Acaba un any laboral sense fred ni calor

  • A Catalunya, la xifra de desocupats d’aquests dotze últims mesos acaba amb una baixada anual minúscula del 0,9%; les noves afiliacions a la Seguretat Social creixen el 2023, un 2,6%, gairebé al mateix ritme de la mitjana de l’estat espanyol

Jordi Goula
03.01.2024 - 19:50
VilaWeb

Tan bon punt s’han sabut aquest matí les xifres d’afiliats a la Seguretat Social, la nova ministra de Seguretat Social, Inclusió i Migracions espanyola, Elma Saiz, s’ha afanyat a declarar: “El mercat laboral ha registrat un comportament excepcionalment positiu durant l’any 2023, amb un nou augment de l’ocupació al desembre. I és especialment remarcable l’augment d’ocupació entre les dones, que representa el 55% de l’ocupació creada l’any passat.” Sobre les xifres de final d’any, en relació amb el novembre, s’han registrat 29.937 afiliats més. El creixement interanual de l’afiliació ha estat del 2,7%, amb 539.740 treballadors més que el desembre del 2022. La xifra d’afiliació mitjana es manté en nivells històrics, amb 20.836.010 afiliats.

En termes comparatius internacionals, les xifres també han sortit prou bones. El cas és que, respecte del nivell previ a la pandèmia (desembre del 2019), l’afiliació ha crescut de més d’1,4 milions de persones i, d’ençà de llavors, la creació d’ocupació a l’estat espanyol (+7,2%) supera la dels grans països europeus (estat francès, +5,1%; Itàlia, +2,7%; Alemanya, +1,4%).

Quant a la desocupació, el ministeri espanyol del ram ha estat més caut. A la nota oficial, ha comunicat: “El nombre de persones desocupades registrades en les oficines del Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE), en acabar el mes de desembre del 2023 ha baixat de 27.375 (-1%) respecte del mes anterior. En termes interanuals, la desocupació ha baixat de 130.197 persones (-4,59%). El 2023 ha estat, per tant, un any molt positiu en termes d’ocupació malgrat la incertesa de la conjuntura internacional. La desocupació ha estat de 2.707.456 persones, la xifra més baixa per a aquest mes d’ençà del 2007, abans de l’esclat de la crisi financera.” Aquesta és la valoració oficial de la dada estatal.

I, quant a la contractació, la valoració també ha estat positiva. Això sí, han evitat de parlar dels fixos discontinus. Durant el 2023 s’ha consolidat la contractació indefinida, perquè s’han signat 6.620.983 nous contractes estables en el marc de la reforma laboral. Diu que se n’han beneficiat, especialment, els joves, perquè un 42,6% dels contractes que signen són indefinits, un percentatge que multiplica per sis la mitjana del 2006 al 2021. A més, el 2023 s’ha signat el menor nombre de contractes temporals de la sèrie: 8.823.222. Són un 21,8% menys que l’any anterior i si fa no fa la meitat dels signats anualment en el període 2015-2019. Un èxit total, segons les fonts oficials, si no fos que amaga un petit parany que ja hem anat comentant durant tot l’any.

Ho ha tornat a recordar aquest matí el director de The Adecco Group Institut, Javier Blasco. “La desocupació ha baixat fins a 2.707.456 persones, i això vol dir una baixada interanual del 4,6%, la més moderada d’ençà del maig del 2021, i encadena trenta-dos mesos continuats baixant. Ara bé, als 2,71 milions de desocupats registrats, se n’hi poden afegir 508.500 amb “disponibilitat limitada” i més situacions (+5,2% interanual). Si també s’hi afegeixen els qui tenen un ERTO (10.900) i els fixos discontinus que no treballen, amb la definició més àmplia de desocupació s’arribaria a uns 3,7 milions de persones (+0,5%). És a dir, surten un milió més de persones en situació de “no treball”, però no considerades oficialment desocupades. Això fa dubtar, en bona lògica, del triomfalisme que demostra el govern espanyol en uns mesos econòmicament preocupants.

A Catalunya les coses no han anat tan bé, segons les xifres finals, si bé hem de pensar que la taxa de desocupació aquí és més baixa. En el balanç anual, el 2023 tanca amb 2.957 desocupats menys que el desembre del 2022, que significa una baixada del -0,9% a Catalunya, una taxa molt inferior a la total de l’estat espanyol (-4,6%). I que, realment, és molt minsa.

Sí que és destacable que, territorialment, les quatre demarcacions han registrat reduccions, però amb intensitats diferents i molt importants. Lleida i Girona mostren els descensos de desocupació més destacats, amb un -4,7% i un -4,1% respectivament. Seguidament, Tarragona (-1,8%) i Barcelona (-0,02%), on pràcticament s’ha mantingut estable. En termes absoluts, Girona encapçala la baixada, amb 1.318 persones menys.

La xifra catalana no és bona. No ens enganyem. Intermensualment, al desembre la desocupació registrada ha crescut d’un 1% (3.474 desocupats més), en un mes en què, per contra, acostuma a disminuir. Així ha passat d’ençà del 2010, tret de l’any 2020, en què es mantenien mesures per a contenir la pandèmia de la covid-19. Però ara ja fa sis mesos que la xifra de desocupats va a l’alça i això no apunta pas a res positiu.

Sobre la contractació acumulada de tot l’any 2023, voreja els dos milions i mig de contractes, dels quals els indefinits són el 44,6%, una proporció 3,3 punts superiors a la de 2022. Interanualment, la contractació s’ha reduït d’un 12,7%, caiguda que ha estat força més acusada en la contractació temporal (-17,6%) que no en la indefinida (-5,7%).

Cal assenyalar que la contractació indefinida de fixos discontinus –el punt de la discòrdia creat per la reforma laboral– ha assolit els 301.042 contractes, un 1,3% més que el 2022. En canvi, la resta de la contractació indefinida s’ha reduït d’un 8,1% (71.114 menys) i, malgrat això, supera els 800.000 contractes. D’aquesta manera, el pes dels fixos discontinus en el total de la contractació indefinida s’enfila al 27,2%, 1,9 punts per sobre del pes que va tenir en la contractació indefinida del 2022 (25,3%). Vet aquí el resultat de la reforma laboral.

L’augment de les afiliacions a Catalunya i a Espanya, en el balanç acumulat anual, pràcticament s’arrengleren (+2,6% i 2,7%, respectivament). En xifres absolutes, hi ha 94.028 afiliacions més a Catalunya que no el desembre del 2022. En termes relatius, totes les comunitats autònomes han tingut un augment interanual de les afiliacions a la Seguretat Social. Els creixements més destacats són els de les Canàries (+4%), seguides de la Comunitat de Madrid (+3,8%), les Illes Balears (+3,3%) i el País Valencià (+3%), que pugen per sobre de la mitjana de l’estat espanyol. Els augments menors són els de Cantàbria (+1,4%) i Extremadura (+1,8%). Catalunya és la cinquena comunitat amb més creixement (+2,6%), i pràcticament assoleix la mitjana de l’estat espanyol. Per tant, no podem dir que hagi estat un any excessivament bo, tampoc en aquest sentit.

Així ho pensa també la PIMEC. La patronal de les pimes ha constatat avui un alentiment més gran de l’activitat econòmica i que el mercat de treball es comença a ressentir de l’augment dels costs i la rigidesa en l’àmbit laboral amb una manca de flexibilitat per a les empreses. El secretari general, Josep Ginesta, ha assenyalat que a Catalunya els indicadors són més dolents que a la resta de l’estat espanyol. “Només hem reduït de 2.957 persones la desocupació registrada durant tot l’any 2023, mentre liderem l’atur a Europa, fet pel qual aquest 2024 s’haurien de reconsiderar la regulació laboral i les polítiques actives d’ocupació i prestacions socials.” Així mateix, Ginesta destaca: “El mes de desembre no havia crescut mai l’atur registrat, excepte el 2020, amb motiu de la pandèmia.” I afegeix: “També hem perdut afiliació mensual, tant mitjana com al darrer dia del mes”, que ha disminuït d’un 0,4% a Catalunya i, en canvi, a la resta de l’estat espanyol s’ha reduït d’un 0,1%. Un altre punt important!

El govern català també ha valorat les dades de la desocupació registrada a Catalunya l’any passat. Creu que són unes xifres molt positives, que, en paraules del conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, han estat possibles “gràcies a la robustesa mostrada pel teixit productiu, amb el reforç clar de les polítiques actives d’ocupació del govern”. I ha afegit: “Comptem amb una base sòlida per a afrontar les dificultats i reptes d’aquest 2024.” Torrent ha remarcat també: “Catalunya va tancar el 2023 amb l’atur més baix des del 2007 i amb rècord d’ocupació en un mes de desembre.”

Les xifres que presenta són les què són, i no menteix, però la tendència existent no és per a fer salts d’alegria, sinó més aviat a l’inrevés. Potser per això ha assegurat: “El 2024 actuarem amb el màxim de contundència per empènyer la creació d’ocupació i la reducció de l’atur, amb una colla de mesures, com ara la convocatòria del programa Treball i Formació dotat amb 62,1 milions d’euros i la previsió de beneficiar 1.800 persones.” Tant de bo això pugui canviar la tendència. Però tinc la sensació que, més enllà de les bones paraules i intencions del govern, ens esperen uns mesos preocupants en el mercat laboral.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any