Un periodista d’À Punt denuncia censura homòfoba en un reportatge sobre Sant Dionís

  • L'autor del reportatge denuncia que van voler forçar-lo a incloure una parella heterosexual per "compensar", però el consell d'informatius d'À Punt nega que fos homofòbia

VilaWeb
Imatge de la gravació del reportatge que À Punt no va emetre. Fotografia: José Luis Lucas Villa
Redacció
10.10.2022 - 17:22
Actualització: 10.10.2022 - 20:38

Un periodista d’À Punt ha denunciat públicament que els seus superiors al canal han vetat un reportatge televisiu sobre una parella gai que celebra la mocadorada per Sant Dionís per primera volta. José Luis Lucas, redactor ENG d’À Punt Notícies,  ha explicat la seva versió dels fets en un comunicat després que ahir el compte de Twitter ElxMèdia hagués avançat que s’havia produït la censura homòfoba, cosa que À Punt va negar i, de fet, va dir que estudiarien accions legals.

El periodista explica que li van encarregar de fer un reportatge sobre la mocadorada que s’havia d’emetre en l’especial del Nou d’Octubre i que li van demanar que fos “original”. Uns dies després, explica, va proposar de mostrar una parella que mai no hagués celebrat Sant Dionís i que, per primera vegada i davant les càmeres d’À Punt, es regalarien el tradicional mocador amb dolços. La parella que va trobar eren dos nois, d’origen basc i brasiler, que mai no han participat en la festa i tenen ganes de participar en el reportatge. Quan li va explicar el perfil de la parella al responsable d’aquells continguts no posa cap pega, i continua treballant.

El reportatge no es grava fins al 5 d’octubre i diu que fins llavors ningú no li posa cap pega, i fins i tot un cop gravat el responsable li diu que està bé. L’endemà, però, demana de parlar amb ell. “Ens reunim en la sala d’edició amb presència d’un testimoni. Em diu que li han demanat certs canvis en el meu vídeo. Pregunte quins. Em diu que ara la intenció és mostrar més realitats i, concretament, em diu que he de gravar i incloure en el reportatge a una parella heterosexual”, diu, i expressa que la proposta li va semblar estranya i que se li va notar. Davant d’això, el responsable amb qui parla afegeix altres qüestions, que interpreta com una justificació. Una d’elles és que li reconeix que la parella heterosexual s’hauria d’incloure “amb calçador” i el segon comentari, va ser “ens ha costat molt aconseguir un set en la catedral“, en relació amb el set televisiu que es va muntar a la Catedral de València pel programa especial del Nou d’Octubre.

El periodista explica que es va negar a incloure cap parella heterosexual perquè, creu, si els protagonistes haguessin estat un noi i una noia no li haurien demanat d’incloure, a més, una parella LGBT, i perquè, a més, l’encàrrec del reportatge era mostrar la tradició de la mocadorada a través d’una parella que mai hagués celebrat Sant Dionís. “L’única cosa que està succeint és que esta parella gai està ocupant un espai que normalment estem acostumats a vore una parella heterosexual. I és necessari que les persones LGTBIQ+ puguem ocupar espais sense que es qüestione (o en este cas, que siga complementada amb una parella heterosexual) la nostra presència”, denuncia. Així, reclama poder fer notícies amb parelles LGBT més enllà del dia de l’Orgull i en notícies sobre delictes d’oci, i que parlin d’altres temes que els afecten com ara hipoteques, divorcis o conciliació.

Segons que diu, van avisar-lo que si ell no feia els canvis que demanen, el vídeo no s’emetrà, i ell va contestar que hi estava disposat i va marxar de la reunió. Més tard, quan ja havia plegat, diu que va trucar-li un company avisant-lo que en la reunió de l’especial pel Nou d’Octubre s’havia comentat la qüestió i “es va quedar perplex amb alguns comentaris que es van fer”. L’endemà va demanar al responsable si finalment s’emetria i li van explicar que una altra persona gravaria “altres realitats” i que es mesclarien les noves imatges amb les de la parella gai. Com que no hi està d’acord, el responsable li va dir que parlés amb el responsable de rang superior.

“Esta persona argumenta la decisió en diversos motius, entre ells un que em sorprèn moltíssim: em diu que el Nou d’Octubre és un dia per a la tradició i no per a la reivindicació. Un argument que crec que parla per si mateix”, diu. Tot i això, va insistir que fer-ho així era una equivocació, i diu que li van contestar que feia “una muntanya” d’una cosa sense importància. “En eixe moment em sent humiliat“, diu. Posteriorment, va fer-ho saber al Consell d’Informatius i als representants sindicals.

La parella s’oposa a aparèixer a À Punt en un sentit diferent del reportatge original

El periodista explica que quan va explicar què passava a la parella gai que havia participat originalment en el reportatge, amb un plantejament diferent del que ell els havia proposat, li contesten que no hi estan d’acord i que no volen cedir la seva imatge si és en aquests termes, cosa que va transmetre als responsables d’À Punt.

Dissabte, quan li confirmen que la decisió de no emetre el reportatge al programa especial del Nou d’Octubre és ferma, ho va fer saber al col·lectiu Lambda, entitat de defensa dels drets LGBT amb més de trenta anys de trajectòria a l’esquena. A la nit, i a través de la seva intermediació, li va arribar la proposta de portar la parella del reportatge (o una altra LGBT) a un lloc on es farà el directe sobre la mocadorada per a “demostrar que no hi ha homofòbia darrere d’estos fets”. Ell s’hi oposa perquè ni li diuen què es vol mostrar en el directe ni què hauria de fer la parella, però a més pel poc marge de maniobra que té la proposta a aquelles hores de la nit.

Finalment, no s’emet el reportatge amb la parella gai, però sí que se n’emet un altre en el qual només es veuen parelles heterosexuals. Per això, demana a À Punt que faci públic el meu reportatge.

“Deixe per al final com em sent després del que ha succeït: em sent menyspreat, impotent, però sobretot, em sent invalidat com a persona. Vaig proposar contar la tradició de la mocadorà a través d’una parella que vol celebrar Sant Dionís per primera volta i vaig buscar candidats en el meu entorn. La meua realitat està plena de persones LGTBIQ+, i és en este entorn on vaig trobar una parella que complia amb els requisits de la proposta. Però, per als meus responsables, la meua realitat no pareix vàlida. Almenys, si no és complementada amb la realitat de les persones heterosexuals. I jo pense que quan una persona LGTBIQ+ regala una mocadorà a la o les persones que estima, viu la tradició de Sant Dionís de manera absolutament vàlida. No necessita una parella heterosexual al seu costat per a justificar la seua participació en una tradició de totes i tots els valencians”, diu.

El consell d’informatius d’À Punt nega la censura

El periodista va posar el cas en mans d’el Consell d’informatius d’À Punt, que avui ha emès un comunicat per a dir que no s’ha produït cap cas de censura. Després d’haver escoltat totes les parts i recollit la informació pertinent, aquest ògan de la redacció conclou que l’equip d’edició va considerar necessari “introduir canvis aplicant els seus criteris editorials, un fet que és habitual en el procés d’elaboració dels continguts periodístics”. “Eixe criteri no implicava anul·lar la participació en el reportatge de la parella homosexual”, diuen, cosa que José Luis Lucas no diu en cap cas, sinó que critica que se’l faci compensar la presència d’una parella gai amb una altra d’heterosexual.

Segons el consell d’informatius, hi ha hagut “errades de comunicació evidents per part de l’equip de direcció”. Diuen que l’encàrrec del reportatge no es va fer de la manera més adequada, i que tampoc no ho va ser el seguiment de l’elaboració de la peça. “En les converses que justificaven els canvis sobre la peça original es va fer ús de criteris que poden resultar discutibles. Però són decisions editorials que en cap cas van en la línia d’una suposada homofòbia“, afirmen.

Per tant, consideren que no es pot acusar À Punt d’homofòbia, i treuen pit que les qüestions relacionades amb el col·lectiu LGBTI tenen una major presència a À Punt que en altres mitjans de comunicació, i ho reforcen amb l’argument que el 2021 van rebre el guardó Margarida Borràs del col·lectiu Lambda.

Després d’haver negat la censura homòfoba que el seu company de redacció denuncia, el consell d’informatius carrega contra el fet que la qüestió hagi saltat a les xarxes socials, i que s’hagin dirigit acusacions contra altres treballadors d’À Punt que, diuen, no tenen a veure amb el cas. Arran de tot plegat, reiteren, com han fet altres vegades, que s’estableixi com s’ha de gestionar l’acolliment a la clàusula de consciència dels treballadors.

Lambda agraeix que s’hagi denunciat públicament i la Unió de Periodistes demana una investigació

Lambda, que el consell d’informatius menciona, també s’ha posicionat sobre la qüestió donant suport total al periodista. “Aquest és un exemple més de la invisibilització que trobem en les nostres vides diàries”, diuen, i afegeixen que la majoria de les discriminacions es perpetuen sense ni tan sols adonar-se’n. “És necessari fer-nos conscients dels missatges que tenim interioritzats socialment per a poder modificar els nostres comportaments, perquè la discriminació ha d’acabar”, diuen.

Tal com exposa el periodista en el seu comunicat de denúncia, Lambda defensa que la presència de realitats LGBT no pot quedar relegada en els dies de les diferents visibilitats, al dia de l’Orgull o a les notícies sobre delictes d’odi. “À Punt ha deixat passar una gran oportunitat de fer de la diversitat la norma i donar espai a persones LGTBI+ —en aquest cas, una parella d’homes— com una realitat més de les moltes que es presentaren en l’especial del Nou d’Octubre”, diu.

Una de les reivindicacions clàssiques de Lambda respecte a la representació del col·lectiu, diuen en el comunicat, és tenir presència com una part més de la societat, “en notícies sobre la tornada a l’escola, les hipoteques, la conciliació familiar o la celebració de la mocadorà“. L’entitat de defensa dels drets LGBT explica que tan bon punt com el periodista els va contactar van demanar una reunió amb la direcció d’À Punt, i agraeixen a José Luis Lucas “l’actitud ferma i constructiva” perquè “el silenci no pot créixer i les reflexions que fem aquests dies ens permetran evitar que fets com aquestes es puguen repetir”.

Per la seva part, la Unió de Periodistes ha piulat que la censura que s’havia denunciat era un fet molt greu, i ha exigit una investigació a fons i que se’n depuren responsabilitats, si s’escau.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any