L’acord PSOE-Junts ja ha estat fet amb el mecanisme de verificació

  • El mecanisme que verificarà com continuen les negociacions entre el PSOE i Junts el conformaran uns quants membres, però se'n mantindrà l'anonimat per afavorir-ne la feina

VilaWeb
Arnau Lleonart
10.11.2023 - 10:52
Actualització: 10.11.2023 - 11:03

El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha donat alguns detalls sobre el mecanisme de verificació pactat amb el PSOE, si bé ha dit que volien ser discrets per garantir que les negociacions arribessin a bon port. En una entrevista a RAC 1 ha explicat que no hi hauria un sol verificador, sinó que seria un grup de gent que combinaria noms reconeguts individualment i institucions. No n’ha dit els noms, però ha avançat que es podria acabar designant un portaveu que parlés en nom de tothom.

També n’ha parlat la cap de Junts al congrés espanyol, Míriam Nogueras, que en una entrevista a TV3 ha dit que l’acord d’investidura ja s’havia tancat mitjançant aquest mecanisme de verificació: “Crec que anem per bon camí amb l’agenda i la metodologia. Aquest acord, aquest escrit, és fet amb la participació d’aquest mecanisme.” Així com Turull, no ha definit qui conformaria el mecanisme de verificació, però ha afegit: “Fa setmanes que es perfila i que ha participat en les negociacions.”

L’acord constata les discrepàncies i la desconfiança entre el PSOE i Junts. Per això, diu el text, volen “dotar-se d’un mecanisme entre totes dues organitzacions, internacional, que tingui les funcions d’acompanyar, verificar i fer el seguiment de tot el procés de negociació i dels acords a què s’arribi”.

“Ens hem posat d’acord en la planificació, els llocs on farem les reunions, el mecanisme de verificació i les persones que l’han de compondre”, ha dit Turull, que ha afegit que la voluntat era que les reunions fossin una vegada el mes. Una periodicitat que, si bé ha dit que s’havia acordat, ha reconegut que no s’havia signat. Ha explicat que la primera reunió seria aquest mes mateix en una ciutat europea, que no ha concretat.

Turull ha explicat que en la negociació que continuarà, Junts posarà sobre la taula l’exercici de l’autodeterminació a la primera reunió: “Evidentment, serà el tema gros, ens ocuparà hores i hores, i serà per exercir el dret d’autodeterminació. En parlarem sempre, des de la primera reunió.”

Compromís de verificació

A més, els representants de Junts també han remarcat que si bé l’acord parlava de facilitar la governabilitat espanyola, no la donava per feta. “L’última clàusula de l’acord no parla del compliment dels acords, sinó dels avenços. Si no compleix el que s’ha acordat, no els tindrà. O s’avança, on ens desvinculem de l’estabilitat parlamentària”, ha dit Turull.

“Farem un calendari. Si vol que s’aprovi el pressupost, s’haurà d’anar avançant”, ha dit. En aquest procés, el mecanisme de verificació serà l’encarregat de controlar que es compleixi allò que s’acorda.

Discrepa amb Ponsatí

Turull ha contestat l‘article d’opinió que Clara Ponsatí ha publicat a VilaWeb per analitzar l’acord entre Junts i el PSOE. “Que el primer president de Catalunya que ens havia dit que no volia saber res d’Espanya pacti per fer president d’Espanya el líder d’aquest PSOE és un menyspreu a la gent que hi ha confiat i l’ha protegit”, escriu Ponsatí.

Sobre això, Turull ha defensat: “El president Puigdemont aprofita l’oportunitat per dir que podem obrir una nova etapa, ho hem de provar. Amb el relat que hem fet, amb el diagnòstic que el PSOE ha aprovat, amb els mecanismes que hem aprovat…” Ha remarcat que no compartia la diagnosi de Ponsatí, i ha dit que ella sabia la fermesa i la convicció del president Puigdemont. “Amb aquesta finestra d’oportunitat, ho provem. Amb totes les precaucions, perquè sabem les dificultats que té”, ha afegit.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any