Boye recusa Llarena pel sopar amb Alberto Fernández Díaz a Palafrugell

  • L'advocat demana que s'esclareixi fins a quin punt la proximitat de Llarena amb Fernández Díaz i el PP ha pogut influir en la seva instrucció

VilaWeb
Redacció
01.08.2018 - 17:49
Actualització: 01.08.2018 - 18:55

L’advocat de Meritxell Serret i Toni Comín, Gonzalo Boye, ha presentat a la sala segona del Tribunal Suprem espanyol la recusació del jutge que instrueix la causa contra l’independentisme, Pablo Llarena. En l’escrit, al qual ha tingut accés VilaWeb, Boye argumenta la manca d’imparcialitat de Llarena per la seva amistat amb el dirigent del PP a Barcelona, Alberto Fernández Díaz. Tal com va publicar VilaWeb, tots dos van sopar plegats a la rostisseria Can Cou Cou de Mont-ras (Baix Empordà) aquest cap de setmana passat.

‘Volem que se sotmeti a valoració si la relació d’amistat entre l’Excm. Magistrat Sr. Instructor i Alberto Fernández Díaz donaria lloc a entendre que el jutge que sap de la peça separada en què hi ha investigats els meus clients guarda aparença d’imparcialitat o bé, tal com sostenim i argumentarem, certament no és possible considerar-lo imparcial’, diu en el text presentat avui mateix a la sala segona del Suprem.

Boye diu que s’ha d’esclarir fins a quin punt la proximitat de Llarena amb Fernández Díaz i el PP –’partit polític que ha estat governant fins fa un mes’– pot haver contaminat la seva instrucció. Creu que Llarena no pot haver actuat com a ‘observador objectiu’ perquè durant el procediment no s’ha distanciat de les parts, fet indispensable en una instrucció. I adjunta com a prova el piulet que Fernández Díaz va fer la setmana passada, dos dies abans del sopar amb Llarena.

‘Aquest piulet és molt eloqüent, no només titlla de colpista Puigdemont –qui va presidir el govern i va designar com consellers els meus clients, residents tots ells a Brussel·les– sinó que fau na clara al·lusió a “la justícia”. En aquest cas, expressa un desig que “rendeixi comptes davant la justícia” i, sens dubte, espera que l’Excm. Magistrat Instructor aconsegueixi finalment –i a la tercera, diuen, va la vençuda– tramitar una euroordre a Bèlgica que li ofereixi més bons resultats que les altres ocasions’, escriu Boye en el text de recusació. I afegeix: ‘Aquest piulet és anterior al sopar que després va tenir amb el seu amic, el magistrat que instrueix la peça separada de la causa especial contra els meus mandants i altres’.

La influència del PP sobre Llarena
En aquest intent per invalidar la instrucció del cas –cosa que sembla molt difícil perquè al Suprem sempre han tancat files al voltant de Llarena– Boye vol demostrar com el PP ha influït en la tasca de Llarena, el qual ha assimilat terminologia i conceptes que dirigents populars pregonaven.

Ho exemplifica en el cas del terme ‘colpistes’, utilitzat per alguns dirigents del PP abans que la fiscalia presentés la querella contra els dirigents independentistes. Molts mitjans de comunicació van començar a fer servir aquest mot encunyat pel PP i es va estendre com la pólvora. Fins que va arribar a una interlocutòria del mateix Llarena, que tal com havien fet dirigents del PP, va equiparar el referèndum amb el cop d’estat del 1981. És a dir, en el si d’un procediment judicial s’ha assumit l’assimilació del procés sobiranista com a intent de cop d’estat –tot i la manca d’elements violents.’ Qui també fa servir la paraula colpista és, precisament, Fernández Díaz, en el piulet que Boye adjunta com a prova.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any