Al final tot depèn de si us la creieu o no, la Marta Rovira

  • Convertir el Primer d'Octubre en un acte opressiu o en un fracàs va molt en contra de la visió que en té la immensa majoria de la població. I aquest és el problema que té ERC

Vicent Partal
26.03.2023 - 21:40
Actualització: 27.03.2023 - 17:57
VilaWeb

Unes declaracions recents de Marta Rovira a Catalunya Ràdio han tornat a encendre el debat. Enmig d’una llarga explicació sobre el seu projecte, la secretària general d’ERC va deixar caure un parell de frases o tres que han tingut una mala recepció en un sector important de la població. Perquè va dir que el referèndum del Primer d’Octubre no havia tingut prou legitimitat dins Catalunya, que no havia sabut connectar amb una gran part de la població i que fins i tot havia estat percebut com una amenaça per una part de la societat.

La reinterpretació interessada del passat per a legitimar les posicions que un partit adopta en l’actualitat és una constant de la vida política que, dissortadament, la història ens ensenya que ha de ser combatuda sempre, però que també sempre és complicada de combatre. Per dues raons.

La primera és que, al final, la legitimitat d’aquestes reinterpretacions depèn del nivell d’honradesa de qui l’expressa i això es fa difícil de valorar d’entrada. Una reinterpretació positiva i honrada és aquella que es basa en les evidències i els fets disponibles i que és coherent amb la comprensió comuna dels esdeveniments que té la població. No sempre i en totes les circumstàncies, agafar un fet passat i interpretar-lo és una manipulació reprovable.

I d’ací naix precisament la segona raó que dificulta combatre aquest estil de fer política, que és la necessitat que passe el temps per a demostrar quin és l’interès de cadascú. El temps normalment posa les coses a lloc i és el que demostra finalment les intencions de qui fa aquestes reinterpretacions. Recordeu “L’OTAN, d’entrada no” del PSOE, per exemple. El problema és que el temps ha de passar necessàriament perquè els ciutadans decanten la seua opinió a la vista no ja de la teoria que es proposa, sinó dels fets que l’acompanyen. I aquest pas sol ser lent i feixuc.

Foucault, Marx, Arendt, Saïd o, d’una manera més punxeguda, Derrida n’han parlat a bastament, tot argumentant que la reinterpretació del passat és inherent en la condició humana, i que la veritat objectiva és impossible o molt difícil de determinar. Ara, això significa que tu et pots apoderar d’un fet passat, el Primer d’Octubre per exemple, canviant-ne el relat precisament per a justificar el contrari d’allò que va passar? La resposta lamentablement és que, en principi, sí. Ho pots fer. Però també cal acompanyar aquesta resposta decebedora d’una constatació positiva. Quan hi ha reinterpretacions dels fets com aquesta que fan Marta Rovira i Esquerra Republicana, no tenen per elles soles la capacitat d’imposar-se. Que triomfe el relat que fan o deixe de triomfar depèn tan sols d’un factor que ells no controlen: la gent s’ho ha de creure. I aquesta és la gran feblesa a què s’enfronten.

Per això discutir teòricament amb ells si el Primer d’Octubre va ser vist com una amenaça o si no va tenir legitimitat és una mica perdre el temps. I per això, tot i que ja he donat un parell de pistes que em fan pensar que hi ha una manca d’honradesa del debat tal com el presenten, m’agradaria d’aprofundir-hi.

La primera pista és que dir tot això que diuen representa un gir de 180 graus respecte d’allò que deien, i això és un tomb absolutament inexplicable. Molta gent es desespera avui quan veu un vídeo en què es comprova què deia Oriol Junqueras el 2014, el 2015, el 2016 o el 2017 i ho contrasta amb això que diu i fa avui. Bé, doncs aquesta és la seua gran feblesa. Per a seguir la ruta que s’han marcat, cada vegada han de dir coses més excèntriques i incomprensibles. I amb això l’allunyament entre l’experiència viscuda del Primer d’Octubre que té la població en general i el que diuen ells és cada vegada més gran.

Cosa que ens porta a la segona pista, per mi la més important. Com deia abans, és fonamental que la reinterpretació dels fets siga coherent amb la comprensió comuna d’aquests fets. Amb allò que la gent recorda. Amb allò que la gent viu dins seu. Que encaixe amb la visió que la majoria de la població té dels fets. I ací és on els republicans, des que van entrar en la deriva en què han entrat, s’estavellen constantment. Perquè pretendre presentar el Primer d’Octubre com un fet reprovable va completament en contra de la visió que en té la immensa majoria de la població. Fins i tot dels seus militants, la gran majoria dels quals se la van jugar per fer-lo possible.

Ja ho sé que després, en la mateixa entrevista, Marta Rovira també prova de donar una visió positiva del referèndum, però és massa evident que ho fa per atenuar l’impacte d’allò que ha dit un moment abans. Si realment creus que el Primer d’Octubre no va tenir legitimitat i va causar por i un sentiment d’amenaça en una part de la població, després no pots dir que va ser un exercici impressionant de llibertat política i bla, bla, bla. Perquè una persona d’esquerres, qualsevol demòcrata en realitat, no podria acceptar mai de definir com un fet positiu una imposició, i les seues paraules descriuen això: que el referèndum d’autodeterminació va ser una imposició i una amenaça.

La batalla, doncs, és damunt la taula i la derrota d’aquest relat de Marta Rovira no dependrà dels fets i de com vulguem interpretar-los, sinó sobretot de si us la creieu a ella o no –per dir-ho d’una manera fàcil i que s’entenga. Jo no me la crec, però això no té gens d’importància. Allò que importa de debò és que al final tot aquest artefacte intel·lectual que han organitzat, si s’ha d’estavellar, que estic convençut que s’estavellarà, serà contra la gent, contra els seus vots, contra el seu record del que va passar el Primer d’Octubre, contra les emocions que aquell dia convoca i contra les seues crítiques públiques. Crítiques al carrer, al bar, sopant a casa, al lloc de feina o per Twitter i qualsevol altra xarxa social. D’això, només d’això, es tracta ara.

 

PS1. Aquests dies he estat a París, seguint els esdeveniments relacionats amb la reforma de les pensions i les protestes. Ací en trobareu la meua crònica i anàlisi.

PS2. Demà dimarts VilaWeb organitza al Centre Octubre de València un homenatge a Guillem Agulló, ara que fa trenta anys que fou assassinat, amb la participació dels seus pares, de Núria Cadenes i de Pep Gimeno, Botifarra. Si teniu l’oportunitat de venir-hi, crec que serà un acte important. Us recomanem de reservar-hi lloc escrivint a inscripcions@vilaweb.cat.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
jaume alcacer
jaume alcacer
26.03.2023  ·  22:17

Pero tenen credibilitat?

Jaume Melquiades
Jaume Melquiades
26.03.2023  ·  22:23

i que n’esperaveu d’aquesta bleda soleiada ens hem de rebaixar una miqueta mes (ella no que ja no pot caure mes avall )ens hem de rebaixar nosaltres si no ella no pot tornar pobreta

Mercè Duran
Mercè Duran
26.03.2023  ·  22:24

Jo la vaig escoltar i em va fer fàstic .
Com ja fa molt de temps em fan fàstic totes les cares visibles d’ER i la Carme Forcadell també.
El cas de la Rovira és el del nino que repeteix el que diu el partit, perquè viure a Ginebra sense fotre brot és molt car

Josep Maria Bagant
Josep Maria Bagant
26.03.2023  ·  22:27

La Rovira contesta en clau espanyola: “el referèndum del Primer d’Octubre no havia tingut prou legitimitat dins Catalunya” no és un dels arguments de l’enemic dels partits unionistes a casa? I que “havia estat percebut com una amenaça per una part de la societat” Sobretot de la societat espanyola.
No cal que ens expliqui el motiu del canvi de criteri, és evident.

