Can Ricart, eix central del festival Ús Barcelona

  • El festival aplega a artistes de disciplines molt variades per reivindicar la recuperació d'espais en desús a través de l'art

VilaWeb
Redacció
05.11.2016 - 02:00

Ús Barcelona és un festival que va néixer ara fa tres anys amb la finalitat de recuperar a través de l’art i la participació ciutadana espais de Barcelona en desús. El 2014 es va fer a l’antic solar dels Encants Vells, el 2015 al carrer de Pere IV i enguany a la fàbrica de Can Ricart, un espai emblemàtic, històric i polèmic que està considerat un dels grans monuments arquitectònics del patrimoni industrial català al segle XIX.

La finalitat és influir en la recuperació d’aquest espai i per això durant tot el dia artistes de disciplines molt variades ompliran Can Ricart d’art amb intervencions gràfiques i murals de grans dimensions. La proposta, oberta i de franc, acollirà art urbà, actuacions artístiques participatives, tallers per adults i nens, conferències, música, mercat d’art i espais gastronòmics, entre moltes més activitats.

Desenes d’artistes ompliran Can Ricart d’art amb intervencions gràfiques i murals. Entre ells, el director d’art i il·lustrador mexicà Ulises Mendicutty, l’innovador artista urbà Jofre Oliveras, l’artista japonès afincat a Barcelona Yoshi Sislay, la dissenyadora gràfica i il·lustradora peruana Daniela Carvalho, el mutlifacètic artista gràfic Mr Sis, l’artista Irene López que basa les seves intervencions en paisatges geomètrics i simetries impossibles, l’artista visual Spidertag que treballa amb simetries realitzades amb cable de neó, el reconegut artista de murals de grans dimensions Claudio Drë o l’artista brasiler Igor Nunes, que ha deixat per moltíssimes ciutats del món el rastre de Clécio, un ocell que va crear per reivindicar els drets dels animals, entre molts d’altres.

També participaran Pantónio, un dels artistes urbans més reconeguts de l’escena portuguesa; Saturno, un dels artistes locals amb més projecció internacional, el duet artístic i investigadors de disseny Random Hapiness; l’artista mexicana Paola Delfín, el polifacètic i reconegut muralista Ibie, el dissenydor gràfic i il·lustrador Nacho Eterno; l’artista Riaq Muiq, que basa la seva obra en els cicles naturals; la jove artista d’influència pop Roca Balboa; Margalef, el projecte de Josep Fernández que combina els àmbits de l’arquitectura i l’art; i finalment els artistes de NauArt, un espai de producció artística que té la missió és potenciar la creació, la investigació i la difusió artística mitjançant el suport a creadors professionals, emergents i amateurs.

Can Ricart

La història de Can Ricart oscil·la entre èpoques daurades marcades per l’efervescència industrial barcelonina i d’altres molt més fosques marcades per incendis i polèmiques. Amb tot, aquest conjunt patrimonial de valor singular ha aconseguit mantenir-se gràcies a l’acció veïnal. Tancat al públic durant anys, el festival es planteja com un punt de sortida per a la recuperació de Can Ricart. I, una vegada finalitzat el festival, es passarà el testimoni a la Universitat de Barcelona, institució que restaurarà i rehabilitarà el complex para establir una de les seves seus del Parc de les Humanitats i les Ciències Socials.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any