01.03.2017 - 15:57
Barcelona participa en un projecte europeu contra el malbaratament alimentari
BARCELONA, 1 (EUROPA PRESS)
Catalunya malgasta 262.000 tones d’aliments cada any, un 7% del que adquireixen les famílies, els restaurants i els comerços, segons l’estudi Diagnòstic del malbaratament alimentari a Catalunya elaborat el 2013 per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
Aquestes xifres suposen que cada català llença cada any uns 35 quilos d’aliments que es poden aprofitar, atès que equival a llençar el menjar consumit durant uns 25 dies o alimentar més de mig milió de persones, ha informat aquest dimecres la Conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat en un comunicat.
L’estudi xifra en 112 euros la pèrdua econòmica per habitant i any, és a dir 841 milions d’euros anuals a Catalunya: el 58% es produeix a les llars, el 16% en els supermercats, el 12% en l’hostaleria, el 9% en el comerç al detall, el 4% en el càtering i l’1% als mercats municipals.
Per fer front a aquesta situació, la Conselleria ha anunciat que Barcelona participarà, a través de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), en un conveni europeu contra el malbaratament alimentari que pretén fer front a la pèrdua del 50% de la producció agrícola europea que no es consumeix.
‘ECOWASTE4FOOD’
Les reunions del projecte ‘Ecowaste4food’, que s’han celebrat aquest dimarts i dimecres, han comptat amb la participació d’autoritats locals i regionals de sis països europeus més: França, Regne Unit, Polònia, Itàlia, Grècia i Finlàndia.
La iniciativa pretén aconseguir canvis en les polítiques europees de gestió dels aliments i demostrar que els residus d’aliments poden gestionar-se per contribuir a una “economia eficient i respectuosa amb el medi”.
Així, durant dos anys un grup de treball estarà “activament involucrat en la selecció de bones pràctiques en cadascun dels territoris participants; una vegada recopilades, aquestes mesures s’inclouran en un pla d’acció contra el malbaratament alimentari adaptat al territori que s’aplicarà el 2019 i 2020.