Avançament editorial: ‘Papers de pau’, d’Arcadi Oliveres

  • El volum conté una selecció d’articles, pròlegs, cartes, discursos que va escriure l’autor i que construeixen una visió completa del seu pensament i la seva activitat a favor de la pau

VilaWeb
Arcadi Oliveras.
Redacció
22.10.2022 - 21:50
Actualització: 23.10.2022 - 09:49

Aquesta setmana arribarà a les llibreries Papers de pau, volum que conté una selecció de quaranta-un documents (articles, pròlegs, cartes, discursos…) de l’activista Arcadi Oliveres (1945-2021), que va escriure al llarg de quaranta anys de trajectòria i que giren al voltant de la cultura de la pau: sobre la guerra, el negoci armamentístic i el desarmament; entitats, campanyes, accions i moviments per la pau; alternatives i camins cap a la pau; referents; cultura de pau. N’ha fet la selecció la seva editora durant quinze anys, Mar Valldeoriola, i Jordi Algué, arxiver i historiador, que va ser el curador de l’arxiu d’Arcadi Oliveres que va ingressar a l’Arxiu Nacional de Catalunya poc abans no es morís. El llibre és una coedició d’Angle Editorial i l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), del qual Oliveres va ser membre durant anys. S’inclou dins la col·lecció Clàssics per la Pau i la No-violència.

Llegiu un fragment de Papers de pau, d’Arcadi Oliveres, edició de Jordi Algué i Mar Valldeoriola (Angle Editorial i ICIP).

El fragment triat, sobre les raons per què la guerra no té cap sentit, exemplifica la capacitat de l’Arcadi Oliveres d’exposar les seves idees davant col·lectius molt diversos. Aquest text forma part d’un treball per a Minyons Escoltes i Guies Sant Jordi de Catalunya, de l’any 1997.

Tal com expliquen al pròleg els editors del llibre, Jordi Algué i Mar Valldeoriola:

“Juntament amb la denúncia del negoci de la guerra, Arcadi Oliveres ens ensenyaria com traçar els camins que menen cap a la pau, sobretot la lluita per la justícia global. Recordant-nos que justícia i pau, o viceversa, van sempre lligades. La pau no és només absència de guerra, sinó la presència de justícia. Poca diferència hi ha entre matar algú o condemnar-lo a morir, diguem, de fam. Aplanar el camí cap a aquesta pau suposa teixir un món comú de llibertats, drets, democràcia… i un sistema econòmic global de rostre més humà.

Quan l’ICIP ens proposa teixir un recull de textos d’Arcadi Oliveres se’ns presenta tot un repte davant la prolífica i diversa producció escrita durant més de quaranta anys de compromís amb la justícia social. En aquest cas, partim de la premissa que una tria es fa sempre des de la subjectivitat, i la realitzem a partir de dos punts de vista concrets: el de l’arxiver que els darrers mesos va treballar el seu fons personal, que va concloure amb l’ingrés a l’Arxiu Nacional de Catalunya, i el de l’editora de la majoria dels seus llibres, amb qui durant més de quinze anys, i a partir d’una feina còmplice i continuada, va publicar gran part de la seva obra. També és una tria a partir del coneixement personal i d’amistat que manteníem amb ell (persona propera com era amb tothom amb qui col·laborava) i que ens permetia compartir sovint el seu pensament entre converses. L’altre punt de partida és la mateixa temàtica de la col·lecció. El pensament i l’obra de l’Arcadi, desenvolupats a partir del pacifisme, abracen un conjunt divers d’àrees i temàtiques que s’interrelacionen constantment perquè, com dèiem, no podem parlar de pau sense justícia social, entendre les relacions internacionals, el respecte als drets humans, vetllar per la salut del planeta o posar al centre l’educació, entre d’altres. Així doncs, el que aquí trobareu serà una selecció pròpia de textos que tenen com a centre el pacifisme, des dels seus múltiples vessants i relacions interdisciplinaris.

Si durant més de quatre dècades la producció de l’Arcadi fou ingent, també cal destacar la diversitat de formats i tipus de documents en què va treballar. En aquesta selecció hem vetllat perquè la riquesa de registres hi quedés reflectida. Així, hi trobareu escrits acadèmics d’àmbit universitari, congressos i seminaris; articles en revistes especialitzades al voltant de la cultura de la pau i els drets humans; escrits per a revistes i diaris de divulgació general; textos de caràcter pedagògic adreçats a la formació; articles de caràcter històric sobre diferents accions i moviments per la pau, i també els propis documents històrics, com els enviats al president del govern Arias Navarro o al rei Joan Carles, i diferents manifestos per a campanyes com la Marxa de la Llibertat o el No a l’OTAN. Una diversitat de formats i registres que es completen amb les tradicionals xerrades de l’Arcadi: transcripcions de conferències, discursos d’acceptació de premis o homenatges a tercers, on utilitza el to afable, crític i divulgador que el caracteritzava.

Tres han estat les fonts principals a partir de les quals hem pogut recollir els textos que teniu a l’abast. Per una banda, els llibres que l’Arcadi havia escrit o en els quals havia tingut alguna participació en forma de capítol, pròleg o article. En aquest cas la majoria els hem pogut obtenir a partir de la biblioteca que guarda la família a casa. L’Arcadi conservava totes les publicacions, llibres o revistes en les quals havia participat. Gràcies a la generositat de la seva esposa, la Janine, hem pogut accedir a aquest important fons bibliogràfic i d’hemeroteca. També gràcies a ella hem pogut consultar el fons personal digital de l’Arcadi que encara es conserva a l’ordinador personal familiar. En una primera selecció vam arribar a aplegar més de 800 documents digitals. Després de la lectura i avaluació n’hem inclòs una desena al llibre. La tercera de les fonts ha estat la documentació del fons personal ingressada el març de 2021 a l’Arxiu Nacional de Catalunya en 29 caixes. Gràcies a les facilitats del personal del centre, després de dues jornades de consulta vam poder fer-ne una selecció per incloure-la a la tria final.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any