Andorra prohibirà les bosses de plàstic d’un sol ús a partir de l’any vinent

  • El govern aprova l'estratègia nacional d'economia circular

VilaWeb
Redacció
22.11.2022 - 16:53
Actualització: 22.11.2022 - 16:59

El govern d’Andorra ha aprovat avui l’estratègia nacional d’economia circular que, entre altres accions, preveu la prohibició de les bosses de plàstic d’un sol ús a partir del 2023. La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat d’Andorra, Sílvia Calvó, i la directora de Medi Ambient i Sostenibilitat, Sílvia Ferrer, han detallat en comparixença de premsa que la voluntat del ministeri és impulsar la regulació d’aquesta prohibició durant els primers mesos de l’any.

Andorra tenia establert el pagament de les bosses de plàstic, fet que n’ha permès reduir de manera considerable l’ús, però amb aquesta mesura l’executiu vol anar més enllà del que fixen les directives europees i prohibir completament aquests productes.

El nou document, que emana de la Llei d’Economia Circular, és el full de ruta per aconseguir els objectius marcats a la llei i que són “fonamentals” per avançar cap a un nou model econòmic que advoca per un consum responsable, la reducció de la generació de residus, l’estalvi econòmic i la reducció del malbaratament alimentari. L’estratègia té com a horitzó el 2035, es revisarà cada cinc anys per adaptar-la a cada moment i preveu de connectar les diferents línies d’actuació de què ja disposa Andorra en aquests àmbits per assolir una visió “holística” de les accions.

La Llei d’economia circular estableix cinc grans propòsits: l’augment fins al 65% del reciclatge el 2035, la reducció del 15% el 2035 de la generació de residus urbans, un consum d’aigua per sota dels cent cinquanta litres per persona i dia, la reducció del 50% del malbaratament alimentari i increment fins al 25% de les empreses que treballin en esquemes d’economia circular.

En concret, el text aprovat té sis eixos estratègics: consum sostenible, sistemes de producció, pla de residus, transició social, rol exemplar de l’administració, i governança i seguiment, i cadascun s’estructura en un total de vint-i-un programes d’acció que contenen accions específiques.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any