Alerta de Junts a ERC sobre el govern amb la pressió per Borràs

  • Junts refusa de rellevar-la i situa el debat de política general com a moment clau per a decidir el seu futur a l’executiu

VilaWeb
Odei A.-Etxearte
29.08.2022 - 21:40
Actualització: 30.08.2022 - 19:32

El nou curs polític ha començat tal com va acabar: amb la suspensió de Laura Borràs i la situació incòmoda d’interinatge que hi ha a la presidència del parlament, i amb el debat intern obert a Junts sobre el sentit estratègic de la continuïtat al govern. La majoria de partits ha redoblat la pressió a Junts perquè mogui fitxa i substitueixi Borràs en el càrrec. ERC li ho demana d’ençà d’abans que la majoria de la mesa del parlament la suspengués de diputada i presidenta en aplicació de l’article 25.4 del reglament, i hi va insistir ahir. Però Borràs no està disposada a dimitir perquè la cambra pugui elegir un president nou, ni JxCat preveu d’arribar a cap pacte amb ERC perquè Aurora Madaula o algun altre diputat assumeixi la vice-presidència primera i faci les funcions de la presidència mentre s’allargui la suspensió. S’hi va refermar el secretari general de Junts, Jordi Turull, malgrat les veus internes que han viscut amb incomoditat la gestió política de Borràs. La mesa del parlament avaluarà dijous la petició de reconsideració de la suspensió que va presentar Junts i no s’esperen novetats. Si no hi ha cap tomb inesperat de guió, el PSC, ERC i la CUP ratificaran la decisió.

El govern reprèn avui les reunions setmanals amb l’enèsima crisi entre ERC i Junts sobre la taula. Les reprèn l’endemà de l’avaluació de l’executiva de Junts del compliment de l’acord de govern en una jornada especial de l’executiva a Pals per a analitzar l’auditoria coordinada pel portaveu, Josep Rius, i la consellera Victòria Alsina: “No podem continuar així”, van repetir Turull i Borràs. La direcció en va fer un balanç sectorial positiu, però va constatar l’incompliment dels acords en l’àmbit nacional. Consideren que, ara per ara, el govern no ajuda a avançar cap a la independència i van situar definitivament el debat de política general com a punt d’inflexió per a tornar a examinar la situació, fer una proposta i traslladar-la als afiliats. La direcció movia fitxa després del reclam d’unes quantes agrupacions territorials perquè convoqués la consulta sobre el manteniment del partit a l’executiu que es va aprovar en la ponència política del darrer congrés. Una qüestió que torna a posar a prova la convivència de les dues ànimes de Junts, malgrat que en el congrés també van aconseguir de sargir internament el sentit estratègic de ser al govern bo i defensant-ne la utilitat per a avançar cap a la independència.

Una utilitat que, segons Turull, ara no hi és: “Vam signar un acord de govern pensat perquè ens acostés a construir les condicions per a culminar el resultat de l’1-O, que és la independència. I l’aplicació que se’n fa és una dinàmica que ens n’allunya més que no pas ens hi acosta.” El congrés de Junts ja havia situat el debat de política general com un moment clau. Van aprovar de presentar al parlament propostes de resolució perquè cada departament apliqués mesures concretes per a avançar cap a la desconnexió econòmica i política amb l’estat espanyol, a més d’iniciatives per a preparar la culminació del procés d’independència. I si no arriben a cap acord amb ERC i la CUP, i tenint en compte el balanç de l’acord de govern, Junts donarà a les bases l’última paraula. Així ho va dir Turull, que es va ajustar a allò que s’havia aprovat en la ponència política. Caldrà veure, per tant, com tanca el partit el seu meló estratègic més important.

Esquerra va demanar a JxCat que no traslladés les seves discrepàncies internes a les institucions. “El parlament i el govern són puntals de la democràcia i no podem pervertir-los”, va dir la secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta. Esquerra també aprofita la diversitat interna de Junts per furgar en les contradiccions del soci. Enmig d’un curs polític en què també serà clau la pre-campanya i la campanya per a les eleccions municipals i la taula de diàleg pot arribar a un atzucac definitiu, l’executiva d’ERC també va decidir ahir d’avançar el seu congrés. Al novembre es renovarà la direcció, que mantindrà Oriol Junqueras i Marta Rovira al capdavant, i reobriran el debat estratègic a principi d’any.

Tanmateix, abans de tot plegat, el parlament haurà de refermar la nova situació política de Borràs. I si la majoria de partits –excepte Junts– coincideix en res, és que la situació d’interinatge és políticament insostenible. JxCat no preveu de moure’s: “Que no ens traslladin a nosaltres un maldecap que no hem causat”, els responia Turull. El PSC i els comuns hi han vist un filó per a provar de desgastar la coalició governamental, i també s’aprofiten de la necessitat de tots dos socis de tancar un acord per a aprovar el pressupost. Els socialistes catalans hi insisteixen d’ençà de fa més d’una setmana: l’interinatge no es pot allargar més enllà de la primera quinzena de setembre. El PSC no vol arribar al debat de política general sense que s’hagi normalitzat el funcionament de la mesa sense Borràs. Diuen que cercaran les vies per a provar de forçar el relleu si els partits independentistes no pacten una nova presidència. Per la CUP, aquesta qüestió l’han de resoldre ERC i Junts, que són els qui la van fer presidenta. Els comuns, que es tornen a presentar com els socis prioritaris per a tirar endavant els comptes, van demanar valentia a Esquerra perquè es desmarqués definitivament del seu soci. El curs polític tot just comença.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any