Catalunya a Washington: El viatge que Espanya sempre va voler impedir

  • L'obsessió de la diplomàcia espanyola per impedir-lo ve de lluny, per la repercussió que té el festival

VilaWeb
Redacció
28.06.2018 - 08:35
Actualització: 28.06.2018 - 09:10

L’escàndol a la recepció inaugural de l’Smithsonian Folklife Festival, a Washington, amb el president Quim Torra i la delegació catalana anant-se’n pels ‘insults’ de l’ambaixador espanyol, Pedro Morenés, ha estat la culminació de mesos de pressions espanyoles per a impedir aquest viatge.

Fins ahir mateix, Torra va denunciar fortes pressions de l’ambaixada espanyola perquè en el discurs de la inauguració del festival i en els seus actes a la capital dels EUA no parlés de política. ‘La tenebrosa diplomàcia espanyola es mou sempre que Catalunya alça la seva veu al món’, deia el president. ‘Com sempre, hi ha restriccions i un intent de modular la nostra veu. A mi no se m’acudiria de dir-li a l’ambaixador, Pedro Morenés, què ha de dir ell. Tenim tot el dret del món a venir i expressar en llibertat allò que considerem convenient i parlar dels presos polítics i dels exiliats.’

I és això que ha fet Torra en el seu discurs; ha explicat que Catalunya viu una situació ‘de repressió’ i amb ‘presos polítics i exiliats’. La intervenció, fortament aplaudida pels assistents catalans –membres dels grups i entitats que participen en el festival–, ha acabat amb la delegació de Catalunya cantant ‘Els segadors’ espontàniament. I tot seguit l’ambaixador espanyol s’ha dedicat a provar de rebatre els arguments explicats per Torra, fins que l’ha acusat de mentider i ha negat que a Espanya hi hagi ningú a la presó per motius polítics. La delegació catalana l’ha deixat plantat enmig de protestes.

De pressions espanyoles, ja n’hi havia hagut abans del viatge. Tal com va informar VilaWeb, venien de lluny, d’ençà del mes d’octubre. Seguint instruccions d’Alfonso Dastis, aleshores ministre d’Afers Estrangers espanyol, l’ambaixada espanyola a Washington es va posar en contacte amb el Departament d’Estat per provar de retirar la invitació a Catalunya. Entre el desembre i el gener, amb la delegació de la Generalitat a Washington clausurada pel 155, hi va haver reunions de la delegada de l’oficina cultural de l’ambaixada espanyola, María Molina Álvarez de Toledo, el director de l’Smithsonian, Michael Atwood Mason, i un representant del Departament d’Estat. La delegada cultural volia convertir la invitació de la cultura catalana en una expressió folklòrica regional espanyola.

Fins i tot, i en aquesta mateixa línia, va arribar a intervenir-hi l’entitat espanyolista Societat Civil Catalana, que va pressionar els organitzadors, segons que va informar El País.

La temptativa no va reeixir, perquè el director de l’Smithsonian s’hi va oposar i, finalment, l’acord es va tancar acceptant una presència institucional espanyola a l’acte d’inauguració, que serà justament la de Morenés. Michael Atwood Mason expressava en aquest article publicat diumenge passat a VilaWeb la consciència dels organitzadors del moment polític transcendental tant per a Catalunya com per a Armènia, els dos països convidats: ‘Tant Armènia com Catalunya lluiten activament per definir el seu futur polític. Hi ha un gran potencial per a converses dramàtiques i significatives a mesura que Armènia troba l’equilibri després del recent activisme durant la Revolució de Vellut a principi d’enguany. I també mentre Catalunya cerca un nou camí per a sortir del blocatge polític després del seu disputat vot per la independència l’octubre passat.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any