El Banc Central Europeu augmenta els tipus d’interès per primera vegada en onze anys

  • El BCE preveia de fer créixer els tipus d'interès d'un 0,25%, però finalment els ha augmentats d'un 0,5%

VilaWeb
Redacció
21.07.2022 - 14:32
Actualització: 21.07.2022 - 16:35

El Banc Central Europeu (BCE) ha decidit finalment d’apujar els tipus de 0,5 punts i ha situat el tipus d’interès bàsic en el 0,5%, amb l’objectiu de controlar la inflació i mantenir-la al voltant del 2%. En conseqüència, el tipus d’interès de la facilitat marginal de crèdit i de la facilitat de dipòsit augmentaran fins al 0,50%, 0,75% i 0,00%, respectivament, amb efectes a partir del 27 de juliol. És el primer augment dels tipus d’interès d’ençà del 2011.

El creixement és més gran que no preveia el BCE d’entrada, que havia proposat una pujada de 0,25 punts en la darrera reunió del consell de govern, al juny –la pròxima serà el 8 de setembre. L’autoritat monetària ha explicat que ha considerat “apropiat” un augment més gran a causa de les noves dades de riscs d’inflació i per a reforçar el mecanisme antifragmentació, denominat oficialment Instrument per a la Protecció de la Transmissió (TPI, per les sigles en anglès).

En paral·lel, el BCE és obert a més augments, segons l’evolució dels preus: “En les reunions vinents seria adequat de normalitzar més els tipus d’interès.”

Mecanisme antifragmentació

El BCE ha indicat que el TPI és necessari per a donar suport a una transmissió efectiva de la política monetària. Que s’apliqui permetrà a l’autoritat que la seva estratègia monetària s’apliqui per igual a tots els països de la zona euro.

El TPI s’afegirà a la “caixa d’eines” del BCE i s’activarà per contrarestar dinàmiques dels mercats que siguin desordenades i amenacin a la transmissió de la política monetària. El volum de compres a l’empara del TPI dependrà de la gravetat dels riscs que hagi d’afrontar el BCE, però les compres no tenen cap mena de restricció a priori.

El BCE ha recordat que, en tot cas, es continuaran reinvertint els principals del deute vençut que hagi estat comprat a l’empara del programa de compres contra la pandèmia (PEPP, per les sigles en anglès) fins a final del 2024. Les compres del programa d’actius públics (APP, per les sigles en anglès) es mantindran durant un període de temps “estès”, a partir de la pujada dels tipus d’interès.

Inflació i PIB

El producte interior brut (PIB) de la zona euro va registrar un augment intertrimestral del 0,6% el primer trimestre del 2022, quatre dècimes més que en els tres mesos anteriors, d’acord amb les darreres dades publicades per Eurostat, l’oficina d’estatística comunitària.

D’una altra banda, els preus van registrar el mes de maig una inflació del 8,6%, cinc dècimes més que en el mes anterior, a causa de l’augment dels preus de l’energia i dels aliments, marcant la seva màxima d’ençà que hi ha registres històrics.

Així mateix, la taxa interanual d’inflació subjacent dels països que han adoptat l’euro com a moneda comuna, que és el resultat d’excloure del càlcul l’evolució dels preus de l’energia, els aliments frescs, l’alcohol i el tabac, va baixar d’una dècima, fins al 3,7%.

Respecte de la desocupació, la taxa de maig de la zona euro, l’última disponible, es va reduir d’una dècima, fins al 6,6%. En el conjunt de la UE, la desocupació era del 6,1%, la mateixa dada que al març.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any