El president del Brasil, Jair Bolsonaro, ha insinuat que les ONG podrien ser les responsables dels nombrosos incendis a la selva amazònica. Sense aportar cap prova al respecte, ha dit que els treballadors de les ONG ‘s’han sentit afectats per la falta de diners’ per la retirada de subvencions públiques del seu govern. ‘Podria haver-hi, no ho estic afirmant, una acció delictiva per cridar l’atenció contra la meva persona, contra el govern del Brasil’, ha dit.

En ser preguntat expressament sobre si estava acusant les ONG dels incendis, Bolsonaro ha respost: ‘Hem de combatre el delicte, després ja veurem qui n’és el possible responsable’. A banda, també ha criticat els governadors dels estats on hi ha l’Amazones. ‘Hi ha estats, que no vull citar, al nord, en els quals el governador no està movent ni un dit per ajudar a combatre els incendis’. ‘Està gaudint d’això’, ha dit.

Segons dades de l’Institut brasiler d’Investigacions Espacials (INPE, per les sigles en portuguès), el 2019 hi ha hagut un augment d’incendis del 83% respecte al mateix període de l’any passat. En un piulet, la NASA ha mostrat una fotografia des de l’espai del fum provocat pels incendis. Ací podeu veure en temps real sobre un mapamundi els principals incendis.

Durant la campanya electoral, Bolsonaro va prometre explotar econòmicament el territori de la selva amazònica, pel qual ha aixecat una forta oposició dels grups ecologistes. De fet, tot i que Bolsonaro posa el focus sobre les ONG, és el seu govern qui ha estat àmpliament criticat per la manca de protecció mediambiental.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.