La diputada de la CUP Maria Sirvent ha emplaçat JxCat i ERC a posar-se d’acord en la suspensió dels diputats dictada per la interlocutòria del jutge Pablo Llarena i a ‘fer valer’ la sobirania del poble de Catalunya. En roda de premsa al Parlament, Sirvent ha lamentat que avui dia encara es plantegi si es desenvolupa la resolució judicial que ‘vol modificar l’aritmètica parlamentària’. Per això, ha apostat per portar al ple la suspensió dels diputats i que es decideixi ‘mantenir la sobirania’ i no acatar les suspensions. D’altra banda, la CUP ha proposat la creació d’una comissió d’investigació de l’1-O per analitzar el que va passar, saber com s’ha arribat fins aquí i quines conseqüències va tenir ‘l’acció repressiva de l’estat pels qui van defensar el dret a l’autodeterminació’.

Sirvent ha subratllat que gairebé un any després que la policia espanyola intentés accedir a la seu de la CUP sense cap tipus d’ordre judicial, el cas ha quedat arxivat. ‘Algú pot entendre que això sigui així?’, s’ha preguntat. La cupaire ha qüestionat per quin motiu no s’ha fet un debat i si hi ha alguna ‘intencionalitat’ darrere els fets derivats de l’1-O. Sirvent ha subratllat que vol saber si l’estratègia de l’estat  espanyol anava més enllà de l’1-O i si estava premeditada. ‘Què es pretenia entrant a la seu d’un partit polític sense ordre judicial? Quina era la intencionalitat?’, ha preguntat. Amb tot, Sirvent ha anat més enllà i ha plantejat investigar també quina va ser l’actuació del govern en aquelles dates, com es va exercir el dret a l’autodeterminació i amb quines garanties democràtiques.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb