Acord entre Endesa i les administracions per a assumir el deute de 35.500 famílies vulnerables

  • Endesa i les administracions pagaran més de 38 milions de deute acumulat per pobresa energètica des del 2015 · Endesa es farà càrrec de la totalitat del deute entre 2015 i 2018 i de la meitat del deute entre 2019 i 2020

VilaWeb
Redacció
29.03.2021 - 13:08
Actualització: 29.03.2021 - 16:19

El govern ha anunciat un acord entre Generalitat i administracions i Endesa per la condonació del deute causat per la pobresa energètica. Segons que ha explicat el conseller de Treball, Chakir El Homrani, el conveni signat amb la companyia suposa la condonació del deute acumulat des del 2015 per part de 35.518 famílies. Aquestes famílies no hauran de pagar el deute, que suma 38,7 milions d’euros, i tampoc no seran portades als tribunals. El deute entre els anys 2015 i 2018 (17,5 milions d’euros) l’assumirà Endesa en la seva totalitat, mentre que la quantitat restant, entre 2019 i 2020 (21,3 milions d’euros), la pagarà Endesa en un 50%. Dels 10,6 milions d’euros restants, el 75% els assumirà la Generalitat i el 25% les administracions locals.

L’acord també inclou el compromís d’Endesa de corresponsabilitzar-se de la factura a futur de les famílies en situació de vulnerabilitat a partir de l’1 de gener del 2021: es farà càrrec, com a mínim, del 50% del deute, mentre que la Generalitat i les administracions locals es faran càrrec de la resta. Endesa també renuncia a emprendre accions jurídiques contra aquestes famílies. A més, l’acord diu que a partir d’ara Endesa durà a terme una “promoció activa” del bo social, oferirà auditories energètiques gratuïtes a les famílies en risc d’exclusió i instal·larà comptadors temporals en llars vulnerables els membres de les quals estiguin empadronats per preservar la seva seguretat i salut.

Aquests acords contra la pobresa energètica entre la Generalitat i les administracions locals i Endesa estan formats per tres documents. El primer és el conveni regulador de futur, el segon l’acord sobre el deute i el tercer un protocol d’intencions entre les administracions que s’ha de convertir en un conveni interadministratiu.

“És un bon acord que posa les persones al centre”, ha dit Homrani, que ha explicat que la llei vigent ja reconeix el dret d’aquestes famílies a què no se’ls talli la llum, però que un buit legal podia permetre a Endesa de reclamar el deute. “Va ser essencial que el setembre del 2019 arribéssim a l’acord d’anar a l’una totes les administracions”, ha afegit. Homrani ha garantit que amb aquestes mesures es posarà fi també als processos judicials en marxa relacionats amb aquest assumpte.

El conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha dit que són unes mesures que contribuiran a la “desjudicialització” i ha destacat la gravetat de la situació en el moment actual: “Ara teníem més urgència que no pas fa un any i mig, a la vista que la bola de deute acumulat pujava de manera molt ràpida en l’últim any”.

Des de l’APE, la seva portaveu, Maria Campuzano, s’ha mostrat molt satisfeta amb aquest acord, que podria començar a beneficiar les famílies a partir de l’estiu, després que conclogui l’auditoria del deute anunciat per Endesa, a la qual ha exigit revertir els talls de llum de les últimes setmanes i que posi fi al “setge” a milers de famílies. Segons Campuzano, la “lluita” ha de continuar ara en l’àmbit estatal, on hi ha més competències per exigir majors responsabilitats a les companyies, i estendre’s també a la resta d’empreses energètiques.

Finalment, la presidenta de la Taula del Tercer Sector Social, Francina Alsina, ha celebrat aquest acord “extremadament necessari”, sobretot en un context d’augment de la pobresa: “Encara no veiem l’abast real de la crisi social. Si abans de la covid-19 hi havia 35.518 famílies catalanes en situació de pobresa energètica, aquesta xifra pujarà en els propers mesos”.

L’acord amb Endesa ha estat possible després d’anys de negociacions encallades, que es remunten a 2015, quan el parlament va aprovar per unanimitat una llei que prohibia els talls de llum de les famílies que comptessin amb un informe de vulnerabilitat de serveis socials. Dos anys després, després de la mort d’una anciana a Reus víctima de pobresa energètica, l’executiu de Carles Puigdemont va tornar a la càrrega i va proposar, al costat de la batllessa de Barcelona, Ada Colau, un conveni amb les administracions catalanes perquè les empreses subministradores assumissin condonacions del deute o aportacions econòmiques. No obstant això, les negociacions mai van arribar a bon port i les relacions entre la Generalitat i Endesa van empitjorar el 2019, quan la companyia va enviar una carta a uns 250 ajuntaments avisant que tallaria el subministrament a un miler de famílies vulnerables si no cobrava el 50% del deute acumulat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any