Ramon Perera
Ramon Perera
26.03.2023  ·  22:28

A primera hora del matí del dia 1 d’octubre del 2017, quan començaven a arribar les primeres notícies de la violència de la policia espanyola, vaig veure Marta Rovira plorant. Estava en un grupet just al meu costat, davant d’un centre de votació.
Vull creure que llavors no pensava lo mateix que lo que ara ha dit en aquestes declaracions que han tornat a encendre el debat.

Isidre Dot
Isidre Dot
26.03.2023  ·  22:29

El problema no són les ploclames dels d’esquerra,el verdader problema d’aquest País és que encara puguin presentar llistes municipals incloent-hi bona gent,horrada i patriòtica.aqui tenim el problema gros.

Quim Forner
Quim Forner
26.03.2023  ·  22:43

1) “… el referèndum del Primer d’Octubre no havia tingut prou legitimitat dins Catalunya”. Crec que és fals: es debaté i es va aprovar per majories parlamentàries.

2) “…, que no havia sabut connectar amb una gran part de la població”. Potser gran, però minoritària, no pas majoritària.

3) ” … i que fins i tot havia estat percebut com una amenaça per una part de la societat.” Cert, però, en la meva experiència, sempre per persones que neguen el dret dels altres a decidir; per tant, no veig que l’interés d’aquestes persones hagi de prevaldre sobre les que si que volen decidir.

Josep Usó
Josep Usó
26.03.2023  ·  22:52

El problema de la credibilitat són els milers de vídeos d’aquell dia. Per no esmentar el record de les persones que hi érem o el dels represaliats, que continuen augmentant. Al maig, una mostra del què hi ha.

JAUME GUIU
JAUME GUIU
26.03.2023  ·  22:53

Militants i votants d’esquerra, els que no tibeu de la rifeta, que penseu seguir aguantant tanta baixesa i botifleria???

Jaume Bonet
Jaume Bonet
26.03.2023  ·  22:53

Antoni castellà rebatent na MArta Rovira
El dia 26 d’octubre del 2017 , sortint de Palau em vas dir que l’1O ens legitimava per exigir la declaració d’independència, i aquesta era la nostra obligació per respecte a la majoria del país. Qui o què et fa ara canviar de criteri?
https://twitter.com/CastellaToni/status/1639657173557944321?s=20

Josep m Uribe-echevarria
Josep m Uribe-echevarria
26.03.2023  ·  22:56

Costa de creure,que’ls d’esquerra puguin presentar a les llistes municipals bona gent,honrada i patriòtica,pero si fos aixi,a les virtuds esmentades,hauriem d’afegir la ximpleria.

Antonia Codina
Antonia Codina
26.03.2023  ·  22:58

Qui dia passa any empeny. Tots els d’ERC han muntat una pel·lícula surrealista del que va passar per poder justificar el seu gir descabellat i el present que no porta enlloc. No me’ls crec gens ni mica i a sobre els veig incapaços de fer res més que el que fan. Vergonya i pena.

Carles Serra
Carles Serra
26.03.2023  ·  23:01

Apreciat Vicent, has tingut que esperar aquestes declaracions d’aquesta bleda i mentidera de Marta Rovira, per cert, declaracions fetes a la cadena del seu partit, Catalunya ràdio, la ràdio nyorda d’ER, per tenir clar qui és aquesta pàjara? ja em diràs de que/qui ha viscut d’aquestes vacances a Suïssa.
Debant d’aquesta realitat que estem vivint de tanta traïció i mentides d’aquest partit d’ER i els seus caps visibles, com la Carmeta Forcadell, Serret, Oriol Junqueres, ja que dir d’aquest Tardà i per desgràcia la llista és llarguíssima, espero Vicent que debant d’aquesta realitat que descrius, NO els definiras més d’independentistes i democràtics, doncs uns traïdors i mentides són de tot, cínics, immorals etc etc menys democràtics i ja que dir independentistes.

jaume vall
jaume vall
26.03.2023  ·  23:05

No, no me la crec.
Aniria bé tenir present, ben present qui ens pren per ciutadans lliures i responsables, qui per súbdits idiotitzats.
I actuar en conseqúència.
El problema el tindrem nosaltres si, submissos, desmemoriats i complaents, ens deixem tractar com súbdits. Si resistim, el problema el tindran ells. Qui són ells? Els mentiders.

Núria Coma
Núria Coma
26.03.2023  ·  23:14

És que és molt pesat ja!
Que el director d’aquest .mitjà s’esquerrassi fer-nos entendre, als que ja entenem, que ERC és un frsu , no cal. I molt menys possible és que aquests impresentables, llegeixin Vilaweb i facin cap autocrítica.
El què diu aquesta pocavergonya, li val per a ella. Sempre és legítim preservar la teva vida i llibertat.. No és una exiliada, perquè no ha lluitat per a res que no sigui el seu sou i la seva submissió al mesies i a Españñña.
Els que vam ser, i serem, on calgui,i vam creure , lluitar i posar el cos l’1 -O, no ho fèiem per a tu ni per a Puigdemont ni per la Gabriel ni pel govern….Ho vam fer per i per a la Independència, i ni aquesta Marta ni cap Jordi, ni Oriol ni Pedro ni M. Rajoy, té cap legitimitat i molt menys dret d’apoderar-se d’ allò que va ser aquell dia, que sembla que volguessin que no hagués existit.
Doncs bonica, saps què passa? Que hi érem i si tu hi eres és per nosaltres no al revés, no gosis/goseu apropiar-vos de l’1-O, ni menysprear-,lo ni disfressar-lo.
No torneu a manipular l’esdeveniment més gran de mobilització pacífica d’Europa.
Però quë volen aquesta gent??? Que parlen de Madrindada???.
Sincerament, m’agradaria que totes aquestes vejenenades me les diguessin a la cara, i mirant-me als ulls, petrò no en són capaços , aquests masovers rencuniosos.
Vesalamerdamarta!!

Xavier Clèries
Xavier Clèries
26.03.2023  ·  23:15

D’això se’n diu submissió al maltractador. Pobrets els que es van sentir amenaçats pel 1 d’octubre, els del seu bàndol es van veure obligats a pegar-nos, mira que en som de dolents… Sisplau, Marta Rovira, de què vas?

PERE AMETLLER
PERE AMETLLER
26.03.2023  ·  23:21

el paper d’ERC en el procés d’independència és digna d’una anàlisi psiquiàtrica. Començant per tots els seus dirigents, continuant pels seus votants i acabant, si els n’acaben quedant, pels seus votants.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
26.03.2023  ·  23:25

No la crec: ningú em convencerà que els fets que jo vaig viure en directe al llarg de molt dies, són inventats, que l’1-O va ser una imposició de uns quants sonats (entre ells ERC i M.Rovira!!?). M’admira la feblesa moral i intelectual, de cervell, d’aquestes persones que ara, ara!, diuen aquestes bestieses. Quina poca personalitat, o bé, quina barra!

I per a què diu tot això? per a tornar a España?? No conec les seves circumstàncies personals, però vol dir que no és millor quedar-se a Suissa??! o és que allí no sap què fer i no té ofici ni benefici i ha de viure a costa del partit? Déu ser això, sinó no ho entenc. Però aleshores és una indecència dir tot això; millor és callar. O és que li exigeixen que ho digui? aleshores em fa molta llàstima i vergonya aliena.

Pregunta: com pot ser que aquesta persona hagi arribat a ser secretària de un partit de govern???! Els partits s’ho han de fer mirar molt seriament, tots: alguna cosa fan molt malament.

Miquel-Àngel Montserrat
Miquel-Àngel Montserrat
26.03.2023  ·  23:36

Un dels problemes és la dissonància extrema entre el que diuen ara i el que van dir aleshores.
Quan mentien? Ara o abans?
Tothom té dret a canviar d’opinió i, en aquest cas, a abraçar-se amb Espanya.
Al que no tenen dret és a mentir. Quan mentia, Sra Rovira?

