversari.

 

Continguts només per a subscriptors

Aquesta notícia només és visible per als membres de la comunitat de VilaWeb fins el dia 21.12.2025 a les 01:50 hores, que s'obrirà per a tothom. Si encara no en sou subscriptor cliqueu al botó següent

Recomanem

Fer-me'n subscriptor