L’absència forçada de Puigdemont i Comín fa perillar la votació d’una llei crucial al Parlament Europeu

  • Els eurodiputats de Junts per Catalunya han enviat una carta a tots els membres de l'eurocambra advertint-los de les conseqüències de la seva absència

VilaWeb
Toni Comín i Carles Puigdemont al Parlament Europeu (fotografia: Albert Salamé).
Pol Baraza Curtichs
11.07.2023 - 17:25
Actualització: 11.07.2023 - 22:28

Els eurodiputats de Junts per Catalunya Carles Puigdemont i Toni Comín van anunciar ahir que no anirien a Estrasburg arran de la resposta que van rebre de l’eurocambra sobre la immunitat de desplaçament. Segons Puigdemont, la resposta és prou ambigua per a no arriscar-se a anar-hi i ser detinguts en cas que el jutge Pablo Llarena emeti una nova euroordre contra. Aquesta absència forçada no tan sols els ha obligat a alterar l’activitat parlamentària, sinó que també posa en risc la votació d’una llei crucial al Parlament Europeu. Puigdemont i Comín han enviat una carta a tots els membres de l’eurocambra advertint-los de les “greus conseqüències“.

L’eurocambra votarà aquesta setmana una de les lleis que ha suscitat més polèmica els darrers mesos, la de restauració de la naturalesa de la Unió Europea, que és pensada per a protegir la biodiversitat. És una norma rellevant que pretén d’invertir la pèrdua de biodiversitat rehabilitant zones terrestres i marines degradades d’Europa i ha estat molt criticada pels partits conservadors. Després d’haver passat un llarg procés d’esmenes, la comissió de Medi Ambient va votar-la a finals de juny, i hi va haver un resultat completament ajustat: 44 vots a favor i 44 en contra, cosa que no hi va haver la majoria simple necessària.

La legislació s’ha enviat a l’eurocambra amb el format original, tal com va proposar des d’un bon començament la Comissió Europea, i es preveu que el resultat sigui una altra vegada molt ajustat, segons que recull Politico. Puigdemont i Comín són favorables a la llei, però la seva absència pot fer que caigui per pocs vots. “L’absència del president Puigdemont i el conseller Toni Comín a l’eurocambra és una violació dels seus drets que pot tenir conseqüències en votacions que es preveuen ajustades de lleis rellevant”, expressa Junts i Lliure per Europa.

En l’escrit, Puigdemont i Comín fan un repàs del procés judicial del Tribunal Suprem (TS) espanyol arran del Primer d’Octubre i del posicionament que ha adoptat la presidenta de l’eurocambra, Roberta Metsola, pel que fa a la immunitat. I també parlen del ple al qual no podran assistir: “Cada vot compta, cal escoltar cada veu per garantir que aquesta important legislació rebi el màxim consens. Així doncs, no poder assistir a aquesta sessió no només és una vulneració dels nostres drets polítics com a eurodiputats, i per tant als més d’1 milió de persones que ens van votar, sinó que també és una decisió que pot tenir greus conseqüències per al funcionament del Parlament Europeu i la feina que s’ha fet al llarg dels mesos”. Expressen que la situació demostra que la persecució del moviment independentista català per part de les autoritats espanyoles no és només un afer intern de l’estat espanyol, sinó que té moltes implicacions per la política europea.

A continuació, poder consultar el text íntegre de la carta que han enviat a tots els eurodiputats:

Benvolguts col·legues,

Com ja sabeu, no podem assistir a aquest ple a causa de la resposta ambigua que vam rebre de la presidenta del Parlament quan li vam preguntar si protegiria la nostra immunitat com a eurodiputats per poder arribar a Estrasburg, tal com reconeix l’article. 9 b) del Protocol núm. 7.

El gener de 2020 el Tribunal Suprem espanyol va demanar la renúncia de la nostra immunitat per processar-nos pel nostre paper en l’organització del referèndum català d’octubre de 2017. El març de 2021, el Parlament Europeu va decidir renunciar a la nostra immunitat parlamentària, tot i no comptar amb el suport del 40 % dels seus membres, i el Tribunal General de la UE no només ha desestimat els nostres recursos contra aquesta decisió (i els procediments que la van portar), sinó que també ha posat en dubte la nostra immunitat parlamentària per assistir a les sessions plenàries a Estrasburg. Aquesta sentència està pendent de recurs davant el TJUE. Davant de tot això, vam demanar a la presidenta Metsola garanties que defensaria la nostra immunitat per assistir als plens en cas de maniobra per detenir-nos. Tanmateix, no va donar cap garantia concreta en aquest sentit.

A més, es tracta d’una sessió molt important, amb votacions molt rellevants com el debat sobre la Llei de Restauració de la Natura, que sempre hem donat suport. I com vam veure a la Comissió ENVI, cada vot compta, cal escoltar cada veu per garantir que aquesta important legislació rebi el màxim consens. Així doncs, no poder assistir a aquesta sessió no només és una vulneració dels nostres drets polítics com a eurodiputats, i per tant als més d’1 milió de persones que ens van votar, sinó que també és una decisió que pot tenir greus conseqüències per al funcionament de la Parlament Europeu i la feina que s’ha fet al llarg dels mesos. Per tant, lamentem que la Presidència del Parlament no hagi donat cap garantia que puguem assistir a aquesta sessió i votar una legislació tan important per a la UE i els seus ciutadans.

Aquesta situació demostra que la persecució de l’independentisme català per part de les autoritats espanyoles no és només un afer espanyol intern, sinó que té moltes implicacions per a la política europea.

Salutacions cordials,

Carles Puigdemont

Toni Comín

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any