Lluís Paloma
Lluís Paloma
26.03.2023  ·  23:50

Tinc clar que a can ERC menteixen des d’almenys finals de 2003. I que van directes a la nata electoral del mil·lenni. En tot cas, el problema és que qui ha de convocar eleccions son precisament ells, i part del seu programa de destrucció de l’independentisme passa precisament per no fer eleccions fins el febrer de 2025, i esperar que Indra els ho afini. Moció de censura? Tinc clar que hi ha prou desunió personal (que no política) entre els responsables dels altres partits al Parlament com per a que una moció de censura sigui inviable, i això si és que algú allà dins en té intenció. Si aconseguim la independència serà contra les institucions.

Jaume Riu
Jaume Riu
27.03.2023  ·  00:15

O TENEN MOLTA POR
La reinterpretació interessada del passat per a legitimar les posicions que un partit adopta en l’actualitat, malauradament és una constant de la vida política.
En aquest sentit, ja sabem perquè el PSOE és així amb tan bones relacions amb Franco i la monarquia, naturalment per poder governar; i se sap perquè el republicà Josep Tarradellas es va avenir a tornar de l’exili aquell octubre de 1977 per blanquejar la constitució de la monarquia instaurada pel dictador Franco, a canvi de recuperar una Generalitat de Catalunya autonòmica i sempre intervinguda pel Tribunal Constitucional.
Fins aquí ja ho sap tothom, però és més difícil d’explicar la reinterpretació de l’1-O de 2017 que fan els líders d’ERC.
Pensàvem que només es tractava de les condicions pactades per l’indult, però hi ha d’haver uns motius inconfessables molt més greus encara per fer-los renunciar a la intel·ligència i fer-ho a la vista de tothom.
Hi ha d’haver un xantatge descomunal perquè des d’Oriol Junqueras fins ahir mateix Marta Rovira, tots es mostren obligats a desmentir en públic el seu relat anterior, i sembla que no els fa vergonya, o tenen molta por.

Josep Maria Comas
Josep Maria Comas
27.03.2023  ·  00:49
Francisco Sánchez
Francisco Sánchez
27.03.2023  ·  00:54

Te molta raó el Sr. Josep Maria Bagant (22:27) en dir que la Sra. Rovira escampa la visió espanyola, segons la qual el Primer d’Octubre va ser un fracàs; que part de la població ho va veure com uns amenaça i molts varen reaccionar (els locals, a més dels portats en autocars) amb la manifestació espanyolista del 8 oct. També és veritat que els espanyols saben que marxarem, i per això l’estat no inverteix a casa nostra. Per comptes d’intentar seduïr-nos miren d’escarmentar-nos amb porres, togues i empobrint-nos. Sembla evident que han aconseguit escampar la por, si mes no entre els que viuen de la política. Però aviat els canviarem. S’acosten eleccions en diversos nivells, i els demostrarem que aquests cinc anys llargs d’ensopiment no ens han fet canviar d’objectiu: INDEPENDÈNCIA!!

Pepita Carlos
Pepita Carlos
27.03.2023  ·  02:09

Aquesta dóna està completament adduïda per el farsant Junqueres i tots els que estan vivim de la poltronament dels sous .

Carme Garcia
Carme Garcia
27.03.2023  ·  06:44

I no només va parlar de l’1 de Octubre, sinó del que ell volien, ” fer una República dins de España”.
La gent té memòria i no perdona., tindran el que es mereixen, perquè que tothom recordi al hora de votar, que si no estem més a prop de la independencia del nostre país en part es per culpa seva, per la seva traïció.

Isabel Blazquez
Isabel Blazquez
27.03.2023  ·  06:53

Jo tampoc me la crec. Ja no els suporto!

Joan López
Joan López
27.03.2023  ·  07:00

Primer es venan al enemic(traidors)
Segon d’un en un tots els dirigents van fen declaracions com si allò que va pasar,se ha d’oblidar.
Tercer,com si la gent fos idiota cambien el relat.
Tinc ganas que arrivin les municipals(eleccions)per veure si som un poble idiota o no.

J. Miquel Garrido
J. Miquel Garrido
27.03.2023  ·  07:01

Declaracions per justificar-se davant Llarena, com a responsable política i com partit, en clau de salvació personal. La seva tornada deu estar al caure.
Quan repasso fets viscuts personalment als últims anys m’adono, cada cop més, de com ens han pres el pèl aquesta colla de polítics mediocres i porucs.
Ara ja, tant se val. Oblidem-los i continuem fent camí.

Agustí Delgado
Agustí Delgado
27.03.2023  ·  07:03

Dir que l’1-O és un fet reprovable va en línia amb aquell governador del PP que després va marxar a fer “les Andalusies”.
L’1-O va ser un fet d’energia col.lectiva com jo mai l’havia viscut. Inoblidable!!!

Carme Tulleuda
Carme Tulleuda
27.03.2023  ·  07:45

Es la tècnica de exposar les conseqüències com si fossin la causa.
No ho fa només la Marta Rovira.
Recordo el Pablo Iglesias dient que si ell fos català no votaria al Referèndum per falta de garanties. I ja està.
Qui sabotejava els programes informàtics? Qui entrava a les impremtes buscant paperetes? Qui és ficava a tots els magatzems buscant urnes?
Ara resulta que no es va connectar amb la gent i molts ho van veure amb por.
Qui engegava tots el addictes mediàtics comparant el referèndum amb els crims més execrables? A mi m’ho van arribar a comparar amb la pederàstia. La Guàrdia Civil entrava als ordinadors buscant propaganda del referèndum com quan busca pornografia infantil. Això deien els periodistes hispànics.
Qui va anar an amb un nus al coll aquell 1-O? Qui inspirava por, inclús als no independentistes?
La gent d’ERC dels barris va viure tot això. Preparant el referèndum, durant el dia 1-O i després. Aquells ultimàtums del Rajoy, aquells discursos amenaçadors, aquelles compareixences del rei, aquella ocupació de les institucions.
Quines són les causes d’aquell espant?
Trobo a faltar unes declaracions serioses i amb un anàlisi profund per part de la secretaria d’ERC.

Josep Arnau
Josep Arnau
27.03.2023  ·  07:58

El partit li ha dit que esperen resultats molt dolents a les municipals i que ja no pot pagar la seva estada a Ginebra.

Marta Begué
Marta Begué
27.03.2023  ·  08:01

Una gran patacada electoral. Això els espera a ER. Vagin dient els mateixos arguments del PSC i d’En comú podem que no pescaran cap vot dels seus. Perquè ara tot tot el que diuen és campanya electoral. Els que vam viure l’1 d’octubre des d’anys abans i els que s’hi van sumar el mateix dia per donar-hi suport en veure la violència policial volíem una república catalana independent i si ells, els polítics, haguessin dut a terme el resultats de les urnes i hi haguessin fet en clau de millora del país (que es el que tots els que vam votar desitjavem) una gran part a resta dels que no van votar s’hi haguessin sumat, perquè era un projecte engrescador. Vosaltres, polítics inoperants incapaços de dur a terme el Projecte del poble, sou els culpables de no fer realitat el somni de la majoria i el somni dels que encara no ho sabien i s’hi haguessin sumat.

Pere Ruana
Pere Ruana
27.03.2023  ·  08:08

Tinc entès que quan dones la raó al teu segrestador i t’autoinculpes del segrest, pot ser que tinguis la síndrome d’Estocolm.

Cristina Guasch
Cristina Guasch
27.03.2023  ·  08:09

Pot ser la Marta Rovira pateix una mena de síndrom d’ Estocolm. La veritat es q no sé que els passa a ella i a tots els polítics del gir de 180 graus, o pot ser ho sé i tinc problemes d acceptar aquest engany infame q han perpretat contra el poble de Catalunya. Quan penso en tots els represaliats q ni tenien cap sou privilegiat ni van poder anar a Suïssa amb la seva família per seguir vivint bé i que ara han d’ escoltar q van ser ells els “agressors”, me’ n adono que la gent com la Marta Rovira i companyia son uns charlatans vividors que han viscut i viuen molt bé a costa de tothom. Si la Marta Rovira està tan convençuda q l 1 d octubre va ser una agressió cap una part de la població que ens vol aniquilar com a país i cultura, s hauria de declarar culpable davant d un tribunal espanyol d haver estat una de les dirigents d aquesta agressió i acceptar la seva condemna per haver fet el que diu ara que va fer. O es que ella es algú com el rei que te immunitat pels seus delictes? I si això no ho pot aguantar la seva vida privilegiada, accepti que es una vividora com tants altres, no passa res, el poble de Catalunya ja estem acostumats a treballar per pagar els privilegis d altres.

Pep Agulló
Pep Agulló
27.03.2023  ·  08:10

MANCA D’HONRADESA?

Ostres, la seva tasca és la submissió total a l’obediència espanyola i per tant van a tall de boig cap a corrompre els esperits,a desmoralitzar l’independentisme fins al punt d’humiliar-se ells amb els poderosos per ser implacables amb la ciutadania.

La submissió té aquesta verticalitat social, com deia Luis Goytisolo parlant del Marroc: els homes peguen a les dones, les dones peguen els nens i els nens peguen als gossos.

¿Per què hem de ser tant tous quan ens diuen que el referèndum d’autodeterminació va ser una imposició i una amenaça?

¿ On és la Catalunya rebel que ens tregui l’insuportable submissió d’aquest govern que dona legitimitat a l’opressió nacional ?

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
27.03.2023  ·  08:14

Que tot depèn de si ens creiem un dels servidors de Castella? Au va, no fotem! Tot depèn del poble, i això és el que cal dir cada dia. Què, ocupem els carrers? O ja en tenim prou amb sofà futbol i eufòria?

Lluïsa Domènech
Lluïsa Domènech
27.03.2023  ·  08:15

Per continuar sent cap de cartell i no caure en l’anonimat o la indiferència poden dir el que sigui. Com és que algú encara els demana l’opinió a certes persones?

Joan Costa-jussa
Joan Costa-jussa
27.03.2023  ·  08:26

Això vol dir que vas fugir per cobardia i per interès personal no de Pais

No cal que tornis, ja estàs bé on estàs!!

ERC en 2 anys que porta al govern demostrat que no vol ni creu amb la Catalunya independent.

Eleccions i que el poble parli novament!!

FERRAN FUERTES
FERRAN FUERTES
27.03.2023  ·  08:27

Aquesta Rovira, pobreta, si vol imposar una mentira a la població hauria d’utilitzar més la inteligència…dir q el priner d’octubre no va ser legitim i va anar en contra de la població i bla bla bla, em remeto a la força del números: al referendum várem votar més de 2.000.000 de persones amb un SI rotund…pero el seu partit, l’han votat fa 2 anys 600.000 persones. Marta q és més legitim?, qui va en contra del parer dels catalans: 2.000.000 o 600.000 vots?…au reina, continua fent d’Erasmus a Suïssa…

Albert Miret
Albert Miret
27.03.2023  ·  08:31

Una més que es doblega al poder de l’estafa i la corrupció d’una espanya podrida. De fet, és el mateix que han fet des de sempre la botifleria i els curts de gambals. Provar de fer sort contra l’enemic, i si no surt a la primera, passar-se a l’enemic directament condemnant tot allò i tot aquell que es manté fidel a l’abandonament d’un estat corrupte. Només els apartarà del seu somni botifler el vot en contra dels seus antics votants. Què se n’ha fet Marta d’aquella il·lusió que mostraves aquell dia que ens vam creuar a Palamós, i jo et vaig dir “endavant Marta, que ja gairebé hi som” i tu em vas contestar: “sí, ja ho tenim”, em vas dir convençuda, amb un somriure d’orella a orella… què se n’ha fet, Marta, d’aquella il·lusió i d’aquell somriure? Se l’ha quedat el gran botifler?, o el petit?. Jo, no m’he venut, que et quedi ben clar, ni jo ni tots els altres que continuem en la lluita. Només vosaltres us heu quedat sols en el res, com ben aviat us demostraran els vostres votants fidels a Catalunya i no a quatre botiflers.

Albert Berrio
Albert Berrio
27.03.2023  ·  08:37

Considero que la Rovira té raó. Les seves paraules serien blasmables si no les limités a una part de la població. Una part molt important de la població de Catalunya és espanyola i, per tant, va viure l’1O com la resta d’espanyols, com una agressió contra el seu país i la seva identitat personal.

Violant Trepat
Violant Trepat
27.03.2023  ·  08:41

Tan cara és la dignitat a can ERC que no en teniu ni una engruna? Quanta misèria noia.

Berta Carulla
Berta Carulla
27.03.2023  ·  08:50

Dedicar un editorial a la secretària és malaguanyar un espai i una energia, només tindria sentit si hi hagués la certesa que la secretària el llegiria, i sobretot que llegiria els comentaris. Jo tinc la certesa que no ho farà, que algú tan fluix, tan cínic, tan hipòcrita, tan covard, tan traïdor, com per altra banda la resta de dirigents d’aquest nefast partit, com Roger Torrent, Marta nosequè (l’altra), el Lluís en mamelles o en carpanta Tardà, viuen tots en la seva bombolla, i les crítiques no els arriben o en són immunes, és ben evident les gònades que gasten. Perquè a més a més, lLa seva esperança es diu España, precisament, ni cap síndrome d’Estocolm ni històries, la seva supervivència es diu Espanya. Per això només cal asseure’s a mirar i gaudir els moments que vindran, quan Espanya se’ls espolsi de sobre ara que ja han complit la seva missió i són prescindibles.

El problema mai han estat ells sinó els catalans que us heu quedat en la superfície, com el nostre director mateix, i els heu tractat benèvolament, i els heu votat. Sense vosaltres ells no haurien arribat mai a ser la ruïna del nostre temps.

Oscar Bernades
Oscar Bernades
27.03.2023  ·  09:02

El tomb no és precisament inexplicable, sinó que s’explica en termes de poc valor polític, no per fer efectiu l’1-O, sinó per retirar-se de la política quan no pots defensar-ne les teves conviccions.

Jordi Torres
Jordi Torres
27.03.2023  ·  09:03

Aquestes declaracions de la Marta Rovira deuen ser una de les contrapartides del seu retorn. Un tomb copernicà tan barroer en el seu argumentari (que és el d’ER) respon, per força, a interessos que no podem veure. Els fets i la memòria col·lectiva afirmen, categòricament, tot el contrari: El referèndum de l’1-O va ser un acte de sobirania i legitimitat democràtica com cap altre.

En democràcia, la legitimitat ve del poble, i va ser la gent qui va fer possible el referèndum. Jo no he viscut en tota la meva vida una expressió de sobirania més genuïna que la de l’1-O. Vam organitzar-nos en la clandestinitat, amagant paperetes i urnes, vam anar a dormir als col·legis electorals per evitar que els tanquessin, vam defensar els nostres vots de policies embogits, vam esclatar de joia quan, finalment, es va anunciar que s’havia acabat la votació. Va ser el crit eixordador, democràtic i pacífic, d’un poble que vol ser lliure, un dret democràtic conquerit de baix a dalt i que no va deixar a ningú fora. Encara recordo les imatges d’aquell noi que va entrar a votar embolcallat amb la bandera espanyola i va ser rebut amb aplaudiments.

I ara ve la Sra. Rovira, des del seu exili mancat de lluita, a reinterpretar l’1-O per mirar d’alinear-lo amb les tesis autonomistes del seu partit. Quina legitimitat democràtica té el seu partit, que amb trenta-tres diputats està utilitzant els vots d’una majoria de catalans en contra seva? Quina legitimitat té la constitució espanyola, nascuda de la dictadura i signada amb soroll de sabres? La Sra. Rovira parla de legitimitat mentre el seu partit promet una cosa i després fa la contrària.

Jo tampoc me la crec.

Joan Benavent
Joan Benavent
27.03.2023  ·  09:19

Els únics que tenim motius reals per sentir-nos amenaçats som els catalans. Els castellans tenen el monopoli de les armes i mai han dubtat en fer-les servir per aixafar qualsevol revolta. Van ocupar militarment els nostres països i de llavors ençà els catalans hem viscut una història de repressió indiscriminada. Han fet córrer molta sang, han mort centenars de mil.lers dels nostres, han destruït incomptables famílies, l’atac a la nostra llengua i cultura és permanent, pretenen anorrear la nostra identitat, falsegen la història, ens espien i violen la nostra intimitat, ens sotmeten a judicis farsa, ens empresonen i ens torturen, ens roben, escampen mentides i falses acusacions, ens titllen entre altres coses de nazis i terroristes, ens difamen i practiquen dia a dia l’odi contra nosaltres … Un no acabar mai. I ara ens ve una mediocre a dir-nos que són els altres els que tenen motius per sentir-se amenaçats. Ens diu que com que això no pot ser, hem de plegar i continuar com uns mesells sotmesos al poder dels castellans, hem de facilitar-los la nostra assimilació i el genocidi. Amb aquesta mentalitat covarda i traïdora ens vol fer claudicar, vol que ens rendim, que ens suicidem, perquè hem d’evitar sempre que els castellans que tant ens estimen es puguin sentir ofesos o vegin mínimament amenaçada la seva supremacia dèspota i criminal. Aquest és el nivell intel.lectual d’aquesta mediocre egocèntrica i el del seu partidet. Aquesta és l’esquerra que salvarà el món de tots els mals. Quan als altres dos comentaris que ha deixat anar, deixen en evidència el seu desvergonyiment i misèria.

jordi masip
jordi masip
27.03.2023  ·  09:23

Els fets que van passar estan per sobre de les declaracions interesades.
Continuar amb aquest relat devaluador només evidencia la decrepitud de la politica catalana que viu del passat. Es molt necessari un canvi generacional a la politica i un gir important de les organitzacions afins a la causa.

Francesc Dalmau
Francesc Dalmau
27.03.2023  ·  09:31
RAMON PROS
RAMON PROS
27.03.2023  ·  09:42

Jo la trobo supeditada a les ordes del seu jefe, el senyor Junqueras. No tenen actualment cap des dos, la més mínima de credibitat, les seves paraules em sonen buides de contingut i totalment falses.
Que no es facin il·lusions amb els resultats de les eleccions municipals, perquè en elles votaré a la persones alcaldable que es presenti, que be pot ser d’ERC, però aixó no es traslladarà de cap de les maneres a les eleccions autonòmiques o estatats on pasaré dells fins a la fi dels temps.
És bo que ens anem conèixent les fortalesses i els punt dèbils, per descartar els segons!

Victor Serra
Victor Serra
27.03.2023  ·  09:53

Després de tot el que ha passat tinc una cosa molt clara. Als dirigents d’ERC només els importa el partit. Ni Catalunya, ni la independència ni res de res. Si entenem això, entendrem tot el que han fet i fan. Com varen deixar sol Puigdemont el 27 O, i tota la deriva posterior dels acords amb l’Estat per destruïr l’espai de Junts i posar-s’hi ells.

David Badia
David Badia
27.03.2023  ·  09:54

No me la crec, aixi de senzill

JOAN TORRECILLAS
JOAN TORRECILLAS
27.03.2023  ·  09:59

Si fer un referèndum segons el Sr. Albert Berrio, és una agressió contra el seu país-España- i contra la seva identitat personal, poca o nul·la cultura democràtica ha après aquest senyor.
El dia 1/oct. va votar qui va voler i no era cap atac a ningú era l’expressió lliure de una majoria de catalans.
I el més lògic era unir-se als seus veïns que estaven sent atonyinats per els gc i PN, si més no per fer-los costat, això Sr. Berrio és ser demòcrata i respectar, empatitzar amb qui comparteixes dèries, tant se val d’on venim.
Na Martona, no té credibilitat ni ara ni abans. Aquells crits exagerats: “tenim un mandat democràtic, tenim un mandat demicratic”,quan el seu ídol ja estava pactant amb Madrit-SSS.
I ara aquest moviment pendular de braços-impostat-
Tota ella és una gran mentida.
El que algun dia els hi hem d’exigir, per quins setze ous han negociat la rendició de un país. Amb quina autoritat?
I qui son ells per malbaratar les nostres victòries?
Asun

Carles Ortiz
Carles Ortiz
27.03.2023  ·  10:01

Catalunya radio? Quina radio?
Marta Rovira? Quina Marta ?

Carles Lladó
Carles Lladó
27.03.2023  ·  10:08

Tot és molt botif. Botif, de botifleria i de fot-li botifarra. Fot-li!

Xavier Salat
Xavier Salat
27.03.2023  ·  10:11

No ens podem creure ni la Marta ni l’Oriol ni ERC ni el Sanchez ni LV, ni la justicia escanyola, ni podem ni la cup. Sabem el que som el que hem fet i el que volem. Si ara tota aquesta gent vol camviar la Historia, com va voler fer-ho el Franco o ahir el Tamames, que els donin pel c.. Qui es manté fidel al poble? Puigdemont? Ponsatí? L’ANC? l’Assamblea? Doncs empenyem aquests 4 carros fins a la victoria final i deixem a la cuneta (a la papelera de la Història) aquests BOTIFLERS

Josep Ramon Collado
Josep Ramon Collado
27.03.2023  ·  10:14

Diria que projecten l’opressió que han patit ells per la repressió de l’estat i el seu fracàs polític sobre el primer d’octubre. A mès d’aquesta projecció tambè caldria valorar el seu discurs abans i durant el primer d’octubre i els seus pensaments o intencions reals; però aquesta distància, si ja hi era, només la poden explicar ells.

Rafael Benavent
Rafael Benavent
27.03.2023  ·  10:16

Hi ha un conte d’una aranya que, allà dins un barranc, després d’uns dies sense caçar res per poder menjar, les dificultats la portaren a pensar i pensar en què podia estar el motiu, fins que, mirant cap amunt , veié un filet prim que sostenia, immòbil, tot l’entramat de la tela on era. Furiosa, culpabilitzant-lo de tot, s’enfilà cap a ell, i pegant-li un mos per desfer-s’en d’ell, es precipità al corrent d’aigua i s’ofegà.
Comparativament, no sé si ER està travessant el desert dels dubtes de les seues conviccions ideològiques i per això està “evolucionant” en vistes a caçar més vots.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
27.03.2023  ·  10:27

Tot plegat és molt trist, costa molt veure als que, abans companys, ara són a la trinxera dels nostres enemics. Jo si crec que la Marta Rovira es creu el què diu, com també es creia allò que deia abans de l’1 d’octubre perquè el tema no és si creu o no creu. Ella, com tot el seu partit -no els votants, la direcció del partit- SEGUEIX una doctrina i aquesta doctrina si que ha canviat 180º respecte a fa 5 anys. Podríem escriure llibres i tractats sobre aquest canvi però a mi això ja em comença avorrir molt. I així com la Rovira creu que l’1 d’octubre va bandejar a una part de la població que fins i tot es va sentir amenaçada, també creu que millor en castellà “porqué asi nos entendemos todos”, com va dir Serrat al seu darrer concert. Aquesta és la nova doctrina d’ERC, aprofundir tan com pugui la decepció de l’1 d’octubre i identificar-la amb els intolerants de pensament màgic seguidors de l’exili de Brussel·les. Marta Rovira està preparant la seva tornada que no trigarà massa. Tornarà al matalàs d’un partit que ha acceptat el marc de la constitució espanyola i el relat d’una esquerra espanyola que ells en diuen sobiranista. Seguir una doctrina de forma acrítica és de necis i quan la doctrina es contradictòria amb el propi pensament i sentiment es comet la deshonestedat més gran que pot cometre un servidor públic. Esperem que els votants ho sàpiguen veure.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
27.03.2023  ·  10:41

Son paraules de covardia i rendició espero que la gent o una part de la gent no caigui a aquesta trampa de empasar aquest relat

Anna Linares
Anna Linares
27.03.2023  ·  11:06

Més de dos milions de persones mobilitzades no tenen representativitat? Com més temps triguem menys serem els catalans de la població de Catalunya amb les grans onades de immigrants, dins del nostre país, la legitimitat és nostra i fa molts anys de la nostra lluita, molts dels que diu Marta Rovira que es van sentir exclosos, no son catalans, son colons espanyols, tenen més drets ells que nosaltres?

