Cinc estats europeus comencen a relaxar el confinament

  • Àustria, Alemanya, la República Txeca, Dinamarca i Noruega es preparen per al retorn gradual a la normalitat

VilaWeb
Alexandre Solano
09.04.2020 - 21:50

Mentre una part important dels estats europeus batallen per superar el pic de contagis i morts per la Covid-19, Àustria, Alemanya, Noruega, la República Txeca i Dinamarca han anunciat que els dies vinents començaran a flexibilitzar les mesures preses i preveuen un calendari per a sortir gradualment del confinament.

Els primers a anunciar la retirada progressiva van ser els austríacs, que a partir de dimarts, 14 d’abril, permetran que reobrin les botigues petites (de menys de quatre-cents metres quadrats). Les més grans podran reobrir a partir del mes de maig. Ara mateix només hi ha obertes les farmàcies i els establiments d’alimentació. Fins a final d’abril només es podrà sortir de casa per anar a comprar, a la feina, a ajudar altres persones o a fer esport. La retirada del confinament es farà amb mesures d’higiene especials, com ara l’ús obligatori de màscares a les botigues i al transport públic, desinfeccions constants i un màxim de clients per establiment.

Els sectors més complicats a causa de l’aglomeració, com són la restauració, els hotels i les escoles, és previst que obrin a mitjan maig, una decisió que s’ha de confirmar a final d’abril si no hi ha un repunt dels contagis. Finalment, els grans esdeveniments i els locals d’oci, com els cinemes i els teatres, es preveu que puguin obrir cap al juliol. Pel que fa als centres universitaris, ja s’ha anunciat que no es reprendran les classes i els exàmens es faran a distància.

 

Casos actius a Àustria. Font: Wordometer.

Ara per ara, a Àustria, hi ha 13.000 casos registrats i 300 morts. Va ser un dels primers estats europeus a prendre mesures: tenia menys de dos-cents casos quan va tancar la frontera amb Itàlia i va restringir les concentracions.

Noruega permet els desplaçaments i a la República Txeca es podrà fer esport

A Dinamarca, els alumnes d’infantil i primària tornaran a l’escola a partir de dimecres, 15 d’abril. Mentre a la majoria dels estats, els centres educatius són els darrers espais a tornar a la normalitat, els danesos han considerat que primer calia que els infants tornessin a l’escola perquè els progenitors poguessin tornar a treballar amb normalitat.

No obstant això, la resta de restriccions, incloses les prohibicions de reunions públiques de més de deu persones, es mantindran fins el 10 de maig. Els actes més multitudinaris seran restringits, com a mínim, fins a l’agost.

A Dinamarca, la xifra de morts i contagis s’ha estabilitzat aquests darrers dies, i s’ha previst de relaxar el confinament a poc a poc, atès el perill d’una profunda recessió econòmica. Tanmateix, la primera ministra ha advertit que el procés de retirar progressivament les restriccions només es faria si els ciutadans feien cas de les mesures marcades pel govern.

Ahir, Dinamarca va tancar la frontera, a més de les escoles, els restaurants, els gimnasos i les cafeteries. Ho va fer tenint pocs casos, uns cinc-cents. Per comparar-ho, l’estat espanyol tenia sis mil casos confirmats quan va establir el confinament.

Un altre estat nòrdic, Noruega, també ha anunciat plans per a relaxar les restriccions. El 20 d’abril reobriran les perruqueries i altres negocis no essencials i les famílies podran anar a les segones residències, que són molt habituals al país. Una setmana més tard, reobriran les escoles primàries.

Alemanya començarà a reobrir les botigues i els centres educatius a partir del 19 d’abril. A canvi, prendrà mesures fortes, com l’ús obligatori de màscares, l’ús multitudinari de proves i tecnologia per a rastrejar els contactes de les persones infectades.

Per la seva banda, la República Txeca ha reobert aquesta setmana algunes botigues no essencials (material de construcció, botigues de jocs i passatemps…). També ha tornat a obrir els centres esportius per a fer esports sense contacte –com el golf i el tenis– i s’ha permès de fer activitats al carrer, com ara córrer, excursions i anar en bicicleta sense màscara.

Itàlia i l’estat espanyol debaten sobre l’aixecament del confinament

Els dos estats més afectats d’Europa, l’italià i l’espanyol, que acumulen més d’un terç de tots els morts per la Covid-19 del món, també han començat a posar terminis al confinament.

A partir de dilluns vinent, l’estat espanyol tornarà a la situació anterior al 31 de març, moment en què es van prohibir les activitats laborals no essencials, i el govern espanyol ja discuteix quan podrà aixecar-se el confinament. El president Pedro Sánchez ha dit que l’estat d’alarma s’allargaria, molt probablement, fins el 10 de maig.

Pel que fa a Itàlia, el cap de protecció civil, Angelo Borrelli, responsable de donar les dades cada dia, ha dit que la retirada del confinament podria començar els dies posteriors al primer de maig i que el 16 de maig podia ser la data per a reobrir les activitats quotidianes.

El precedent dels països asiàtics i la por d’una segona onada

Els estats europeus que relaxen el confinament tenen com a precedent els països asiàtics que ja ho han fet. Encara cal veure com evolucionarà Wuhan, que va aixecar el confinament abans-d’ahir, però en el cas del Japó, després d’haver suprimit mesures de blocatge, ha hagut d’anunciar un estat d’emergència durant un mes per a Tòquio i altres sis regions perquè hi ha hagut un repunt dels casos.

També Singapur ha hagut de començar un blocatge parcial, després d’una segona onada que ha obligat a tancar escoles i llocs de feina no essencial entre el 7 d’abril i el 4 de maig. Pel que fa a Hong Kong, que havia tancat escoles però no havia ordenat cap confinament, ara ha hagut de prohibir l’entrada a estrangers i ha tancat molts espais públics.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any