Andorra podrà restringir l’activitat econòmica en cas de crisi energètica extrema

  • El projecte de llei que el govern tramita al Consell General preveu tres fases d'actuació

VilaWeb
La ministra andorrana Sílvia Calvó durant la presentació de la llei de mesures d'estalvi energètic (fotografia: SFGA)
Europa Press / Redacció
28.10.2022 - 19:33
Actualització: 28.10.2022 - 21:43

El govern d’Andorra ha començat a tramitar al Consell General el projecte de llei de mesures d’estalvi energètic. La norma preveu la restricció d’activitats econòmiques i la venda de combustible en cas d’arribar a una situació de crisi extrema.

El text, presentat avui per la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, preveu tres nivells de mesures, i s’ha tramitat per la via d’urgència amb la voluntat que entri en vigor abans que comenci l’hivern.

Calvó ha subratllat que la llei estableix els mecanismes i les garanties jurídiques per a minimitzar l’impacte sobre la població i el teixit empresarial del país davant possibles situacions d’escassetat d’energia i ha dit clar que el govern havia decidit d’aprovar-la per responsabilitat política, però amb la voluntat de no haver-la d’aplicar íntegrament.

El primer capítol permet a l’executiu d’establir accions obligatòries per decret per a afavorir una disminució del consum energètic, aplicables tant al sector públic com al privat per un termini màxim de dos mesos renovables.

Aquí es preveuen restriccions en l’ús de la calefacció, la climatització i l’enllumenat a edificis públics i privats, prohibicions de la il·luminació exterior d’edificis i monuments o limitacions per a la il·luminació ornamental, com per exemple la nadalenca.

La ministra Calvó ha deixat clar que el mecanisme només es farà servir en cas que les mesures pactades prèviament i de manera voluntària amb el sector empresarial no siguin suficients.

En el segon nivell es regulen els procediments que cal seguir en cas de talls temporals del subministrament elèctric procedent dels països veïns i s’estableix que, entre més qüestions, les interrupcions no poden afectar els serveis públics i essencials. En el tercer nivell es detalla el pla d’actuació quan les mesures del primer i segon nivell no siguin suficients per a reduir la demanda d’energia, i per mitjà d’un decret el govern podria declarar la situació de crisi energètica, que tindria una vigència de quinze dies i s’hauria d’avisar el Consell General.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any