Valentí Ferran
Valentí Ferran
27.03.2023  ·  11:13

Marta Rovira senzillament vol tornar costi el que costi, si això implica mentir, falsejar la realitat o abdicar de principis no importa; el que si li importa és salvar-se ella mateixa i cobrar alguna sinecura autonòmica quan retorni a Catalunya.

“Aquests són els meus principis, i sinó li agraden tinc uns altres…”

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
27.03.2023  ·  11:38

Marta Rovira te la cara tan dura vom el seu mentor Junqueras.
No ha fet per Catalunya absolutament res des de l’exili. A l’igual que l’altra hipòcrita Anna Gabriel de la CUP.
Vol continuar vivint del “xollo” de la política d’ER i de cobrar i passar el temps.

Quina diferència amb Clara Ponsati, Toni Comin o el MHP Carles Puigdemont.

És tan falsa com el seu amo, el Gran Botifler Oriol Junqueras.
Sort que tenim les hemeroteques per a deixar-lo clar.

m. jesús porqueras
m. jesús porqueras
27.03.2023  ·  11:47

Els dirigents d’ERC fa molt que han perdut tota la credibilitat per mi, almenys cap el camí on jo els havia pensat. Ja fa molt que no els escolto.

Josep Marrasé
Josep Marrasé
27.03.2023  ·  12:14

Mai vaig sentir per cap membre del partit ERC que l’1-O fos una imposició, ni per la Marta Rovira. Per tant, si ara diu el contrari, que a més no es correspon amb el criteri de la població, contrasta molt negativament amb la veritat. D’altra banda, el menyspreu a l’esforç de tanta gent que va culminar amb la possibilitat de poder emetre el vot, és una canallada pròpia de gent incapaç de raonar. Per tot això, la Marta Rovira mereix un descrèdit total. absolut. Jo no me la crec.

Josep Soler
Josep Soler
27.03.2023  ·  12:26

La Marta, com tots els col·laboradors que té Junqueras, són mers comparses, de l’especial personalitat de qui els mana.
Diria, intentant sintetitzar-ho amb molt poc espai, que la deslleialtat de Junqueras ja es va produir, quan movent els fils que disposava, va aconseguir apartar al MHP Mas, de la presidència de “Junts pel Si”.
Puigdemont, va ser la gran pedra a la seva sabata, ja que es creia tenir moltes possibilitats per substituir Mas, però aquest, que va endevinar la jugada, es va anticipar apostant per un desconegut com resultava ser en aquell moment Puigdemont, un líder que probablement podria ser acceptat per Junqueras, potser tant per desconegut com probablement manipulable a les seves mans, al no tenir altra experiència de govern, que la de ser un Alcalde de ciutat.
Se sap que en el transcurs de la legislatura, els departaments assignats a ERC, van ser una total burla. El reconeixement internacional que estava en mans de R. Romeva, no va existir per res (s’hauria de parlar amb l’Estat d’Israel, per saber-ne quatre coses) i no parlem d’Hisenda, conduïda pel mateix Junqueras.
Les entrevistes per sota mà amb dirigents del PP (S.S.S.) a part de clandestines, caldria saber a quina causa servien (potser Garcia-Margallo tambè ens en podria fer cinc cèntims).
El líder d’ERC, mai no podia acceptar (els fets posteriors són aclaparadors sobre això) que un dirigent que no fos ell, passés a la història per haver conduït Catalunya a la independència.
Els possibles pactes per anar a l’exili, seguirien sent un reconeixement al lideratge del President Puigdemont i per tant calia posar en marxa l’alternativa de l’interior, que ja tenia força avançada amb les trobades amb el PP.
La inexistent separació de poders, dins aquesta “democràcia espanyola” van truncar les seves expectatives i per tant calia donar un nou “tomb” a la nova situació.
Amb la visita d’Iceta -o les visites- es va preparar la moció de censura al Govern Rajoy, on cal presumir que les condicions per a la seva llibertat personal (els altres havien d’ocupar el còmput per donar-hi credibilitat) havien de ser d’una dimensió espectacular, per tal de ser acceptades per a un govern que compartia plenament la repressió exercida pel PP i els seus jutges. Quines condicions doncs exigiria a canvi el PSOE?.
No cal anomenar-les ja que estan totes a la nostra vista les 24 hores del dia.
Actualment els partidaris de l’u d’octubre (aquell esdeveniment que no va existir i que per tant, per si algú s’equivoca caldrà fer-li esborrar de la men moria) és un dels molts compromisos adoptats per aquest “defensor” de Catalunya, anomenat Oriol Junqueras.

Albert Ventura
Albert Ventura
27.03.2023  ·  12:34

Be, aixo es el pla d’erc des del principi. Van recolzar la independencia per una questio tactica creient que tot anava de farol i els convergens es cagarien a les calces, com solen fer sempre, i ells podrien sortir a dir Ho veieu?, quina llastima que no es van cagar i la gent encara menys i els que van quedar amb el cul enlaire van ser ells. Com dic, tot era una tactica pero la seva estrategia es el que estan fent ara. Son uns maquiavels de pacotilla i, a mes, no sabien ni amb qui es jugaven els quartos. La seva caiguda no tindra res a envejar a la dels Ciudadanos.

Mireia Costa-Pau
Mireia Costa-Pau
27.03.2023  ·  13:09
Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
27.03.2023  ·  13:12

Es tant indignant tot plegat!

Jo només prego perquè, quan Catalunya esdevindrà independent, que ja falta poc, hi hagi un Nuremberg per a tots aquests traidors.
Perqué si no ho fem i comencem a “perdonar-los”, ens els trobarem al Parlament de la nova republica en un tres i no res.
Que ja m’ho veig venir. I n’estic horroritzada.

Salut Carbonell
Salut Carbonell
27.03.2023  ·  13:22

La traició dels líders…… al peu de la lletra. Cap pais democràtic té el 100% dels votants amb la mateixa opinió. Per tant és fàcil de dir que hi ha gent en contra o a favor de qualsevol cosa……..Així és una banalitat de dir el que diu aquesta persona i com molt bé escriu en Partal es tracta de creure-la o no. Apart de que l’evidència digui que el que vol la Marta és tornar (cosa que tots podem comprendre) també és cert que ella i el partit conten amb els vots de tota la gent que viuen del partit i també dels que la independència de Catalunya els hi és un destorb. Veurem en les eleccions si els que sabem que la llibertat no té preu som majoritaris o ho són els unionistes més els que viuen del partit, més els que pensen que la independència i amb ella la llibertat passa després del benestar material. Considerar que els ideals i les lluites per defensar-los donen sentit a l’existència ……. és la pregunta. I la resposta la posem a la urna en forma de vot. No hi ha més.

Adrià Arboix
Adrià Arboix
27.03.2023  ·  13:49

Indigne: “Més de dos milions de persones mobilitzades no tenen representativitat?”

ALBERT MAS
ALBERT MAS
27.03.2023  ·  13:50

Apart de secundar a la Marta Rovira, ERC renya a Junts dient que amb les crítiques no es pot avançar. S’ha de ser cínic per dir tot això. No tinc Proust desqualificatius per dir tot el que penso d’ells. Cada vegada que llegeixo les seves sigles m’ha agafen ganes de vomitar.

Antoni Sans
Antoni Sans
27.03.2023  ·  14:10

Escriu Rosa:
No se’ls pot creure ningú amb dos dits de seny i que no sigui fanàtic de les sigles.
O menteixen ara o mentien abans. O potser fins i tot han mentit sempre. El desllorigador està en veure què és el que aconsegueixen a canvi.

Salvador Manich
Salvador Manich
27.03.2023  ·  14:25

Si el president Puigdemont hagués estat esborrat del mapa, junt amb tot l’exili, potser la reinterpretació del 1O hauria pogut tenir un cert èxit. Però els fets no van per aquí, i em sembla que ho tindran malament amb les reinterpretacions.

PEPE PEDREGAL
PEPE PEDREGAL
27.03.2023  ·  14:44

Hi ha arguments suficients per declarar Marta Rovira “persona non grata” a Catalunya. Hauria de continuar vivint a Suïssa i no tornar mai més a Catalunya.

Lluis Molist
Lluis Molist
27.03.2023  ·  14:47

1 d’Octubre, es la VICTORIA D’UN POBLE EN MAJUSCULES.
I el desenmascarament dels botiflers i botifleres de la gent d’aquest poble.
Jo no tinc paraules boniques, pero si que sento la meva patria al meu cor, i com a tal actuo, NO traiexo.
Amb un minim (un minim de dignitat ) donaria un pas al costat, abans que us fotem a fora.
A vosaltres i els vividors que xupen la nostra sang.

Malparits i Malparides…..!!!

Carles Viñals
Carles Viñals
27.03.2023  ·  15:11

No, no me la crec. Com no se la creu molta més gent, ni tampoc en Pere Cardús i Cardellach, de qui són las paraules següents:

“De vegades, per justificar les renúncies pròpies, cal reinventar allò que va passar, desfer-se d’un passat que t’obligaria a una dignitat i un compromís que no vols assumir. Malparlar del Primer d’Octubre (el día més digne i històric del poble català), és necessari per renunciar.”

La motivació que du un poble a alliberar-se nacionalment és bàsicament l’amor a la pròpia terra, del qual es deriva, quan és real i profund, la força i el valor de lluitar per ella. De fa temps em pregunto si els catalans sentim realment aquest amor, o ens limitem a dir que el sentim.

Els anglesos tenen un himne solemne i majestuós, extret del poema “The Two Fatherlands”, (la pàtria terrenal i la celestial) de Sir Cecil Spring-Rice (1858-1918) que, amb música de Gustav Holst i amb el títol “I Vow to Thee, my Country”, ens parla d’aquest amor. Us ofereixo els versos dedicats a la seva pàtria terrenal:

I vow to thee my country, all earthly thigs above,
Entire and whole and perfect, the service of my love;
The love that asks no questions, the love that stands the test.
That lays upon the altar the dearest and the best;
The love that never faulters, the love that pays the price,
The love that makes undaunted the final sacrfice.

Tomas Pérez
Tomas Pérez
27.03.2023  ·  15:36

Totalment d’acord amb la, B. Carulla. Fa basarda avui, demà i sempre acabar parlant i fent-se ressò de les seves martingales, no sols els hi dona publicitat i altaveu, sinó que els hi serveix per emblanquir el seu discurs i estar presents en el nostre dia a dia. Menys parlar d’ells i més del que s’ha de fer cara a l’embat que ha de venir, ajudaria a que la gent pugui estar preparada arribada l’hora. La resta serveix només per omplir fulls i entretenir al personal.

Àlvar Manresa
Àlvar Manresa
27.03.2023  ·  15:39

L’irresponsabilitat d’ER és de jutjat de guàrdia.
Tothom pot canviar d’idees, un dret però si has tingut responsabilitats polítiques i embarques a la gent i tu et quedes a terra, has de dimitir immediatament, per higiene “democràtica”.
Com hem pogut comprovar a ER tot li dóna igual. Estàn tant fora d’aquest món que se’n adonen que no tenen cap credibilitat.
No entenc que pretenen i per qui ens prenen.
¿Se’ns volen pixar a la cara o realment están tant malalts que no saben el que es fan i diuen ?
Tampoc puc entendre com certa gent del partit, no alça la veu per posar seny. Tots segueixen el líder, encara que estigui completament desacreditat.
Ell el vehement, s’ha begut la responsabilitat amb vehemencia.

Ramon Baiges
Ramon Baiges
27.03.2023  ·  16:08

Es pot entendre que l’Oriol Junqueras tingui el síndrome d’Estocolm i ens converteixi en amic dels seus perseguidors. Però aconseguir la submissió dels seus amics propers als seus postulats ja és un altre tema. Algun dia sabrem quines promeses o compensacions els ha fet el Govern espanyol

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
27.03.2023  ·  16:17

Crec que diu el que pensa.
L’encantador de serps, Oriol, és capaç de infiltrar-se el l’enteniment de milers de seguidors i fer uns rentats de cervell professionals.

L’estratègia consisteix en aconseguir governar Catalunya de manera estupiditzant (aconseguir un poble amb orxata a les venes) per tal d’aconseguir una societat de gent que prefereixi seguir depenent d’Espanya (un mal CONEGUT) per sobre de ser governants per uns indigents mentals pseudo-sobiranistes.

El resultat que pretenen és desesperançar, com més gent millor, i organitzar un referèndum quan ja estigui assegurat el NO a la independència.

La resposta pot ser aquesta. No?

Víctor Torguet
Víctor Torguet
27.03.2023  ·  16:20

Mai tanta gent vam vessar tantes llàgrimes y vam fer-ho tant de temps al nostre País com el que es va plorar per l’espant i per la joia que en un mateix dia es va viure l’1-O.

No veig possible que cap altra o altres jornades (que no siguin la declaració i confirmació de la nostra Independència) puguin superar la catarsi col·lectiva de l’1-O.
L’1-O fa por perquè vam guanyar !!! Vam DERRORTAR èpicament espanya !!!!
Malauradament, els polítics porucs i els partits fake-indepes van tombar la victòria en derrota… per sobreviure ells. I encara esperen allargar ad infinitum aquesta farsa, aquesta agonia…

Aquests miserables d’ERC són el pitjor que ha parit el nostre País. Els partits espanyolistes, com a mínim, van de cara.

Dues coses són molt urgents:
1) Intentem assegurar, cadascú al seu entorn proper, que a ERC no el vota cap “despistat” indepe. ERC ha de ser escombrada, no pot ser que els Catalans siguem tan autodestructius…
2) Llista Cívica ja !!! (amb o sense l’ANC. És urgent !!)

PAU BOLDU
PAU BOLDU
27.03.2023  ·  16:37

Junqueras, Rovira, Aragones no son catalans, odien la INDEPENDENCIA, ens voler podrir dins la seva edpaña miserable, QUE ELS HA COMPRAT. ERC il.legalització, son igual que CIUDADANOS del Rivera.junqueras i Arrimadas.Rovira

Joan Royo
Joan Royo
27.03.2023  ·  16:39

La pregunta que em faig és si abans del referendum Junqueras i Rovira ja pensaven com ara. Fóra d’una indignitat fora mida. En tot cas el desvergonyiment d’aquesta gent no té nom. Els indults tenen aquesta penyora.

xavier solaní
xavier solaní
27.03.2023  ·  16:46

La gent que ha viscut de prop l’Alzheimer ho sabrà millor. És perden unes neurones, unes altres transmuten. Han perdut el seny, però conserven el cos, fins que els votants diguin. I diran. La política de dretes i fatxa del PSC-PSOE va fer canviar pocs vots, i els pocs a pitjor. Ho sap ERç, que juga a la ruleta rusa, tot i que una molt trucada (mitjans, interessos dels aprofitats…,), veurem.

Roser Caminals
Roser Caminals
27.03.2023  ·  16:50

Amb poques excepcions, ER té polítics de poca talla que de sobte s’han vist el poder a l’abast. S’estimen més monopolitzar el poder en una Catalunya segrestada que compartir-lo en una Catalunya lliure.
Per què no passem full i parlem de la llista cívica?

Francesc Josep Robert
Francesc Josep Robert
27.03.2023  ·  16:52

La gent d’ERC des de novembre de 2017 fa declaracions i xerrameca per morir-se de vergonya. No hi ha ningú que se’ls pugui creure de res. Fan llàstima.

Maria Rosa Andrés
Maria Rosa Andrés
27.03.2023  ·  17:31

Ja fa molts anys que er ensenya la poteta, que fa coses que no s’ entenen, d’ ençà de 1 O fins i tot abans. No me n’ he refiat mai. Ara és quan ensenyen la cara que tenen, i sobre la Marta Rovira puc opinar poc. No la suporto ,la mateixa cantarella tantes vegades, vaig tancar la ràdio i ja està. Ni la Vilalta igual ,sempre el mateix per no dir res. El què em sembla estrany és que no se’ n parla del ” pues nosotros nos vamos” i resulta que nos quedamos. Apa, per mi a pastar fang tots plegats. Ah, l’ 1 d’O vam votar I vam guanyar, ens ho expliquin com ens ho expliquin. Siau.

david graupere
david graupere
27.03.2023  ·  17:58

És una vergonya, més encara per algú que ha patit exili. És una asserció deformada i espúria. És de doldre que hagi cremat no sols la seva dignitat sinó que ja no tindrà mai més cap crèdit polític.

Roser Pla-Giribert
Roser Pla-Giribert
27.03.2023  ·  18:18

La Marta Rovira ha de pagar el seu retorn, i crec que és el motiu de les decleracions…
El pitjor és que quan arribi, com la Serret, ja deu tenir aparaulat carrec i a cobrar…
Premi doble…
Aniran contra Vilaweb…Bé ja hi van… Resistirem!!!!

Jesús salius
Jesús salius
27.03.2023  ·  18:37

Per aquestes coses moltes persones hem deixat Esquerra!! Però, que ningú es pensi que ara votem o votarem els convergents de Junts i Pdcat…

Francesc Gaspar
Francesc Gaspar
27.03.2023  ·  18:38

A hores d’ara el problema de ER no és si la Marta diu o deixa de dir. El problema més gros és que no se’ls creu gairebé ningú, però ja per sistema: ja porten la llufa de mentiders i no se la trauran de sobre fàcilment, per més que facin muntanyes d’eslògans i de proclames a quina més buida de contingut i emoció. La desconfiança creix i, com que no diuen la veritat ni sota tortura, cada vegada ho empitjoren més. Un exemple: l’enganxada de falsa bandera de cartells. Que cadascú tregui les seves conclusions és el pitjor que els hi pot passar.

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
27.03.2023  ·  18:52

A les municipals no voteu als partits que no han fet res des de fa 5 anys per assolir la independència.

No voteu ERC, ni Junts, ni la CUP.

Foc nou i el foc nou comença per enviar als partits que col·laboren amb l’autonomisme (ergo amb la Corte del Reino) a la paperera de la història.

Ni un sol vot a aquesta colla de venuts.

Sense agror, però amb les idees ben clares i determinades!

No voteu als col·laboradors necessaris dels botxins.

Mònica Vidal
Mònica Vidal
27.03.2023  ·  19:09

Crec Vicent, si més no m’agradaria pensar, que tots els vostres lectors tenen el suficient esperit crític com per discernir l’engany de la veritat; la manipulació del relat dels fets comprovables.

Dit això, donat que els lectors de VW estan sobradament convençuts i segura del que passà, és sobrer fer-los pensar en la credibilitat de na MR.

Malauradament, la teva reflexió, perfectament fonamentada i legitima, potser no arriba a qui veritablement necessita que li arribi.

No obstant això, cal tenir fe en que la gent no és tan estúpida i amb VW o sense, arribarà a les mateixes conclusions.

Marià Armengol
Marià Armengol
27.03.2023  ·  19:31

Obre el ulls, Marià!!!: Què de vegades es veuen coses només mirant…
Es veu què:
La sra. Rovira (ER)…va dir: ‘que el referèndum del Primer d’Octubre no havia tingut prou legitimitat dins Catalunya’…
‘que no havia sabut connectar amb una gran part de la població’…
i que… ‘fins i tot havia estat percebut com una amenaça per una part de la societat’….
Ja em perdonarà la sra. i els srs. d’ER… s’han de tenir uns pebrots més grans que la Catedral de Girona!!!
Diu l’estimat sr. Partal:
‘…ja he donat un parell de pistes que em fan pensar que hi ha una manca d’honradesa del debat tal com el presenten (la sra. aquesta i ER)…’
Homeeeeeee… Potser sí que COMENÇA a ser temps de
COMENÇAR A PENSAR (Ep!, una mica i prou, eh?, Tampoc ens passem…) en un manca d’honradesa en l’actitud d’ER (en general i en particular).
Em pregunto:
Què c.llons deu d’haver defensat de Catalunya, de la nostra relació amb nyordia, i del nostre (no seu, es veu) ‘procés d’alliberament’ aquesta sra. al seu ‘exili’-vacacional a Suissa?…
Em responc: Amb els antecedents de la sra, millor que hagi sigut: Entre poc i res…
Constato:
Què difícil havía de ser pel nostre Molt Honorable President Puigdemont de tirar endavant tenint el suport i l’ajut ‘inestimable’ de Junqueras, Rovira i (no podíen faltar), les CUP!!!
Ja ho diu la dita: ‘Amb aquests ‘amics’ a qui li calen enemics?’….
PS1: Srs, Votants d’ER: És que encara no en teniu prou de què se us enfotin a la cara i us prenguin el pèl???
PS2: Ens cal la ‘Llista Cívica’ com l’aigua!!!
Salut!. //*//

Oriol Roig
Oriol Roig
27.03.2023  ·  20:09

Els dirigents d’ERC o mentien el 2017 o menteixen ara… o abans i ara. El que es impossible es que diguessin la veritat ara i abans. Salvaran els mobles a les municipals, i es fotran una patacada monumental a les properes generals/autonomiques/europees. N’hi ha que nomes aprenen a hosties, i aixi ens va.

Josep Gualló
Josep Gualló
27.03.2023  ·  20:10

POBRE MARTA ROVIRA NO SÉ SI FA MÉS PENA O FASTIC

Passat el referendum marxa a Suïssa perquè alla no s’estredeix a ningú. Diu que abandona la política i es dedicara a altres coses.

No sé si pateix de una malaltia que fa perdre la memoria o de una altre que fa perdre la vergonya.

No sé perque sé VilaWebb perd el temps entrevistant-la i ens empeny a nosaltresa que el perdem llegint l’entrevista que li fan.

Potser és perque forma part d’aquell grup que el director del diari, fent una paradoxa, el qualificava de independendista reformista. Reconec el dret a opiniar però no el dret a desbarrar. Especialment als perodistes que han demostrart durant anys la seva valúa intelectual.

Josepmaria Berenguer
Josepmaria Berenguer
27.03.2023  ·  20:17

La traïció sempre és fastigosa, però el que ha ordit Esquerra a Madrid, a banda de la venda fal·laç i cínica que n’està fent (reverberada per la seva cort de tertulians), el que ha tramat, en definitiva, a esquena de Catalunya, és tan greu, tan vergonyós, que només pot ser qualificat d’abominable. Han canviat la llei per poder ‘caçar’ el president Puigdemont. Aquesta és la clau de l’operació disfressada de “reforma” i “desjudicialització”. Clar i català: Esquerra ha venut el president Puigdemont a canvi de Marta Rovira i de l’habilitació de Junqueras, que no podia presentar-se a les eleccions fins al 2031.

Joan Peitavi
Joan Peitavi
27.03.2023  ·  21:58

Jordi Torres. Comparteixo totalment la teva analisi. Gracies

Paola Polacco
Paola Polacco
27.03.2023  ·  23:41

De veritat algú s’espera realment “una anàlisi en profunditat per part de la secretària d’ERC”?! Què? De Marta Rovira? La que va triar la neutralitat suïssa com la millor manera de defensar el seu país i sumar els esforços dels nostres valents parlamentaris a Brussel·les? Homeeeee!! Hem d’agrair-li cada obscenitat absurda que pronuncia. Com més diu, més s’enterra a ella mateixa i als seus companys de crim, Junqueras, Aragonès, la Vilalta i la resta. Vergonya a qui els votarà a les properes eleccions.

JORDI SEDÓ
JORDI SEDÓ
28.03.2023  ·  01:18

Carai, que bona que ha de ser aquesta menjadora!!! I així volen embrutar el que ha estat un dels dies més gloriosos de la recent història del nostre país, l’1 d’octubre de 2017. No tenen perdó al trair a Catalunya, trencant l’unitat, col·laborant amb els del 155, posicionant-se contra l’ANC i el CXR, no fent res per la independència, adoptant el discurs de l’espanyolisme…

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any