Els bombers forestals responen a Mazón: “Hauria de donar-nos suport i no retallar en un servei essencial”

  • "No es descarta que l’incendi siga intencionat. Si és així, no ha estat un 'amateur', sinó algú o alguns que en saben, del foc", va dir el president

VilaWeb

Text

Laura Escartí

06.11.2023 - 21:40
Actualització: 07.11.2023 - 12:44

Les declaracions polèmiques de Carlos Mazón amb motiu de l’incendi de Montitxelvo (Vall d’Albaida), que ha cremat més de 2.500 hectàrees i ha afectat unes quantes comarques, han indignat el col·lectiu de bombers forestals de la Generalitat. Les investigacions indiquen que darrere de l’origen del foc podria haver-hi el factor humà, malgrat que encara no s’ha esclarit si ha estat intencionat o un accident. “No es descarta que l’incendi siga provocat. Si és així, no ha estat un amateur, sinó algú o alguns que en saben, del foc. Jo no estaria tranquil. Els anirem a cercar”, va dir el president.

Precisament, dilluns passat, 30 d’octubre, els Bombers Forestals de la Generalitat es van concentrar davant l’edifici administratiu 9 d’Octubre de València per exigir unitats de reforç durant tot l’any. Denunciaven que a final de mes hi hauria tres-cents bombers que deixarien de treballar. Aquestes unitats de reforç són formades per treballadors fixos discontinus, és a dir, que treballen durant sis mesos l’any. Es va difondre un vídeo d’un moment de la concentració en què parlaven amb la consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez. “Si per desgràcia dimecres es declara un incendi forestal, ve un temporal d’aire, vostè trucarà als serveis d’unes altres províncies, ara que acaba d’enviar tres-centes persones al carrer”, va advertir-li un dels bombers. Quatre dies després, dijous 2 de novembre, es declarava l’incendi a Montitxelvo, que es va descontrolar ràpidament per les fortes ratxes de vent.

“Per desgràcia, el que va dir el company es va fer realitat i haurien estat molt bé aquestes tres-centes persones actuant ací”, diu Ferran Edo, president del comitè d’empresa de la Societat Valenciana de Gestió Integral dels Serveis d’Emergències (SGISE) i delegat de CGT al País Valencià.

Unes declaracions acusatòries

A causa de les declaracions de Mazón, es va encendre una polèmica a les xarxes. Uns quants usuaris, entre els quals bombers forestals, l’acusaven d’insinuar que el foc podia haver estat originat pels bombers mateix. “Vol insinuar alguna cosa? Acusa algú o un col·lectiu? Si alguna cosa ha quedat clara en aquesta història és la incompetència d’acomiadar tres-cents bombers forestals. Això sí que és clar”, va piular un bomber.

“Pensem que el president no ha de fer aquestes declaracions. Ens han molestat. Les declaracions són sorprenents, molt viscerals. Ens pareix una manera de criminalitzar tot un col·lectiu o d’aprofitar la conjuntura per justificar unes retallades que sí que s’han fet. I ens dolen, perquè els serveis de bombers forestals són de la Generalitat, i precisament el president de la Generalitat ens hauria de donar suport, millorar el servei i no tot el contrari”, diu Edo.

“És complicat entendre que un càrrec polític d’aquest nivell faça aquestes declaracions tan acusadores. Sabem que parlava de nosaltres, però sense dir-ho directament per evitar denúncies. I és molt dur que ho diga per fer una cortina de fum i desprestigiar-nos quan s’han adonat que va ser un error molt gran despatxar quasi tres-cents bombers forestals”, diu Jordi Bañuls, bomber amb contracte fix discontinu i veí d’Ador (Safor), municipi afectat per l’incendi de Montitxelvo.

Enguany Bañuls ha tingut la sort de poder cobrir una vacant i continuar treballant, però fa gairebé nou anys que es troba en aquesta situació de temporalitat. Denuncia la situació dels companys acomiadats que, igual que ell durant alguns altres anys, es troben obligats a guanyar-se la vida fora del sector. “La nostra faena és ser bombers forestals, és el que ens agrada. I creiem que, a banda que els incendis s’han desestacionalitzat, podem aportar col·laboració en molts altres serveis, tant si són inundacions, com nevades, cerques o qualsevol emergència en el medi natural”, explica.

Ell va poder treballar dues nits en l’incendi de Montitxelvo amb la seua unitat actual, i va col·laborar amb l’UME una altra nit que no treballava. Destaca la vocació del sector i parla de companys de la seua unitat pròpia, la de Ròtova (Safor), que han estat acomiadats i li demanaven com podien ajudar. “És dur veure que persones formades, equipades i amb experiència com els bombers forestals que van acomiadar, una unitat de molt a prop d’ací, que coneix la zona, no treballen. De fet, hi va haver moments que vèiem el foc que s’acostava i no hi havia cap dotació”, diu.

Retallades en un servei essencial

Edo explica que hi ha una retallada de tretze milions d’euros entre el pressupost del 2023 i el de 2024. “Nosaltres incidim en el model, i és que hi ha un canvi d’estació dels incendis. Ho hem vist. Els dos incendis més importants d’enguany al País Valencià han estat fora de la campanya estival. L’administració ha de resituar el servei i millorar-lo, i no ho fa”, assenyala.

Demanen que els bombers fixos discontinus siguen integrats en les unitats que treballen tot l’any. Durant aquests últims dos exercicis, l’anterior executiu els allargava el contracte fins a final d’any. Enguany, van demanar que també fos així, però els nous responsables els van argumentar que això era il·legal i s’hi van negar. “La consellera va dir que sí que es podia mobilitzar i sí que tenien intenció de fer-ho quan hi hagués una multiemergència. Entenem que aquest incendi de 2.500 hectàrees ha estat una multiemergència perquè, a més, hi ha hagut molts incendis i incidents simultanis, i la consellera ha faltat a la seua primera paraula. No ha activat els companys. Això és una contradicció i no ens dóna massa confiança que comence tan prompte a dir coses que després no farà”, diu Edo.

A més a més, el desembre del 2022 els bombers forestals de la Generalitat van signar un conveni col·lectiu amb SGISE, amb el suport de gairebé el 95% de la representació sindical. En aquest conveni es recollien unes quantes millores laborals per al sector, com ara la segona activitat per als treballadors més majors. Edo explica que els bombers que no passen el reconeixement mèdic quan arriben a una certa edat, són acomiadats directament. “Tenim un greu problema en els drets laborals, que es concretaven en aquest conveni”, indica.

“Estem esgotats d’haver de lluitar constantment per uns drets tan evidents com ara els coeficients reductors, els plusos de perillositat, toxicitat i penositat, que no cobrem; quan any rere any, per desgràcia, tenim notícies de companys morts. Tenim gent amb edats quasi de jubilar-se fent esforços sobrehumans als incendis. I per als de reforç, cal afegir-hi la incertesa de cada any, de no saber quan comencem a treballar ni quant de temps. Mereixem dignitat, i que ens deixen defensar la natura i la societat amb condicions dignes i una estabilitat laboral”, afig Bañuls.

Com que SGISE és una empresa pública, el conveni havia de passar uns controls, com ara funció pública i hisenda, per a poder-lo aplicar. Edo denuncia que, després de negociar-lo durant més de quatre anys, sembla que tornen a la casella de sortida. “D’ençà de les eleccions no sabem res, i en les últimes reunions que hem tingut pareixia que el conveni no era una prioritat”, diu. Lamenta que les retallades afectaran la qualitat del servei i les millores laborals que tenien previstes.

Irresponsabilitat política i humana

“El retrocés del servei d’emergència en la nova situació d’incendis forestals, amb el context del canvi climàtic, començat per la nova consellera és d’una gran irresponsabilitat política i humana. Dir que la contractació de reforç només es pot allargar en situació d’emergència denota el total desconeixement del pla especial d’incendis forestals –actiu tot l’any–, la realitat del territori valencià i la tendència a incendis forestals fora de l’estiu, com també del reglament de bombers forestals, que detalla totes les competències que tenim en el medi natural”, diu la secció sindical de Bombers Forestals de CGT en un comunicat.

Edo adverteix que hi haurà mobilitzacions, que faran extensibles a la resta de sindicats, per a mostrar la preocupació i indignació per la situació actual. “Entenem que som un servei públic bàsic i essencial, estem de cara als ciutadans. No pot ser que hi haja retallades i que no es compte amb nosaltres”, acaba.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem