36a Trobada de la Puntaire: una autèntica festa de la cultura popular

VilaWeb
Redacció
29.09.2023 - 06:00

Més de 600 puntaires vingudes d’arreu del país es donaran cita entre el 6 i el 8 d’octubre a Móra la Nova (Ribera d’Ebre) per intercanviar experiències i coneixements en la 36a Trobada de la Puntaire, organitzada per l’Associació Catalana de Puntaires. “Volem acostar el món de la punta a tots els racons del territori, per tal que la gent obri els ulls a tot el que es pot fer amb la punta, totes les innovacions en tècniques i materials, perquè hi ha moltes puntaires al país que encara no les coneixen”, explica a Tornaveu la Rosa Maria Provencio, presidenta de l’Associació Catalana de Puntaires. De fet, la presidenta explica que la tria de Móra la Nova com a seu d’aquesta edició no és casual, sinó que s’ha fet perquè s’ha detectat un grup actiu de puntaires en aquesta vila de les Terres de l’Ebre, i es vol portar material i tècniques per donar-les a conèixer entre aquest grup. A més, “hem preparat una exposició de puntes en col·laboració amb l’IRMU, per tal de crear lligams més forts amb la cultura popular de les terres del sud”, detalla Provencio.

Una festa de cultura que transcendeix les puntes

Per altra banda, Rosa Maria Provencio explica que, més enllà de ser un punt de trobada per a les puntaires catalanes, aquesta 36a edició té la vocació de ser una gran festa de la cultura popular que transcendeixi les puntes: “Volem que sigui una gran festa de la cultura popular i de coneixement del territori, i és per això que, a més de puntes, tindrem també un taller de jota, ballada de gegants, diables i altres propostes que donaran consistència a aquesta idea”. A més, la presidenta de les puntaires -l’entitat aplega un miler d’associats entre persones i entitats-, anuncia que el 2024 la trobada tindrà lloc a Pineda de Mar, i la del 2025, a Sant Sardurní d’Anoia. També l’associació participarà amb una exposició en els actes de celebració del mil·lenari del monestir de Montserrat, on es podran veure puntes que recreen paisatges de Montserrat.

Programa farcit durant tres dies

Però en què consistirà la Trobada? Arrencarà divendres 6 amb una visita al museu del ferrocarril de Móra la Nova i amb la Inauguració de l’exposició de puntes i del Concurs de punts de llibre fets amb punta. L’endemà, dissabte, a les 11 h hi ha taller infantil relacionat amb el món de la punta a càrrec de Ludonia, i a la tarda es podrà visitar de forma gratuïta el museu dels Gegants. A la tarda, al parc 26 d’octubre, es podrà conèixer la història de la jota de la Ribera d’Ebre amb l’exhibició i taller de jotes a càrrec de l’associació Lo fardell patxetí. Música en directe a càrrec de la Banda la Ginesta. I al vespre, a les 20h, exhibició de foc a càrrec dels Diables Masovers de Móra la Nova.

Diumenge, darrer dia de la trobada, al hall del Pavelló Firal de Móra la Nova es podrà visitar l’exposició de la història del Col·lectiu de Dones de Móra la Nova, i en aquesta instal·lació tindrà lloc la celebració de la 36a Diada de la Puntaire. En paral·lel, es podrà visitar el Mercat de botigues especialitzades en puntes durant tot el matí al parc 26 d’octubre, on també hi haurà la ballada de gegants a càrrec de la colla Gegantera i Grallera de Móra la Nova per aixoplugar la trobada de puntaires, i finalment, a les 12 h es lliuraran els premis del concurs de puntes i es donarà el relleu del testimoni al municipi acollidor de la Trobada de la Puntaire 2024. La jornada acabarà amb un concert de música amb Escode3.

Consulteu aquí tot el programa de la Trobada de la Puntaire.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any