Aragonès defensa la seva presència en la cimera Sánchez-Macron: “No caurem a la trampa”

  • El president considera que no hi ha cap contradicció entre fer d'amfitrió de la cimera i veure com ERC participa en la protesta

VilaWeb
Redacció
12.01.2023 - 10:26
Actualització: 12.01.2023 - 12:19

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat la seva presència en la cimera Sánchez-Macron que es farà el 19 de gener al MNAC de Barcelona. “Si ve el president de la República francesa a Catalunya, qui l’ha de rebre? La delegada del govern espanyol, amb tot el respecte, no, la màxima autoritat de Catalunya, el president de la Generalitat”, ha declarat en una entrevista a Catalunya Ràdio, en la qual ha dit que no és cap contradicció fer d’amfitrió, mentre ERC participa de la protesta.

Aragonès ha volgut desmarcar la cimera de les discrepàncies polítiques amb el govern espanyol en uns quants àmbits com ara el dret de l’autodeterminació. A més, ha defensat la necessitat de mantenir bones relacions amb l’estat francès en pro dels interessos de Catalunya i dels catalans. “Per què el president espanyol vol utilitzar la cimera hem de fer un lleig al president de la República francesa? No caurem en la trama”, ha afegit.

Així mateix, sobre per què no planta Sánchez i Macron, tal com va fer el president Torra amb Felipe VI en unes quantes ocasions, Aragonès ha insistit a diferenciar un fet de l’altre i ha dit que cal ocupar tots els espais de rellevància per les institucions catalanes. “El president Torra, quan es van fer els Jocs Mediterranis a Tarragona, hi va assistir”, ha reblat.

Pel que fa al seu paper d’amfitrió, el president ha assegurat que el seu equip i el de la Moncloa encara estan negociant quin rol assumirà. De totes maneres, ha anunciat que avui mateix enviarà al govern espanyol un llistat de temes que interessen a Catalunya perquè es tractin durant la cimera, tot i que ha reconegut que tan sols són suggeriments perquè és una trobada entre dos governs.

“El corredor mediterrani, les connexions energètiques, els passos transfronterers tancats, com el que hi ha entre Banyuls i Espolla, i qüestions de llengua. Espanya i França són els dos estats on viuen la majoria de catalanoparlants i, per tant, cal que es comprometin amb la diversitat lingüística”, ha detallat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any