19.01.2018 - 13:33
|
Actualització: 19.01.2018 - 17:40
El Departament de Salut ha posat en marxa un programa per a reduir les infeccions quirúrgiques als hospitals, aquelles adquirides durant l’estada del pacient en un centre sanitari i que en gran part són provocades per bacteris resistents als antibiòtics. A Catalunya, cada any es produeixen uns 10.000 casos que afecten un 7% dels pacients ingressats, dels que un 30% corresponen a infeccions quirúrgiques.
Es calcula que un 70% del total d’infeccions es podrien prevenir aplicant mesures de control. D’acord amb una prova pilot que va reduir un 25% les infeccions quirúrgiques en cirurgies colorectals l’any 2016, Salut està aplicant un programa amb mesures com ara fer una correcta descontaminació de la pell on es farà la incisió, un ús correcte del maneig del pèl cutani o l’administració d’antibiòtics profilàctics. El programa també incideix en l’educació del pacient i la seva família per tal que arribi amb la pell el màxim de neta al quiròfan o que en el postoperatori pugui identificar quan una ferida està infectada.
L’Hospital de Bellvitge ha acollit aquest divendres la III Jornada de la Prevenció de la Infecció Quirúrgica on el Departament de Salut ha presentat als més de 400 professionals presentes el programa PREVINQ-Cat de sis mesures que s’ha començat a aplicar per reduir el nombre d’infeccions quirúrgiques als hospitals catalans. Josep Davins, subdirector general d’ordenació i qualitat sanitària i farmacèutica del Departament de Salut, ha destacat que a Catalunya en els darrers 10 anys s’han reduït a la meitat les infeccions quirúrgiques i que avui dia la taxa ‘és bona’ i està al mateix nivell que la de països del nostre entorn.
Davins, però ,ha recordat que encara hi ha molt camí per millorar perquè el 70% de les infeccions que es registren cada any als hospitals catalans es podrien prevenir aplicant mesures de control. Les infeccions relacionades amb l’assistència sanitària provoquen un increment de la durada de l’estada hospitalària, així com un augment de costos de salut per als pacients, les famílies i el sistema de salut. S’estima que a Catalunya el cost econòmic d’aquestes infeccions representa uns 30 milions d’euros cada any per al sistema sanitari. Les bacterièmies de catèter venós central i les infeccions de localització quirúrgica en la cirurgia colorectal són les infeccions que comporten més cost.
Donats els bons resultats de la prova pilot realitzada amb les intervencions colorectals l’any 2016, una de les que registren més infeccions quirúrgiques, Salut aplicarà el mateix paquet de sis mesures al conjunt d’intervencions. Aquestes són la dutxa preoperatòria amb sabó antisèptic; l’administració de la profilaxi antibiòtica adequada; l’ús correcte del maneig del pèl cutani afaitant el necessari amb una maquineta elèctrica de capçal rebutjable; la correcta descontaminació de la zona de la pell en què es fa la incisió; un bon control de la glucèmia perioperatòria; i l’aplicació de mesures per mantenir la temperatura corporal del pacient en 36 °C durant tot el procediment operatori.
Durant el 2018, es preveu fer un seguiment i control de l’aplicació d’aquestes mesures en altres intervencions, com són les de traumatologia i cirurgia cardíaca. Amb el programa PREVINQ-CAT, es vol aconseguir la reducció de les infeccions relacionades amb l’assistència sanitària d’un 50% respecte a les dades de 2017. A banda d’aquestes mesures, Josep Maria Badia, cap del servei de cirurgia a l’Hospital de Granollers, també ha destacat la importància que tant els pacients com les seves famílies disposin de tota la informació per tenir un millor preoperatori i postoperatori. Aquí, ha assenyalat que és important que coneguin, per exemple, com preparar-se per entrar a quiròfan o a identificar quan una ferida està infectada o alguna cosa no va bé. ‘Com més educat està el pacient i la seva família en el procés de cirurgia millor sortiran les coses’, ha reblat.