Bèlgica manté l’oficialitat del català fora de les reunions del Consell d’Afers Generals

  • La presidència del Consell espera a tenir els informes tècnics abans de tornar a dur la proposta a debat

VilaWeb
Arnau Lleonart
08.02.2024 - 16:17
Actualització: 08.02.2024 - 17:39

La pròxima reunió del Consell d’Afers Generals de la Unió Europea, que es farà el 20 de febrer a Brussel·les, tampoc no tractarà la proposta de modificar el reglament lingüístic de la UE per fer oficials el català, l’èuscar i el gallec. Així ho ha avançat l’ACN i ho ha confirmat VilaWeb de fonts de la presidència belga del Consell.

El 29 de gener va ser la primera reunió del Consell d’Afers Generals d’ençà que l’estat espanyol va fer la petició d’oficialitzar el català, l’èuscar i el gallec en què no es va incloure com a punt de l’ordre del dia. També era la primera amb la presidència belga del Consell, que va assumir el primer de gener i que ostentarà fins el 30 de juny. Després, serà el torn d’Hongria.

Fonts de la presidència belga diuen que abans de tornar a portar el tema a la reunió cal esperar els informes jurídics i financers sobre l’impacte econòmic i material que tindria l’oficialitat, tot i que l’estat espanyol va deixar clar que n’assumiria el cost, tal com demanen una majoria dels governs. Una volta els tinguin, la presidència belga analitzarà tots els documents a escala tècnica. És a dir, l’oficialitat del català no arribarà a discutir-se al Consell d’Afers Generals fins que no arribin les avaluacions d’impacte completes, que és previst que triguin un temps a publicar-se.

Aquesta és la posició que les fonts diplomàtiques van expressar ara fa un mes, i que, consultades novament, mantenen.

Ara com ara, l’ordre del dia provisional de la pròxima reunió del Consell d’Afers Generals solament inclou dos punts: la preparació del Consell Europeu que es farà els dies 21 i 22 de març i l’avaluació de l’estat de dret a Polònia.

Ara fa un mes, després d’haver-se constatat que la reforma lingüística restava fora de l’ordre del dia de la reunió del gener, l’ambaixador belga a l’estat espanyol, Geert Cockx, va dir que l’oficialitat del català, el gallec i l’èuscar era entre les carpetes que la presidència belga del Consell de la UE volia tirar endavant, però que abans havien d’esperar els informes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any