Un nou debat amb l’extrema dreta enfronta el secretariat de l’ANC amb una territorial

VilaWeb
Arnau Lleonart
23.04.2024 - 12:53
Actualització: 03.05.2024 - 11:41

Hi ha hagut un altre enrenou a les bases de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) per un debat sobre les eleccions a Catalunya organitzat per una assemblea territorial. Fa poques setmanes, el secretariat nacional va acabar decidint que no faria actes amb partits polítics arran de la polseguera aixecada per un cicle de presentacions de partits independentistes que incloïa la formació d’extrema dreta Aliança Catalana, cosa que va fer que Esquerra Republicana i la CUP se’n desmarquessin. A més, el secretariat de l’ANC va aprofitar l’avinentesa per expressar el respecte a tots els drets humans, com ara el de l’autodeterminació i els lingüístics i culturals, i també en contra del racisme i la xenofòbia.

Malgrat la prohibició expressa, l’assemblea territorial de Lleida i el Segrià ha organitzat per a demà un debat amb les candidatures “que s’autoproclamen independentistes” de Ponent, el Pirineu i l’Aran. Hi ha convidat ERC, Junts, la CUP, el Front Nacional de Catalunya, Alhora i Aliança Catalana. Tal com va passar a Sabadell, ERC i la CUP ja se n’han desmarcat. “Volem deixar clar que no participarem en cap debat en què es convidin aquestes forces d’extrema dreta”, diuen en un comunicat conjunt, en què també demanen a la resta de forces democràtiques d’expressar el mateix rebuig, i a l’ANC de Lleida i el Segrià, de reconsiderar el debat.

Al text, argumenten que els preocupa l’ascens polític de l’extrema dreta, que diuen que combatran sempre: “En la llibertat d’expressió no poden emparar-s’hi discursos d’odi o que atempten contra els drets i llibertats de milers de catalans i catalanes.” Reivindiquen que el projecte independentista és per a fer un país obert, divers, “on no ens defineixi qui som o d’on venim, sinó el país que volem construir”, i afegeixen: “No volem construir un estat com l’espanyol, que gira l’esquena a una part de la seva població.” A més, ERC i la CUP expressen la preocupació perquè l’ANC de Lleida i el Segrià falti als seus estatus fundacionals, que diuen que a l’entitat no hi tenen cabuda l’odi ni la discriminació a minories, o col·lectius en funció de la seva raça, religió, gènere o orientació sexual.

El comunicat ha tingut resposta de l’assemblea territorial en un missatge a les xarxes socials, en què critiquen que aquests partits hagin debatut anteriorment “amb el nacionalisme espanyol més ranci”, però que ara no vulguin fer-ho “amb companys independentistes”. “Confiem en la seva coherència”, acaben dient.

Fonts de l’ANC han explicat a VilaWeb que havien obert un procediment sancionador davant el comitè deontològic per la convocatòria d’un acte que contravé la posició del secretariat nacional. Recorden que el secretariat ja va determinar que l’entitat no faria actes amb partits polítics ni candidats pel risc d’instrumentalització de l’ANC o la desviació del debat cap a qüestions que no tenen a veure amb la independència.

També exposen que l’ANC és una entitat única, en què les assemblees territorials no tenen personalitat jurídica pròpia. Per tant, les seus territorials no poden actuar contravenint les directrius nacionals. Tenint en compte això, diuen que ja van comunicar a la territorial de Lleida que l’acte previst no es podia fer ni es podia utilitzar el logotip de l’ANC per a publicitar-lo. “En definitiva, aquest no és un acte de l’Assemblea a cap efecte”, diuen. Posteriorment, l’assemblea territorial de Lleida i el Segrià ha denunciat que l’estructura nacional els ha desactivat l’adreça de correu electrònic.

L’acte de Sabadell que va encendre la polèmica finalment no es va fer perquè el secretariat nacional va avisar la propietat de l’establiment que l’assemblea territorial havia llogat que no els farien el pagament, perquè el cicle de xerrades anava contra la posició del secretariat nacional.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any