La tertúlia proscrita

Metges pel Català impulsa un manifest electoral per a redreçar la situació de la llengua

  • El manifest el signen entitats de l'àmbit sanitari i social, com ara, el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, el Consell de Col·legis d'Infermeres de Catalunya, la Plataforma per la Llengua i Òmnium Cultural, a més d'alguns partits polítics

VilaWeb
Redacció
07.05.2024 - 11:14
Actualització: 07.05.2024 - 13:33

L’Associació Metges-Salut pel Català, formada fa poc per promoure el català en l’àmbit de la salut, ha signat un manifest amb motiu de les eleccions a Catalunya aquest diumenge, 12 de maig. En el manifest, denuncia l’ús insuficient i el decreixement de l’ús del català entre els professionals sanitaris, i també el decreixement del nombre de col·legiats, estudiants i residents catalanoparlants entre el personal sanitari. Per tot plegat, demana de “redreçar” la situació actual, i fa unes quantes propostes.

D’una banda, proposa de crear de grups de dinamització del català a hospitals i centres de salut, i Síndics del Català a cada regió sanitària de Catalunya. En aquest sentit, demanen que sigui la Generalitat que vetlli pel foment del català en la documentació, formació i bones pràctiques amb els pacients i en les activitats professionals.

D’una altra banda, vol que es garanteixi la implementació de la normativa del coneixement del català establerta segons la legislació vigent (nivell C1 o B, d’acord amb la categoria professional, i atorgat per l’organisme oficial competent) en un període de dos anys en tot el personal contractat en centres públics en les pròximes convocatòries de places.

També, que es garanteixi als usuaris de ser atesos en català a tots els serveis d’atenció a la salut, tant públics com privats.

En relació amb els estudis, insten els partits catalans a promoure l’ampliació de places a les facultats de ciències de la salut en els graus de medicina i infermeria amb un total de 500 i  1.000 noves places, respectivament. Reclamen que, en la legislatura vinent, es renegociï el districte únic vigent a l’estat espanyol per les facultats de ciències de la salut i per l’adjudicació de residents, atès que no és una competència directa de la Generalitat.

També proposen de continuar facilitant l’aprenentatge del català als professionals amb cursos presencials o virtuals, tot assegurant-ne la dotació pressupostàriament, i garantir una acollida lingüística apropiada per als nouvinguts.

Finalment, volen que es creï una taula de dinamització del català a Salut amb la participació del govern i representants dels grups de dinamització i d’entitats de la societat civil interessades en el foment de l’ús de la llengua pròpia entre els professionals sanitaris.

El manifest no el signen únicament entitats de l’àmbit de la salut, sinó també de l’àmbit social. Són aquestes: el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, el Consell de Col·legis d’Infermeres de Catalunya, l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya, la Plataforma per la Llengua, Òmnium Cultural, l’Institut d’Estudis Catalans, la Societat Catalana de Cardiologia, la Societat Catalana del Diccionari Enciclopèdic de Medicina i SocDemCat. També s’hi han adherit uns quants partits polítics i candidatures, com ara, Junts+ Puigdemont per Catalunya, ERC, la CUP, Comuns Sumar i Alhora.

L’associació Salut-Metges pel Català va néixer de la unió de les iniciatives Metges pel Català i Salut pel Català. La primera és un grup de Telegram que ja aplega més de dos mil participants. La iniciativa, que pretén de ser un punt de trobada entre metges i estudiants de medicina, té un objectiu primordial: normalitzar l’ús del català en l’àmbit de la sanitat i en la recerca biomèdica. Arran de l’èxit, els promotors van obrir un segon canal, anomenat Salut pel Català, obert no tan sols a metges i infermers sinó també a la resta de professionals de l’àmbit sanitari i biomèdic. L’associació es va presentar oficialment el 17 d’abril, però es va començar a impulsar fa un any.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any