Carles d’Anglaterra, el rei que viatja amb un vàter

  • El rei Carles és un dèspota, excèntric i carregat de manies

Gemma Pasqual i Escrivà
09.05.2023 - 21:40
VilaWeb

El 6 de maig les televisions van retransmetre en directe la coronació del rei Carles III d’Anglaterra, una litúrgia d’ostentació i obscenitat, on es van aplegar els representants de les monarquies de tot el món, un petita elit, que gaudeix de privilegis sense mesura, basats en l’herència.

Parem atenció a la fortuna personal del rei Carles d’Anglaterra, encara que no hi hagi cap dada del tot certa, The Sunday Times calcula que és de més de 600 milions de lliures, molt superior a la de la seva mare. El càlcul que ha fet el diari laborista The Guardian l’eleva a 1.800 milions de lliures.

La seva fortuna no té un pam de net, el rei Carles d’Anglaterra ha estat acusat d’acceptar maletes i bosses plenes de diners com a donatiu de Hamad bin Jassim bin Jaber al-Thani, ex-primer ministre de Catar, segons ha publicat The Sunday Times. En total, tres milions d’euros entre el 2011 i el 2015. Carles també va ser investigat per les inversions fetes mitjançant el ducat de Cornualla. El 2017, la investigació Paradise Papers del Consorci Internacional de Periodistes de Recerca va revelar que el ducat de Cornualla havia invertit milions de lliures en fons i empreses a l’estranger, incloent-hi un negoci registrat a les Bermudes dirigit per Hugh van Cutsem, un vell amic de la Universitat de Cambridge a la dècada de 1960.

Carles posseeix ara 500 milions de dòlars en actius personals i 42.000 milions més en fideïcomís com a sobirà. A més de nombrosos castells, flotes de cotxes, avions privats i una gran col·lecció de tiares i altres joies.

És el cap d’estat, i per això ha de signar totes les lleis que s’aprovin en aquest recinte sagrat per a la política del Regne Unit. Té poder sobre les forces armades de la Gran Bretanya, que reconeixen el cap d’estat com a comandant, que amb aprovació del parlament i el primer ministre pot ordenar atacs i moviments militars.

No solament governa sobre els britànics. Durant uns quants segles, els cignes han estat considerats propietat de la monarca britànica. La prerrogativa reial també s’aplica als esturions, dofins i balenes en aigües de tot el Regne Unit.

El rei Carles és un dèspota, excèntric i carregat de manies. Per exemple, li han de planxar els cordons de les sabates, és incapaç de rentar-se les dents tot sol, li han de tenir preparat 2,5 centímetres de dentifrici després de cada àpat. A la banyera, el tap ha d’estar en una posició determinada, igual que la tovallola, perquè li sigui còmode d’eixugar-se. La temperatura de l’aigua ha d’estar a vint graus i la banyera plena fins a divuit centímetres. D’aquesta feina se n’encarrega una donzella cada matí. En acabar, un dels homes més poderosos del món és incapaç de vestir-se tot sol i li cal l’ajuda de dos homes; se sol canviar de roba unes cinc vegades cada dia.

Però allò que més m’ha cridat l’atenció és que viatja amb el vàter. El monarca demana que arribi abans que ell a la seva destinació. “L’única confirmació de la seva arribada a un acte és la vinguda del camió amb les seves pertinences; mentre aquest no arribi, no podem estar tranquils”, assenyala Tina Brown al llibre The Palace Papers: Inside the House of Windsor-The Truth and the Turmoil.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor