“Sense llum no hi ha pa”: les fleques s’aturen per denunciar l’encariment del preu de l’energia

  • Un 15% de les fleques tradicionals és en risc de tancar definitivament

VilaWeb
Redacció
27.10.2022 - 21:40

“En un sector tan primordial en el comerç de proximitat, actualment hi ha un gran risc que moltes empreses es vegin oblidades a tancar.” Així descriu la situació dels flequers Carles Cotonat, secretari general del Gremi de Flequers de la Província Barcelona. D’ençà del febrer, l’energia s’ha encarit d’un 300% i les matèries primeres d’un 40%. “Els costos energètics posen en risc la viabilitat de moltes empreses si no se solucionen urgentment”, explica.

Arran d’aquesta situació, avui els forns de pa de Catalunya, el País Valencià i les Illes faran una aturada energètica de quinze minuts per denunciar la crisi que viu el sector per l’encariment del preu de l’energia i de les matèries primers.

Aquesta vaga, coordinada per la confederació de flequers espanyola (CEOPPAN), sota el lema “Sense llum no hi ha pa”, vol apel·lar a les administracions perquè proposin mesures per a reduir el preu de l’energia. Segons Cotonat, no han donat cap resposta: “Demanem que s’adoptin algunes mesures reals per reduir els costos i garantir la liquiditat de les empreses. De moment, no hem rebut cap resposta concreta ni veiem que hi hagi cap mesura a curt termini.”

Entre les reclamacions, la Federació Catalana d’Associacions de Gremi de Flequers demana que es consideri la fleca artesana i tradicional com un sector estratègic del teixit productiu i comercial i que s’apliquin mesures reals per ajudar als petits comerços. “Parlem d’un sector principalment compost per autònoms, microempreses i empreses petites, a les quals els és molt difícil d’accedir a crèdits”, denuncia Cotonat.

Tot i l’augment dels costs de producció, el preu del pa tan sols ha augmentat d’un 9%. El gremi considera que un augment del preu dels productes no és la solució. “Si apugéssim el preu del pa, molta gent no se’l podria permetre i, per tant, tindríem un descens de les vendes”, expliquen.

El sector dels flequers als Països Catalans travessa una situació greu d’ençà de la pandèmia, una etapa que va castigar molts negocis. Actualment, amb la nova crisi econòmica, un 15% de les fleques tradicionals és en risc de tancar.

Aquesta apagada de llums coincidirà amb el començament de les compres de Tots Sants, una època de l’any molt important per al sector. Tot i les vendes aconseguides durant aquesta festivitat, els costs elevats de producció faran que els beneficis siguin molt baixos. “La qüestió ara com ara no és un descens significatiu de les vendes, sinó que els costos per a elaborar el pa i els panellets han crescut i, per tant, pràcticament no hi haurà beneficis”, destaca Cotonat.

Per la seva banda, el Gremi de Flequers i Pastissers de València va emetre un comunicat dilluns per afegir-se a la iniciativa i donar-hi suport a la iniciativa: “Amb aquesta apagada simbòlica pretenem que els nostres governants i la ciutadania en general siguin conscients que la fleca és un sector essencial per a la societat; i que qualsevol mesura de suport que es prevegi ha d’anar destinada també a les nostres microempreses i pimes.” A més, també van voler recordar que els flequers són fonamentals per al manteniment del model de comerç de proximitat, atès que el pa és un aliment bàsic de la cistella d’anar a comprar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any