[VÍDEO EN DIRECTE] Catalunya Freestyle, la primera gran competició rap improvisat en català

  • L’esdeveniment vol potenciar i normalitzar l'ús del català a les batalles de rap improvisat

VilaWeb
Alba Tebar Gutiérrez
16.02.2024 - 21:40
Actualització: 17.02.2024 - 18:11

El món del rap té una cita històrica, avui. Fins a les 22.00, a la fàbrica Fabra i Coats es fa la Catalunya Freestyle, la primera competició oficial de rap improvisat en català. Hi participen una seixantena de cantants, i s’espera omplir l’espai amb més de quatre-cents assistents. L’entrada és gratuïta. Si voleu veure la batalla de rap improvisat en directe, podeu fer-ho pel canal de Twitch Gamesportselectronics.

L’esdeveniment ha tingut molt bona rebuda del públic, que sembla entusiasmat amb aquest acte pioner: “Quan ho vam publicar a les xarxes, la majoria de la gent ens preguntava com era que a ningú se li havia acudit de fer una cosa així abans”, explica Albert Alarcon, discjòquei i un dels organitzadors de la competició.

La idea, diu, sorgeix d’una necessitat ben simple: poder fer en català una cosa que els agradava però que fins ara només podien fer en castellà. Així, Catalunya Freestyle serà la culminació d’un camí que va començar el 202,1 amb les primeres trobades de rapers en català organitzades pel col·lectiu Raplegats, i que va agafar força el 2022 gràcies a la unió amb Gold Battle i l’Associació Cultural Llobregat Block Party, després d’haver guanyat els premis Lluís Carulla 2022 a millor idea amb el projecte “Perifèria Gold Battle”, que tenia l’objectiu de fer servir el rap com a eina de transformació social.

Després d’un any de proves pilot, avui s’oficialitza la competició i s’escollirà el primer guanyador de la història de la Catalunya Freestyle. L’esdeveniment comptarà amb rapers com Zoyert, Xinako, Demepe, Daura Mangara i Yung Rovello, que competiran en la modalitat d’un contra un i s’aniran classificant fins a obtenir el primer premi. El jurat, el formen noms coneguts d’aquestes competicions –Sara Langreo, Sarita; Noult i Soen– i dos referents de l’escena del rap en català: Valtònyc i Still ill. L’acte tindrà el suport del raper Acros com a artista convidat.

El rap també sona en català

Un dels col·lectius que forma part de Catalunya Freestyle és Gold Battle, una competició que va néixer el 2010 a Barcelona i que s’ha convertit en una de les trobades internacionals més antigues que queden en actiu. Però, tot i haver sorgit a Barcelona, els actes que organitzen són en castellà.

“El rap en català no ha començat a aixecar el vol fins fa poc”, subratlla Alarcon. Recorda que va començar a fer rap en castellà perquè era el que sempre havia vist. No va ser fins que va descobrir un artista underground que rapejava en català que va decidir de fer servir la seva llengua. “Quan vaig començar a escriure en català era l’any 2009 o 2010, i la gent flipava”, comenta.

De mica en mica, la situació ha anat canviant. Tanmateix, diu Alarcon, encara no es pot dir que hi hagi una escena sòlida d’improvisadors en català. Per això ha costat tant de posar en marxa un projecte com aquest. “Quan una cosa és nova i no hi ha precedents, la necessitat que existeixi un espai així no sempre és evident”, remarca.

De totes maneres, Catalunya Freestyle pot esdevenir un precedent per a la cultura del rap en català. Un exemple és en Xinako, un participant habitual de les batalles de Gold Battle i una de les cares més conegudes de l’escena del rap improvisat. Alarcon celebra la seva participació en la competició: “No l’hem vist mai obrir la boca i dir una sola paraula en català, per això vam flipar quan ens va dir que vindria”.

Per què no s’ha fet abans en català?

Alarcon creu que la majoria de rapers fan servir el castellà per una qüestió d’ego: “Volen arribar a un públic més ampli. Saben que tenir accés al mercat espanyol i també al llatinoamericà els donarà milions i milions de visites”, explica.

Tanmateix, el discjòquei detecta un canvi de mentalitat: “Molta gent pensava que amb el català no aniria enlloc. Però ara hi ha molts exemples de gent que s’hi guanya la vida.” Esmenta referents com Lildami, el Senyor Oca, Acros o Santa Salut, que també fa alguns temes en català. “Abans els catalans no ens ho crèiem. Però, si fas una cosa ben feta, també pots viure d’un producte només en català”, diu.

Alarcon pensa que molta gent veu el català com una llengua imposada, institucional, que s’obliga a aprendre a les escoles. “Evidentment, s’han de prendre mesures per a cuidar el català en tant que llengua amenaçada, però a vegades també hi ha certes polítiques que, personalment, em sembla que poden fer l’efecte contrari, és a dir, crear rebuig”, lamenta.

Per això celebra que hi hagi iniciatives com la de Catalunya Freestyle, que donen un incentiu a un segment de la població per a voler aprendre català: “No som la panacea, però penso que la competició és una bona manera de fer que gent que no hi està habituada practiqui el català i, a partir d’aquí, vulgui llegir un llibre, escoltar una altra música o practicar el català en uns altres àmbits del seu dia a dia.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any