L’acord d’associació d’Andorra amb la UE trontolla per un informe del regulador

  • La carta, publicada per Político, diu que Andorra, Mònegue i San Marino poden ser propensos a "l'emblanquiment de capitals i més activitats il·lícites"

VilaWeb
Redacció
30.08.2023 - 19:42
Actualització: 30.08.2023 - 23:01

L’acord d’associació que Andorra està negociant amb la Unió Europea trontolla. Els supervisors financers europeus han enviat un informe a Brussel·les en el qual s’alerta del perill de tancar pactes amb estats com Andorra, Mònegue i San Marino, ja que poden ser propensos a “l’emblanquiment de capitals i més activitats il·lícites”.

Segons que publica Politico, la carta, signada pel Grup d’Autoritats Europees de Supervisió, considera que aquests tres països mantenien en el passat “regulacions financeres menys rigoroses”. A parer seu, això podria provocar que les empreses europees treguin profit dels que consideren “estàndards financers més lleugers”.

L’executiu de Xavier Espot va reconèixer ahir la rellevància d’aquesta carta i va anunciar que preguntaran a la Comissió Europea el seu posicionament sobre la qüestió en una reunió prevista per a la setmana vinent.

El Diari d’Andorra ha explicat que el govern pensa que aquestes preocupacions no es corresponen amb la realitat actual del país. Esgrimeixen que són conseqüència d’un passat que ja no es pot canviar. A més, l’executiu creu que la situació d’altres països pot haver-los esquitxat, perquè consideren que la regulació andorrana és el màxim d’estricta possible. Això fa referència a Mònegue, que va rebre una mala avaluació del Comitè d’Experts en Avaluació de Mesures Antiemblanquiment de Capitals i Finançament del Terrorisme (Moneyval) per la seva capacitat de lluita contra els delictes financers.

L’executiu té l’esperança de canviar l’opinió dels reguladors europeus, ja que un dels principals objectius de l’acord és que l’Autoritat Financera Andorrana, el supervisor nacional, pugui coordinar-se directament amb els homòlegs europeus.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any