Carraixet torna a Castelló per celebrar els primers cinquanta anys 

  • Avui actuen al Teatre Principal de Castelló, en el festival Trovam, amb el patrocini de la Plataforma per la Llengua

VilaWeb
Redacció
04.11.2022 - 21:40
Actualització: 04.11.2022 - 21:42

Carraixet, l’emblemàtic grup musical valencià, celebra els cinquanta anys de vida amb un disc titulat Carraixet 50. El presenten avui a Castelló dins la Fira de la Música Valenciana, Trovam. El concert, de franc, el patrocina la Plataforma per la Llengua i el presenta la periodista Amàlia Garrigós.

La ciutat de Castelló és, precisament, on Carraixet va debutar com a grup, el 27 de febrer de 1972, en un homenatge a Pompeu Fabra. Hi van participar els músics Rafa Arnal, Lleonard Giner, Isabel Rodrigo, Joan Crespo i Mari Carmen Mellado. El grup havia nascut com una rondalla, creada per Giner i Arnal, l’any 1971. Com que eren de Tavernes Blanques, van decidir d’agafar el nom del barranc que naix a la serra Calderona i passa pel seu poble.

Durant un temps es van integrar als Pavesos, que encapçalava Joan Monleón. El 1974, les quatre filles de Lleonard Giner, quan encara eren molt menudes, es van incorporar al grup. Són Mari, Eva, Miryam i Vanessa. Així es van convertir en els Mini Pavesos. Un temps després, la banda encapçalada per Lleonard Giner va tornar al nom original.

La bomba Carraixet

Durant la transició espanyola van recórrer el país actuant en festivals, concerts i aplecs i van recuperar i modernitzar la música popular valenciana. Just abans d’un d’aquests concerts, el Nou d’Octubre de 1979, l’extrema dreta va voler atemptar contra la família posant un artefacte explosiu davall la furgoneta que empraven per desplaçar-se. Va ser gràcies al fet que algú va veure una cosa estranya que es va poder salvar la situació. Aquest episodi va acabar mig tapat i ocult i els membres mateixos de la família Giner tampoc no li van donar gaire importància. Aquest fet és narrat en el documentari La bomba Carraixet, estrenat l’any 2021.

Tercera generació

La banda ha sobreviscut als canvis en el gust del públic i també a la desaparició de Lleonard, el patriarca. Ara, damunt l’escenari, ja hi ha la tercera generació de la família Carraixet, que ha evolucionat i s’ha anat adaptant a les noves tendències musicals.

Al llarg de tots aquests anys, les germanes Giner no solament s’han dedicat al món de la música, sinó que han fet d’actrius de doblatge i s’han significat en la defensa dels drets de les dones. L’exemple de sa mare, Carmen, a qui de menuda li van impedir d’estudiar música pel fet de ser dona, ha estat el far que les ha dutes a ser molt bel·ligerants quan han detectat discriminacions per qüestions de gènere.

Carraixet tornarà a celebrar el mig segle de vida en un concert especial al Teatre Principal de València el 18 de desembre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any