El ple de Girona aprova el cartipàs per aquest mandat gràcies a l’abstenció de Guanyem i ERC

  • Madrenas defensa la unitat dels grups independentistes i PSC i Cs critiquen que l'acord ja estava cuinat d'entrada

VilaWeb
ACN
09.07.2019 - 19:59
Actualització: 09.07.2019 - 20:35

El ple de l’Ajuntament de Girona ha aprovat el cartipàs per aquest mandat gràcies a l’abstenció de Guanyem i ERC. La batllessa, Marta Madrenas, ha agraït el gest dels dos grups a l’oposició, ha defensat que aquest és un ‘bon cartipàs’ i ha definit les negociacions com un ‘bon punt de partida’ per encarar la governabilitat que la ciutat ‘necessita’.

Durant les intervencions dels grups, el PSC i Cs –que han votat en contra- han criticat que l’acord a tres ja estava cuinat des de feia dies. El portaveu del partit taronja, Daniel Pamplona, l’ha arribat a definir com a ‘estrafolari i d’un altre planeta’ i la socialista Sílvia Paneque n’ha dit, obertament, que es tractava d’un ‘acord de govern sòlid’ que ja preludia quina serà l’aposta de JxCat a l’hora d’anar a buscar complicitats.

No hi ha hagut sorpreses, perquè tant Guanyem com ERC ja havien anunciat l’abstenció, però el ple de cartipàs de Girona sí que ha permès prendre el pols als diferents grups. I veure, ja d’entrada, quina és la lectura que fan d’aquest inici de mandat.

Madrenas ha subratllat que desencallar el cartipàs (JxCat governa en minoria amb nou dels vint-i-set regidors) era prioritari per ‘recuperar el dia a dia de la ciutat’. Madrenas ha recordat que durant aquestes setmanes ha parlat amb tots els grups i, de cara al mandat que ara s’enceta, els ha demanat ‘sortir de la zona de confort’ i no instal·lar-se amb el ‘tot o res’ per poder tancar acords rellevants per a la ciutat.

La batllessa ha reiterat la seva voluntat de diàleg amb la resta de forces i ha demanat a l’oposició que sigui, sobretot, ‘propositiva i constructiva’. Durant el seu discurs, però, Madrenas tampoc ha passat per alt que l’aritmètica sorgida del 26-M deixa una ‘àmplia majoria social independentista a la ciutat’. I aquí, ha estès clarament la mà a Guanyem i a ERC.

‘Sempre he defensat la unitat en aquest tema i ho continuaré fent; penso que a Girona podem ser un exemple del què ens demana la ciutadania als polítics’, ha afirmat. I hi ha afegit: ‘Davant el repte nacional tan immens que tenim al davant, comprometem-nos amb el que ens uneix, busquem fórmules compatibles de govern de ciutat per afrontar junts el camí cap a la independència’, ha subratllat.

‘Un bon cartipàs’

A continuació, Marta Madrenas ha detallat l’organigrama que tindrà l’ajuntament de Girona per a aquest mandat. Ha recordat que es dividirà en cinc grans àrees –aquí, la novetat és la de Territori- i n’ha dit que és ‘un bon cartipàs i el que la ciutat necessita’.

La batllessa, a més, ja ha avançat que a partir d’ara començaran a treballar amb el pla de govern 2019-2022, que volen presentar passar l’estiu. Un document que inclourà el programa electoral de JxCat, però que també serà ‘prou flexible’ per obrir-se a l’oposició a l’hora de marcar ‘les grans línies estratègiques’ per a la ciutat i ‘la gestió del dia a dia’. ‘En l’actual context polític, ens calen pactes constants’, ha insistit.

Crítiques del PSC i Cs

Les crítiques al nou cartipàs han vingut, sobretot, per part del PSC i Cs. Els dos grups, que hi han votat en contra, han dit que el pacte a tres ja estava cuinat de feia dies, i que és un preludi d’allò que pot passar durant el mandat.

El portaveu de Cs, Daniel Pamplona, ha assegurat que l’aprovació del cartipàs és símptoma d’una política ‘de favors creuats’ i ha lamentat que se’ls hagi ‘silenciat i arraconat’. Pamplona ha dit que el pacte és ‘estrafolari i d’un altre planeta’, sobretot perquè uneix ‘l’antiga Convergència’ amb la posició ‘antagònica d’esquerres que representa ERC’ i un partit ‘antisistema com la CUP, blanquejada ara amb la seva nova marca Guanyem’.

Per la seva banda, la portaveu socialista Sílvia Paneque ha posat de relleu que l’acord pel cartipàs evidencia que ‘l’independentisme té una afinitat clara amb l’alcaldessa’. I de fet, fins i tot ha arribat a definir el pacte com un ‘acord de govern sòlid’, perquè al seu parer marca l’inici d’un mandat ‘on hi tindrà presència Guanyem i ERC’ (en referència a nous pactes).

Paneque ha dit que l’acord a tres ‘queda lluny de significar un canvi palpable o real a Girona’, perquè el cartipàs que s’ha aprovat és de ‘clar signe continuista’. Però –això sí- ha insistit que el ple d’avui els ha clarificat el futur, deixant-los clar que, a partir d’ara, al PSC els toca ser a l’oposició.

‘Cal engegar motors’

El portaveu de Guanyem Girona, Lluc Salellas, ha destacat que davant els reptes que ha d’encarar Girona aquest mandat, allò que calia era ‘engegar motors perquè l’Ajuntament es posi a treballar al més aviat possible’. Salellas ha dit que el pacte amb JxCat s’ha tancat gràcies a combinar la ‘responsabilitat’ de l’equip de govern amb la seva ‘generositat’ i ha volgut posar de relleu que, gràcies a les aportacions de Guanyem, el cartipàs és ‘més democràtic, transparent i descentralitzat’ que aquell que es va aprovar al 2015.

El portaveu de Guanyem ha dit que allò que els ha guiat, sobretot, és posar la ciutat al capdavant. I també ha volgut deixar clar que el seu grup no renunciarà ‘a res’, perquè per a ells, ‘la nova manera de fer política és negociar sobre allò que es vota’. ‘I avui toca votar el cartipàs’, ha afirmat.

Per últim, el portaveu d’ERC, Quim Ayats, ha justificat l’abstenció dient que allò que els guiarà serà ‘treballar per arribar a acords, defugint la política del bloqueig i fent una oposició responsable per damunt de les sigles’. Ayats, que ha tornat a estendre la mà a Guanyem i a JxCat per intentar tancar un govern republicà a la ciutat, també ha insistit que el seu vot no era un xec en blanc, sinó que arriba després d’haver aconseguit ‘gestos polítics i canvis organitzatius’ per part de l’equip de govern.

‘Reivindico els assessors’

Durant la negociació del cartipàs, un dels temes clau on han fet incís tant Guanyem com ERC ha estat amb els assessors i càrrecs de confiança. Ara, l’equip de govern passa de tenir-ne de sis a cinc. A més, a tots els grups polítics del consistori se’ls assignarà el sou corresponent a dos tècnics (excepte a Cs, que en tindrà un).

La batllessa ha aprofitat també el seu discurs per defensar la tasca que fan uns i altres. I en relació als càrrecs de confiança de l’equip de govern, ha volgut posar de relleu que són professionals amb experiència ‘per gestionar el dia a dia’ d’allò que se’ls encomana. ‘No entenc per què es menysté la seva tasca, jo la reivindico’, ha subratllat Madrenas.

Segons recull l’acord de cartipàs, quatre dels assessors de l’equip de govern cobraran un sou brut de 50.212 euros. Dins aquest grup s’hi inclou l’ex-vice-alcalde Eduard Berloso, que ara passarà a gestionar tres grans contractes (el de neteja, el de les aigües i les obres de la incineradora). El cap de gabinet de Batllia, per la seva banda, percebrà 51.654 euros anuals.

El nou equip de govern tindrà tres dedicacions exclusives. La de la batllessa Marta Madrenas, la de la tinenta de batllia d’Hisenda, Maria Àngels Planas, i la de la regidora de Mobilitat, Marta Sureda. La batllessa, però, no activarà el sou que li correspon pel càrrec (70.765 euros) perquè ja cobra del parlament, on n’és diputada per JxCat. Madrenas i Sureda cobraran, respectivament, 51.000 euros bruts anuals.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any