L’economia catalana va créixer el 2017 un 3,4%, segons l’estimació d’avanç que elaboren conjuntament l’Idescat i el Departament de la Vicepresidència i Economia i Hisenda. L’increment del PIB català és tres dècimes superior al de l’estat espanyol, que segons els càlculs de l’INE va créixer un 3,1%. En relació amb els anys anteriors, el PIB a Catalunya va augmentar l’any passat una dècima menys que el 3,5% registrat el 2015 i el 2016. El 2014 va ser del 2,3%. Amb aquestes xifres sobre la taula, el Departament d’Economia considera que estem dins d’una fase de ‘fort creixement’ de l’economia catalana, tal com ha explicat en un comunicat.

El PIB català va créixer un 3,4% el 2017, impulsat pel fort creixement de la indústria, l’inici de la recuperació de la construcció i la dinàmica positiva dels serveis. El creixement anual de l’economia catalana supera en un punt el de la mitjana de la zona euro. Pel que fa a les dades intertrimestrals, el creixement de l’economia catalana el quart trimestre del 2017 se situa en un 0,8%, el mateix que el registrat el trimestre anterior.

Per sectors, l’industrial va accelerar el seu creixement interanual el quart trimestre fins a un 4,8 %, mentre que en mitjana del 2017 el valor afegit brut industrial va créixer un 3,7%. Aquests resultats donen continuïtat als registres molt positius que experimenta el sector industrial els darrers anys. Hi ha una evolució especialment positiva en metal•lúrgia i productes metàl•lics, equips elèctrics, electrònics i òptics, i maquinària i equips mecànics. Per quart any consecutiu, el creixement de la indústria continua sent superior a Catalunya que al conjunt de la zona euro.

El creixement de la construcció s’ha mantingut estable durant tot l’any i ha consolidat la seva recuperació. El quart trimestre, el creixement s’ha situat en un 5,3%, gràcies de nou al subsector residencial, i en particular l’habitatge. El nombre d’habitatges iniciats presenta creixements relatius molt importants, dins d’uns nivells absoluts encara moderats. D’altra banda, la recuperació de la licitació pública durant l’any avança una lleugera millora de l’obra civil. En el conjunt del 2017, el creixement de la construcció també és del 5,3%, enfront d’un 3,2% el 2016.

L’hostaleria i el turisme baixen en el quart trimestre
El sector de serveis ha accelerat el seu creixement interanual al llarg del 2017, amb un augment del 3,6% el quart trimestre. Els indicadors mostren resultats positius en totes les activitats principals i, en especial, en les activitats professionals, científiques i tècniques, en les administratives. També en l’hostaleria, si bé en aquest cas la xifra de negoci ha baixat el quart trimestre.

En el conjunt del 2017, el creixement del sector de serveis és del 3,1%, el mateix que hi va haver el 2016. Quant a l’activitat turística, durant el 2017 Catalunya ha rebut un 5 % més de turistes estrangers, mentre que la despesa turística ha augmentat un 9,6 %. No obstant això, durant el darrer trimestre de l’any el nombre de turistes estrangers va disminuir un 6,5%. En el conjunt de l’any, les pernoctacions del turisme estranger han augmentat un 2,7%, a diferència de les pernoctacions del turisme interior i del procedent de la resta de l’estat, que han disminuït un 0,8%.

Acceleració de les exportacions
Les exportacions catalanes han tornat a créixer amb força el 2017, seguint la línia d’acceleració del comerç mundial, tot i que ho fan a taxes més elevades. Les exportacions de béns acumulades fins al novembre augmenten un 8,9% i ja superen les del conjunt de tot l’any 2016. Durant els mesos d’octubre i de novembre (últim mes del qual hi ha dades oficials) el creixement de les exportacions s’ha accelerat: fins al 10,2 % i l’11,8%, respectivament. Pel que fa a la inversió en béns d’equipament, després d’una relativa moderació el segon trimestre, les últimes dades mostren un repunt destacable, del 5,4%, el tercer trimestre.

Finalment, el mercat de treball els darrers mesos ha seguit oferint ‘senyals positius’, si bé amb una mica menys de força que els trimestres anteriors, tal com assenyala el comunicat de la conselleria d’Economia. En el conjunt del 2017, el creixement de l’afiliació ha estat d’un 3,8% (el 2016 havia pujat un 3,7%) i s’han produït 104.522 noves afiliacions. Segons l’EPA, la població en atur ha seguit la tendència descendent dels darrers anys, amb una reducció d’un 14,2% interanual el 2017. La taxa d’atur se situa en un 12,6% el quart trimestre i en un 13,4% per al conjunt del 2017 (el valor més baix des del 2008), mentre que a Espanya és d’un 17,2% i a la zona euro d’un 9,1%.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb