Amnistia Internacional veu insuficients les investigacions dels governs a l’espionatge amb Pegasus

  • L'organització lamenta que no s'acordi la suspensió global de la venda de programes d'espionatge

VilaWeb
ACN
18.07.2022 - 10:31

Amnistia Internacional veu insuficients les investigacions dels governs a l’espionatge amb Pegasus. En un comunicat, l’organització lamenta que continuï sense acordar-se la suspensió global de venda de programes d’espionatge i que el sector de la vigilància continuï operant sense control. Amnistia Internacional vol impulsar una moratòria mundial sobre l’ús, la venda i la transferència de tecnologia de vigilància per posar fi a les escoltes que provoquen una violació de drets humans. Avui fa un any que l’organització va posar en marxa el Projecte Pegasus, amb el qual es van confirmar indicis d’infeccions amb Pegasus en nombrosos telèfons d’arreu del món.

El Projecte Pegasus es va dur a terme a través d’una col·laboració entre més de 80 periodistes i 17 organitzacions de mitjans de comunicació de 10 països coordinada per l’organització de mitjans de comunicació amb seu a París Forbidden Stories amb el suport tècnic del Laboratori de Seguretat Amnistia Tech.

Amnistia Internacional destaca que la vigilància selectiva de defensors dels drets humans i de societat civil és un instrument de repressió i denuncia que s’ha continuat utilitzant Pegasus “per atacar de manera il·legítima determinades persones en països com El Salvador, Israel i els Territoris Palestins Ocupats, Polònia i Espanya”.

Al llarg de l’últim any, el projecte Pegasus ha denunciat que governs de tot el món estaven utilitzant el programa espia Pegasus de l’empresa NSO Group per vigilar de manera il·legítima activistes de drets humans, líders polítics, periodistes i professionals del dret. Amnistia Internacional recorda que qualsevol persona que hagi estat atacada amb el programa d’espionatge d’NSO Group té dret a un recurs efectiu.

Un any de Pegasus

En l’actualitat, hi ha investigacions obertes i causes judicials contra NSO Group pendents de resolució a França, l’Índia, Mèxic, Polònia i Espanya. Al març, el Parlament Europeu va crear un comitè per investigar l’ús de Pegasus i altres programes d’espionatge a la Unió Europea.

A més, el govern dels Estats Units va incorporar l’empresa israeliana a la seva llista d’entitats que realitzen “activitats contràries a la seguretat nacional o als interessos de política exterior”. La companyia estatunidenca Apple també ha denunciat NSO Group per demanar responsabilitats per la vigilància i els atacs que havien sofert usuaris d’Apple.

“Cal oposar-se a qualsevol maniobra d’NSO Group per modificar el seu model empresarial amb la finalitat d’eludir la rendició de comptes. Tot el sector de la vigilància ha quedat incapacitat i necessita una reforma urgent”, afirma la directora adjunta d’Amnesty Tech Danna Ingleton.

Amnistia Internacional també subratlla que, segons el dret internacional, els estats tenen l’obligació no només de respectar els drets humans, sinó també de protegir-los d’abusos de tercers, incloses les empreses privades.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor