Alcoi, la Manchester valenciana

  • Del 18 al 24 de setembre, la vila farà per primera vegada una fira modernista

VilaWeb
Ester Estela
15.09.2017 - 22:00
Actualització: 17.09.2017 - 01:57

‘Volem posar Alcoi en el mapa del modernisme del país’ explica Lorena Zamorano, regidora de Patrimonio i Turisme. Al tombant del segle XX, la vila va ser un dels focus principals d’industrialització del país i, com a fruit de l’enriquiment de les classes benestants, entre 1906 i 1910 el poble es va omplir d’edificis modernistes. N’hi ha de tota mena, però sobretot predominen cases de la burgesia, edificis d’habitatges, cotxeres, clubs privats, fàbriques i mausoleus.

Per això el municipi ja fa uns quants anys que forma part de la Ruta Europea del Modernisme i aquesta setmana farà un pas més en la difusió d’aquest patrimoni: s’inaugura la Fira Modernista. El certamen durarà una setmana i arrencarà dilluns amb rutes guiades, jornades de portes obertes, exposicions, tallers i conferències. I en arribar el cap de setmana, a la plaça de la Glorieta s’hi farà la fira pròpiament dita, que permetrà de viatjar fins a començament del segle XX amb tot de recreacions històriques: balls i jocs de l’època, un casament i, fins i tot, una manifestació sufragista.

‘Per nosaltres és tan important la part festiva com donar un context històric adequat, i per això la programació combina aquestes dues parts: recreacions històriques i tallers, debats i conferències’, explica Zamorano. També diu que per idear la fira modernista d’Alcoi s’han inspirat en el model de les que es fan al Principat, sobretot en la de Terrassa. ‘Alcoi i Terrassa són dues ciutats que arran de la industrialització van viure un creixement paral·lel i per això sempre han mantingut molts vincles. Si Terrassa és la Manchester catalana, Alcoi és la del País Valencià’, explica.

‘Per mitjà del modernisme es pot explicar el procés d’industrialització d’Alcoi’, diu. Però, a més, el modernisme alcoià té un seguit de particularitats: es va desenvolupar relativament tard, entre 1906 i 1910, i principalment va sortir de la ment de dos arquitectes locals, Timoteo Briet i Vicent Pascual. El primer seguia un estil proper al secessionisme vienès i el segon, que es va formar a Barcelona, s’aproximava al modernisme català i a l’art noveau. A més, Pascual va estar molt implicat en el desenvolupament de la vila en aquella època: va ser arquitecte municipal i batlle. Per tots aquests motius, la fira d’enguany està dedicada a la seva figura.

El patrimoni d’Alcoi més enllà dels Moros i Cristians
‘Tothom coneix Alcoi per les festes de Moros i Cristians, però hi ha moltes més coses: estem enmig de dos parcs naturals i tenim tot aquest patrimoni modernista per descobrir’, explica la regidora de cultura. Per això, l’ajuntament fa un doble esforç per a impulsar el llegat modernista de la vila i, alhora, desestacionalitzar el turisme.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any