Amb l’arribada del primer fred, a la majoria d’indrets del país ja es pot fer la collita de l’oliva. I això vol dir que passades les festes de Nadal, molts olis ja són a punt per a consumir. Per això, durant el mes de gener proliferen les fires de l’oli. La majoria van lligades a les principals denominacions d’origen que hi ha a Catalunya, com ara les Garrigues, Siurana, l’Empordà i Terra Alta. A més, l’oferta d’aquestes fires se sol completar amb activitats de tota mena, que van de tastos guiats a visites a les oliveres, passant per maridatges amb vins, col·loquis i concursos.

Tot seguit, us en detallem cinc:

Festa de l’Oli. Granyena de les Garrigues (les Garrigues). 13 de gener. L’oli de la cooperativa del poble s’obté només d’olives de la varietat arbequina i presenta dues gammes d’oli: el verge extra i el verge extra ecològic.

Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra. Les Borges Blanques (les Garrigues). 18, 19 i 20 de gener. Aquesta és la fira més important que fa la denominació d’origen protegida de les Garrigues i aplega a més de trenta productors. Completa l’oferta amb un ventall molt ampli d’activitats: demostracions de cuina de la mà de reputats xefs, degustacions, concerts…

Fira de l’Oli i l’Olivera. Espolla (Alt Empordà). 18, 19 i 20 de gener. Diuen que els olis de la zona de l’Empordà són els més aromàtics que es fan i aquest poble del nord del país n’és la capital. Per això programa tres dies amb tot d’actes al voltant de l’oli, l’olivera i altres productes de la terra, com ara el vi.

Fira Intercomarcal de l’Oli. Móra la Nova (Ribera d’Ebre). 27 i 28 de gener. La principal característica d’aquesta fira és que aplega les dues denominacions que hi ha a banda i banda del riu Ebre: la de Siurana i la de la Terra Alta. Per això, el pavelló comercial de la localitat s’omple d’almàsseres provinents de la Ribera d’Ebre, el Priorat i la Terra Alta.

Festa de l’Oli. L’Espluga de Francolí (Conca de Barberà). 26 i 27 de gener. L’oli és el protagonista d’aquesta fira multisectorial, on també es poden trobar tota mena de productes de proximitat. L’acte central és un gran esmorzar comunitari on es degusten les millors varietats de l’oli de la zona, que pertanyen a la prestigiosa DOP Siurana.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb