Antifeixisme i conflicte d’interessos en el cas de Mónica Oltra

  • És cert que hi ha un atac de l'extrema dreta, però també hi ha un cas clar d'incompatibilitat personal que Mónica Oltra no havia d'haver menystingut mai

VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La vice-presidenta del govern valencià i dirigent de Compromís, Mónica Oltra, va ser cridada ahir pel TSJ valencià a declarar com a encausada arran de la gestió del cas d’abusos a una menor tutelada pel qual va ser condemnat el seu ex-marit. Oltra ha estat citada el 6 de juliol a les deu del matí.

Les primeres reaccions a aquesta notícia han consistit, de part de Compromís, a fer pinya entorn de la seua cap de llista i a dir que l’extrema dreta no marcarà el ritme de la política valenciana. Aquesta ja havia estat la tònica general fins ara, des que el problema va esclatar i, efectivament, és una part de la veritat, car és cert que l’extrema dreta prova de marcar el pas del govern, aprofitant-se de l’afer.

Però hi ha una altra part de la veritat que la vice-presidenta i el govern valencià han tendit a menystenir i que tampoc no es pot amagar, que és l’existència evident d’un conflicte d’interessos personal. Conflicte que no pot ser negat en nom de l’antifeixisme. Que no hauria de ser negat en nom de l’antifeixisme.

L’ex-marit de Mónica Oltra cometé una agressió sexual de la qual ella no té cap culpa ni responsabilitat de cap mena. Però, arran de la condició de funcionari del seu ex-marit, resulta que és la conselleria que ella presideix i, per tant, en última instància ella mateixa, que ha d’adoptar les decisions finals sobre el cas.

La pràctica més prudent, plenament consolidada en les democràcies avançades, hauria estat apartar-se del càrrec en el moment en què va ser conscient del cas, tot declarant una incompatibilitat personal que ningú no pot discutir. Simplement perquè tothom pot entendre que el fet de ser familiars, en la condició de marit o de pare dels fills, que això tant hi fa, afecta la decisió que puga prendre la consellera. I, en qualsevol cas, costa molt d’imaginar que siga possible de mirar-te fredament, de manera imparcial, una agressió sexual del teu ex-marit a una tercera persona.

Acceptar aquesta incompatibilitat personal, sobretot haver-la acceptada al començament de la crisi, quan no era la bola de neu en què s’ha convertit avui, no hauria significat doblegar-se a l’extrema dreta, sinó aplicar les regles del bon govern d’una democràcia. Mónica Oltra hauria pogut presentar perfectament la dimissió de consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives per no interferir en l’afer de cap manera i continuar fent de vice-presidenta del Consell i de dirigent de Compromís. Segurament ara no seríem on som. Però, dissortadament, ja és massa tard i aquest afer tindrà greus conseqüències al País Valencià.

 

PS1. “‘Si un dia em veig imputada…’, va dir Mónica Oltra a Francisco Camps“. Sobre el mateix tema de l’editorial, us recomane que llegiu aquesta anàlisi de la nostra cap de redacció, Esperança Camps.

PS2. Avui hi ha la presentació de Fronteres a Agramunt, a les vuit del vespre a l’Espai Cívic. I la setmana vinent, dimarts a Cambrils i dimecres a Palma, a Ca n’Alcover. Si us ve de gust.

PS3. Aquesta setmana més de dos-cents subscriptors de VilaWeb han participat en les visites guiades a l’exposició “Revolució VilaWeb”, que es fa al Palau Robert de Barcelona. En continuarem fent abans de l’estiu i al setembre les obrirem als lectors en general. L’exposició, la podeu visitar fins el 25 de setembre.

 

VilaWeb necessita el vostre suport. Si ho voleu, i podeu, us demanem que us en feu subscriptors. És gràcies als qui ja ens ajuden que podem continuar creixent, com ho hem fet amb la nova maqueta i el nou concepte del diari. Imagineu què podríem arribar a fer amb el doble de subscriptors que els que tenim ara!

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
16.06.2022  ·  22:07

Les maniobres correctes fetes a temps, garanteixen una navegació segura. El problema de Mónica Oltra en aquest cas. són les seues ambicions personals. Pesen massa; com aquella maleta tan pesada i amb contingut tan valuós que sap mal deixar enrere quan s’ha d’evacuar una nau. El resultat final sol ser la pèrdua de la maleta i de la vida, per al nàufrag. Temps al temps.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
16.06.2022  ·  23:56

Ben vist. Sembla que quan detentes una mica de poder, perds visió. És com si et regalessin una màscara de soldador maleïda que no et pots treure de cap manera fins que t’estossines contra alguna cantonada.
El fomut d’això és que arrapan-te al càrrec et fas mal a tu, fas mal al conjunt de les persones que creuen en el teu espai polític i, sobretot, regales arguments als feixistes.
La maleïda màscara.

Jordi Torruella
Jordi Torruella
17.06.2022  ·  06:45

En la mediocritat de les persones hi ha la resposta. I en el món de la política, de mediocritat, en van sobrats. Són persones sense valors. Sols els mou la seva ambició personal.

Carme Tulleuda
Carme Tulleuda
17.06.2022  ·  07:58

Quina mania tenim de pensar que amagant una cosa, aquesta cosa deixa d’existir!!
Posar-se darrera una cortina, tapar-se els ulls amb les mans. .. són jocs d’infants.
El animals també fan coses semblants. L’estruç fica el cap sota sota l’ala.
Segur que és una reacció natural però nosaltres (els que el dediquen a la política, sobretot), no ens hem de deixar portar pels instints. Tenim l’obligació de reflexionar i prendre decisions després de valorar els pros i els contres. La Mònica Oltra no ho va fer. Tot ha sortit a la superfície i, ara, fa molta pudor.
Ah!! També recordo la seva crítica a l’1 d’octubre i el seu distanciament dels presos polítics. Deia que havíem “montado un pollo”.
Ara li toca a ella passar per la Justícia Espanyola. Com se sent?

Pep Agulló
Pep Agulló
17.06.2022  ·  08:07

ABUSOS ENCOBERTS…

Més enllà de l’actitud política de la Mónica Oltra en l’afer, retrata l’ètica d’aquest personatge, i això sempre és positiu i no sempre es desvela de manera tan clara per qui ho vol veure…

Carles Serra
Carles Serra
17.06.2022  ·  09:01

Doncs poca cosa més afegir Vicent; ja saps Vicent, aquesta Oltra sempre li quedarà anar a l’exili, que segons aquest personatge, si viu molt bé i es fotent bones paelles.
Ara, cap solidaritat amb vella.

Rabha Hmmane
Rabha Hmmane
17.06.2022  ·  09:05

Avui hauríem de parlar del mal que el Parlament, via ERC, ha fet a Catalunya i a Israel.

Mònica Vidal
Mònica Vidal
17.06.2022  ·  12:03

Egectivament: una cosa no treu l’altra. Però en la nostra democràcia, això de dimitir ens sona lleig. I ara som on som i la senyora Oltra acaba d’esmicolar el govern de València i de retruc, el seu partit.

Què bé s’hi està a la poltrona!

Paola Polacco
Paola Polacco
17.06.2022  ·  14:18

Els que som de mitjana edat o grans, recordem anys en què, en paisos anomenats democràtics, els ministres van fer “el correcte” i van dimitir quan es va produir un conflicte d’interessos. Pot ser que els polítics guanyaven menys? En el nostre món modern, guarden els nassos a la menjadora i per a millor o per a pitjor, quan dimiteixen és una ocasió ben rara.

Joan Roig
Joan Roig
17.06.2022  ·  16:24

Xe, que vos passa, vosaltres sabeu el que és “cou” ací al País Valencià , baixeu del burro i xafeu terra amics , per unes desafortunades paraules, voleu liquidar , matar , acabar amb tota una vida de lluita, dura,combativa i honesta ? Aci al País Valencià dissortadament tenim mancança de gent com l´Oltra (Que conste que me ne ´n pasi un gripau am lo de Puig Demont) VISCA ELS PAÏSOS CATALANS!!

Pere Jordi Junqué
Pere Jordi Junqué
17.06.2022  ·  16:39

Un dia una coneguda meva jutge a Bèlgica en va comentar sobre això de les incompatibilitats, “jo sempre m’apartaria, no perquè tingués tendència a ser més indulgent, i ca, al contrari tindria tendència a ser més estricta per estar segura de fer-ho bé, però això tampoc és just.”

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
17.06.2022  ·  19:35

He escoltat Oltra aquest migdia i no m’ha convençut a no deixar el càrrec. Ara subscric l’editorial de Vicent. Calia haver-ho fet abans, sense eixir del Consell però sí de la conselleria en conflicte d’interessos. La cosa sembla anar per llarg i en onze mesos decidirem els valencians. Compromís i el mateix Botànic poden anar-se’n darrere si no prenen, ara, les decisions correctes. És el que té la política. Cal decidir quan és hora.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes