Cent mil desocupats menys en un any

  • El ritme de descens de la desocupació es continua intensificant a Catalunya i al setembre hi ha hagut una baixada interanual del 20,9%, set punts més que a l'estat espanyol

Jordi Goula
04.10.2021 - 19:50
VilaWeb

El setembre ha estat un bon mes per a la desocupació i això és una mica atípic. En termes interanuals, el mes de setembre a Catalunya es va registrar una baixada del 20,9%, que vol dir 99.731 desocupats menys que un any abans. A l’estat espanyol, la xifra també s’ha reduït força respecte d’un any abans, però no tant com a Catalunya (-13,7%).

Sempre en termes interanuals, hi ha força menys desocupació en tots els col·lectius. Per edats, cal destacar la disminució dels menors de 25 anys, la més acusada (-45,8%), que duplica de sobres la de la resta (-18,6%). Tanmateix, cal recordar que el jovent també fou el més castigat per la desocupació ara fa un any (superior al +40%). Per sectors, els serveis encapçalen la baixada en termes relatius (-21,2%), seguits per l’agricultura (-20,8%), la construcció (-18,1%) i la indústria (-17,2%).

Tot plegat és un bon indicador que la recuperació al mercat laboral ha seguit a bon pas el mes passat. Pensem que la desocupació va baixar al setembre de 12.658 persones (-3,2%), és a dir, el millor comportament en un mes de setembre en tota la sèrie històrica. Amb 378.470 desocupats, som en un nivell inferior que abans de la pandèmia i gairebé al mateix del setembre del 2019.

Tanmateix, cal recordar que en les dades no hi ha inclosos els afectats per expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO), perquè no són considerats dins la classificació de desocupació registrada, tal com estableix la llei. A això s’ha referit, en part, el secretari general de PIMEC, Josep Ginesta, aquest migdia. “Malgrat que recuperem indicadors del mercat de treball que reflecteixen que hem superat la pandèmia quantitativament, això no es reflecteix qualitativament”, ha dit. I ha afegit: “Cal que la desocupació es redueixi a tots els sectors; qualitativament som lluny dels nivells pre-pandèmics perquè s’han perdut 90.000 codis de cotització a la Seguretat Social respecte de l’agost del 2019, 86.000 dels quals pertanyen a pimes.”

Els treballadors afectats per ERTO al setembre han tornat a baixar, fins a arribar a 47.949. Un primer punt que cal tenir en compte és que la setmana passada el govern espanyol va aprovar la pròrroga dels beneficis dels ERTO fins al 28 de febrer de 2022, després d’acordar-ho amb els interlocutors socials. Com a fet diferencial, en aquesta extensió es posa èmfasi en la formació, amb més exoneracions a les empreses que facin activitats formatives. No és gaire clar com s’aplicarà, però crec que és un pas que s’havia d’haver fet ja fa temps. Aquest allargament, per una altra banda, ens mantindrà la incògnita de saber quin és el nombre real de desocupats durant uns quants mesos més. En el supòsit extrem que tots els afectats actuals acabessin sense feina, la xifra ens situaria una mica per sobre del març del 2020.

I, ja que parlem dels ERTO, cal dir que el ritme de descens a Catalunya és una mica inferior al de tot l’estat espanyol. Aquí ha estat del 9,6% al setembre sobre el mes anterior i a l’estat espanyol, del 12,5%. Per què anem més a poc a poc?… Cal afegir que a Catalunya tenim encara gairebé 15.000 empreses amb gent amb ERTO. Això vol dir el 18,5% del total de l’estat espanyol. En canvi, el nombre de treballadors afectats és d’un 20,1%. De manera que les empreses catalanes en aquesta situació són una mica (molt poc) més grans que les de la resta de l’estat. Malauradament, no tenim dades detallades per a Catalunya sobre aquest punt.

A l’estat espanyol, segons la consultora Randstad, és preocupant la gran concentració d’afectats per ERTO en un nombre molt petit de sectors. En concret, el sector de comerç encara té 40.118 treballadors amb ERTO, cosa que significa el 16,7% del total d’afectats al setembre. Per una altra banda, el sector de l’hoteleria manté en ERTO 87.977 persones, és a dir, el 36,7% del total. Només aquests dos sectors, doncs, aglutinen més de la meitat dels afectats. Cal suposar que a Catalunya no som pas gaire lluny d’aquestes xifres.

Quant a les afiliacions a la Seguretat Social, les dades també són positives. Segons una nota de l’Observatori del Treball i Model Productiu de la Generalitat, durant el mes de setembre s’han comptabilitzat, de mitjana, 3.478.568 afiliacions a Catalunya. Aquesta xifra és la dada d’afiliació més alta registrada en un mes de setembre de la sèrie històrica disponible (començament del 2004), tot i que cal tenir present que en aquesta dada s’inclouen els afectats per ERTO. Entre el 2008 i el 2015 l’afiliació va disminuir intermensualment cada mes de setembre. En canvi, del 2016 ençà hi ha hagut pujades i enguany (+0,36%; 12.650 afiliacions més) hi ha hagut la segona més pronunciada de la sèrie històrica, després del 2005. Respecte del mes de setembre de l’any passat, l’afiliació a Catalunya ha pujat d’un 3,8%, amb 125.836 afiliats més de mitjana. A l’estat espanyol, el creixement ha estat una mica inferior, del 3,5%.

En definitiva, un setembre que, laboralment, sembla haver anat millor que les dades macroeconòmiques que fins ara hem començat a conèixer. El fet més important és haver baixat el nivell de desocupació que teníem els mesos d’abans de la pandèmia, amb la taca negra de l’alentiment en la reducció dels treballadors en situació d’ERTO.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor