El nombre de morts al Marroc a causa del terratrèmol augmenta a 2.862

  • L'epicentre del sisme va ser a la ciutat d'Ighil, a una seixantena de quilòmetres de Marràqueix

VilaWeb
Gent buscant entre la runa (fotografia: EFE / Yoan Valat).
Redacció
09.09.2023 - 23:50
Actualització: 11.09.2023 - 21:37

Els serveis d’emergències i les ONG continuen treballant al Marroc per a donar suport als ferits i cercar els desapareguts del fort terratrèmol, que ja ha deixat 2.900 morts i 2.497 ferits, segons el darrer balanç facilitat pel Ministeri d’Interior marroquí i recollit per la televisió estatal SNRT. Només a la província d’Al Hauz corresponen més de 1.400 víctimes mortals, mentre que a Tarudant s’han mort més de 760 persones, segons el recompte oficial.

El sisme, de magnitud 6,8 a l’escala de Richter, es va registrar cap a les 23.10  de la nit de divendres i va sacsejar la regió al sud-oest de Marràqueix. L’epicentre es va localitzar a la localitat d’Ighil i va causar l’esfondrament de molts edificis. Les províncies més danyades són les d’al-Haouz, Marràqueix, Uarzazat, Azilal, Chichaoua i Taroudant. El perfil muntanyós i l’accés difícil als pobles més pròxims a l’epicentre dificulta les feines de recompte de ferits i danys.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Fotografia: EFE/EPA/YOAN VALAT.
Fotografia: FE/EPA/YOAN VALAT.
Fotografia: EFE/EPA/JALAL MORCHIDI.
Fotografia: EFE/EPA/MOHAMED MESSARA.
Fotografia: EFE/Maria Traspaderne.

Les víctimes han estat traslladades a centres hospitalaris per rebre l’assistència necessària i els cossos d’emergència treballen per trobar supervivents entre la runa. Les autoritats han cridat els ciutadans a mantenir la calma i han mobilitzat cossos de protecció civil a les províncies danyades.

L’Estat Major de les Forces Armades marroquines ha declarat la mobilització total i serveis d’Emergències i Protecció Civil segueixen mobilitzant recursos per atendre els ferits i afectats i intentar rescatar les persones atrapades sota la runa a mesura que les autoritats analitzen la gravetat dels danys. El Ministeri d’Infrastructures i Aigua ja ha començat a treballar en la localització de carreteres tallades pels danys causats.

El tremolor es va sentir dissabte cap a les 00.11 (hora catalana) a Marràqueix i fins a ciutats com ara la capital, Rabat, situada a uns 370 quilòmetres de l’epicentre, i Laratxe, a uns 550 quilòmetres.

En declaracions a Hespress, el cap de divisió de l’Institut de Geofísica marroquí (ING) ha explicat que hi havia hagut centenars de rèpliques, tot i que la majoria no s’havien notat. Molts ciutadans han sortit als carrers, on han passat la matinada, per protegir-se dels efectes del sisme. Nacer Jabour, el director de l’ING, ha descartat la possibilitat que n’hi pugui haver més aviat.

El govern recull informació sobre els afectats catalans pel terratrèmol

El govern ha explicat que recollia informació sobre els afectats catalans pel terratrèmol, i els ha recomanat de seguir les indicacions de les autoritats i els equips d’emergència. “Fem un seguiment de les conseqüències del sisme i estem en contacte amb les autoritats pertinents”, ha dit el Departament d’Acció Exterior i Unió Europea. “Qualsevol persona afectada es pot posar en contacte amb el govern, també a través de la Delegació al Nord de l’Àfrica”, ha recordat la Generalitat, que també activa un punt de contacte i informació per als catalans que tenen familiars al Marroc. El delegat del govern al Nord de l’Àfrica, Ahmed Benallal, i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament ja són sobre el terreny.

En aquest sentit, el govern ha habilitat dues línies telefòniques per a atendre emergències de catalans perjudicats pel sisme. Són un telèfon (amb WhatsApp) amb el número +34 674 744 902, un telèfon marroquí amb el número +212 648 682 896 i un telèfon per als afectats que es trobin a Catalunya amb el número un telèfon català, el 93 859 73 93. Demanen que s’emprin aquestes dues línies tan sols per a emergències per prioritzar els casos més urgents. “El govern fa seguiment de les conseqüències del terratrèmol que ha afectat el Marroc, és en contacte amb les autoritats pertinents i recopila informació sobre el terreny. Estem a disposició dels afectats i els seus familiars”, ha confirmat la consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret, que ha explicat que l’administració encara no disposa de dades sobre els catalans afectats pel sisme.

El Govern ha convocat per a dimecres una reunió del Comitè Català d’Acció Humanitària i d’Emergència per activar ajuda humanitària i donar resposta a les necessitats dels afectats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any