El cas Rosell, l’últim dels set escàndols protagonitzats per la jutgessa Lamela

  • L'ex-magistrada de l'Audiència espanyola, obsedida amb el terrorisme i ascendida a la sala segona del Suprem, col·lecciona casos de presons provisionals abusives

VilaWeb
Redacció
24.04.2019 - 18:19
Actualització: 24.04.2019 - 21:30

La jutgessa Carmen Lamela fou ascendida de l’Audiència espanyola a la sala segona del Tribunal Suprem espanyol el setembre passat. És la responsable que l’ex-president del Barça Sandro Rosell i el seu soci andorrà, Joan Besolí, hagin estat gairebé dos anys en presó provisional fins al judici, en què han estat absolts de tots els delictes pels quals eren investigats. Lamela, a més, va denegar la llibertat provisional unes quantes vegades i va endarrerir el trasllat a Catalunya fins al juliol passat, més d’un any després d’haver ingressat a la presó.

A Lamela, ningú no li demanarà cap responsabilitat per aquesta presó provisional escandalosa. L’estat espanyol, i concretament el Consell General del Poder Judicial, no avaluen les actuacions dels jutges. El cas de Rosell i Besolí probablement ha estat l’últim escàndol pendent de l’etapa de la magistrada a l’Audiència espanyola, durant la qual va protagonitzar-ne uns quants.

L’empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart i dels consellers del govern en fou un, però Lamela també va processar per rebel·lió el major Trapero, la intendenta Laplana i l’ex-cúpula dels Mossos. Aquest judici encara ha de començar. Cal recordar que Lamela fou condecorada per l’ex-ministre d’Interior espanyol, Juan Ignacio Zoido, amb la Creu d’Argent del Mèrit de la Guàrdia Civil i la medalla al mèrit policíac. Tot just dues setmanes abans d’ordenar l’empresonament de Sànchez i Cuixart el 16 d’octubre del 2017.

Abans, el mes de juny, va exonerar l’empresari Florentino Pérez i cinc ex-ministres pel cas Castor. Al març, Lamela havia començat una investigació per terrorisme per uns incidents a Pamplona. La instrucció fou per aquest delicte i el judici acabà amb una condemna de dos anys de presó per desordres públics contra dos joves.

Lamela va acusar també de terrorisme els nou joves d’Altsasu per haver-se barallat amb uns guàrdies civils en un bar i els mantingué un any i mig empresonats abans del judici, que acabà amb condemnes fins de tretze anys de presó. La magistrada també va veure terrorisme en les activitats del grup anarquista i vegà Straight Edge Madrid. Dos activistes van passar més d’un any en presó provisional sota un règim sever i després van ser absolts.

La jutgessa també va prendre declaració de tretze rapers de La Insurgencia acusats d’enaltiment del terrorisme, incitació a l’odi, delicte contra les institucions de l’estat, injúries a la corona i associació il·lícita. Lamela va instruir el cas, pel qual els rapers van ser condemnats a dos anys i un dia de presó.

Tant en els casos de Pamplona, com d’Altsasu com de Straight Edge, Lamela va instruir causes per terrorisme. Un delicte que l’Audiència espanyola i la fiscalia van acabar descartant en tots tres casos. Però la magistrada fou ascendida al Suprem.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor