Benach afirma que els polèmics sous dels funcionaris que cobren sense treballar tenien sentit el 2008

  • La presidenta de la cambra, Laura Borràs, diu que el règim de "llicència per edat" ja s'ha corregit, però que es manté la figura

VilaWeb
Redacció / ACN
17.01.2022 - 10:38
Actualització: 17.01.2022 - 18:37

La retribució polèmica d’alguns funcionaris del Parlament de Catalunya que cobren sense treballar, destapada pel diari Ara, fa tretze anys que dura. La presidenta de la cambra, Laura Borràs, ha hagut de comparèixer per desmarcar-se’n. Qui també hi ha dit la seva és l’ex-president del parlament, Ernest Benach. Va ser sota el seu mandat quan es va aprovar l’anomenada “llicència per edat”.

Avui, entrevistat Benach al programa Els matins de TV3 i ha argumentat la mesura amb aquestes paraules: “Llegir una notícia del 2008 amb el context del 2022 no acaba de ser exacte. Les coses han canviat moltíssim i és evident que la mesa que va aprovar això ara segurament no prendria la mateixa decisió. Em sembla de sentit comú.”

La presidenta del parlament, Laura Borràs, ha dit que no tenia responsabilitats sobre els sous que cobraven funcionaris sense treballar i que ja s’havia corregit el règim de “llicència per edat”, a què es poden acollir els funcionaris de més de seixanta anys fins a la jubilació. La introducció dels canvis en aquest règim, aprovada en l’última reunió de la mesa de l’any passat, no té efectes retroactius i, per tant, no es modificarà per a les 21 persones que s’hi havien acollit anteriorment. Les modificacions aprovades, a més, han requerit una negociació amb els treballadors de la cambra. El parlament paga 1,7 milions d’euros anuals a treballadors que ja no hi treballen d’ençà del 2008, quan es va instaurar la figura.

El diari Ara va fer la petició d’informació a l’abril, però Borras assegura que va intervenir per a intentar canviar el sistema abans. El mes de març, després de ser elegida presidenta, va demanar conèixer el detall de les nòmines que li demanaven que signés, segons que ha explicat. Segons fonts parlamentàries, el 25 de març es va reunir amb l’oïdora de comptes de la cambra i va detectar la situació. També va observar més qüestions relacionades amb les retribucions que considerava que s’havien de canviar, i a l’estiu es va modificar el règim de triennis. Per cobrar els triennis, s’ha d’haver treballat al parlament i en el mateix lloc de treball, uns requisits que fins llavors no calien, perquè es comptava l’antiguitat des de la primera entrada encara que marxessin temporalment a fora, segons les mateixes fonts. Cada tres anys, s’augmenta un 5% el sou.

La notícia hauria de ser que s’ha treballat per corregir-ho i s’ha aconseguit. Quan vaig arribar a la presidència del parlament vaig posar fil a l’agulla, es va corregir el problema dels triennis quan va arribar la nova secretària general i es va poder tancar l’any modificant el règim d’aquests permisos d’edat”, ha dit.

Borràs diu que no s’ha suprimit la llicència d’edat perquè s’ha hagut de negociar amb els treballadors de la cambra, que ara s’hi podrien acollir. Així mateix, indica que el problema ha suscitat tensió amb els treballadors i que la reforma s’ha acordat per unanimitat de la mesa. Els canvis acordats són per als que demanin acollir-se a la llicència per edat enguany i l’any vinent, però s’haurà de negociar per al 2024, segons fonts parlamentàries.

El conseller d’Empresa i Treball i ex-president del parlament, Roger Torrent, ha evitat de valorar la notícia. En un acte a l’empresa TAG Automotive de Terrassa (Vallès Occidental), ha dit que no havia pogut llegir les informacions detalladament. Simplement, ha dit: “Pel que fa a salaris, en l’anterior etapa del parlament vam promoure que no s’apliqués l’increment previst en el sou dels diputats i que a més es fes una donació arran de la situació de covid.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any