Àgueda Micó: ‘Hem passat de ser el govern de la corrupció i els amiguismes a ser un govern a la valenciana’

  • Parlem amb la coordinadora nacional del Bloc, Àgueda Micó, sobre els dos anys del canvi a la Generalitat

VilaWeb
Redacció
26.05.2017 - 22:00
Actualització: 27.05.2017 - 12:53

Compromís ha organitzat una festa per a commemorar els dos anys del canvi polític al País Valencià. La nit electoral del 24 de maig de 2015 va ser històrica en molts ajuntaments valencians, però especialment a la Generalitat Valenciana, on feia vint anys que el PP hi residia de manera permanent. Per a fer un breu balanç d’aquest període, conversem amb Àgueda Micó, coordinadora nacional del Bloc, formació majoritària en la coalició de Compromís.

—Quin balanç féu d’aquests dos anys i mig?
—Molt positiu perquè, per a nosaltres, la política i els partits són instruments per a treballar en favor de la societat. I tindre l’oportunitat de governar en el teu país, cosa que fins ara encara no havíem tingut, t’encoratja molt. Ho havíem fet en l’àmbit municipal, però no nacional. Les conselleries de Compromís van impulsant polítiques públiques molt valentes. En dos anys, hem aconseguit d’alguna manera, revertir la imatge del govern valencià. Això era fonamental, perquè la imatge pública que transmets marca un poc la visió que es té del teu país. I hem passat de ser el govern de la corrupció i els amiguismes a ser el govern a la valenciana. Un govern de canvi, plural, que funciona bé i que es pot exportar. Això s’ha traduït en la reversió del copagament farmacèutic, recuperar la sanitat universal, ens hem posat al dia amb els pagaments de la llei de dependència…

—Un dels grans cavalls de batalla, i que encara no s’ha resolt del tot, és la construcció de la nova RTVV.
—És un tema amb el qual ens hem trobat molts obstacles per com va deixar la cosa el PP. Quan tu entres en les institucions, vols fer les coses bé, des del començament, i per tant, anem fent els passos necessaris. Passa que, segons que ens informa el comitè rector, hi ha problemes tècnics, de procediment, de contractació de plantilla, que s’han de resoldre i que s’estan treballant. Però no pot ser immediat. Estic convençuda, sense posar data, que la nova corporació tirarà endavant i obrirà. I eixa legislatura, llavors, tornarà a començar. No únicament és important d’aconseguir coses, sinó fer-les amb la qualitat que la societat demana.

—I quins són els grans temes pendents?
—Hi ha dos models de conselleries. Les que primer havien de frenar l’acció que feia el PP, com la Conselleria d’Educació, de Sanitat o de Polítiques Inclusives. En aquestes, a mitjan legislatura, ja es poden consolidar tots els canvis que s’han fet. I després, n’hi ha d’altres, com la de Territori, la d’Economia o la d’Hisenda, que són conselleries que primer havien de fer una anàlisi de situació per a començar a aplicar polítiques públiques. En aquestes, ja es van veient els fruits en qüestions relatives a la planificació que han d’aplicar tot allò que s’ha pensat.

—Per exemple?
—En el cas de la Conselleria d’Educació, s’ha de culminar la llei d’educació valenciana; en la conselleria d’Economia i Hisenda, s’ha d’acabar de fer el canvi de model productiu amb ajudes a les energies renovables, la investigació i potenciar la formació professional com una eina de col·laboració entre universitats, instituts i empreses privades. I sobretot, també és molt important la reversió del model de sanitat, com s’ha fet a Ribera Salud, i culminar l’aposta que fa el govern per la sanitat pública.

—I la llei de la renda bàsica garantida.
—Sí, aquesta llei és fonamental perquè és rescatar persones en estat pur. Jo supose que abans d’acabar l’any la podrem portar a les corts. I no em vull oblidar del canvi de la llei electoral valenciana. Hem proposat de baixar la barrera electoral, una reivindicació històrica del valencianisme polític, implantar llistes cremallera, que siguen desblocades perquè la gent puga prioritzar les persones que creuen que ho poden fer millor… Aquest avantprojecte també està aprovat.

—I com va funcionant la relació amb el PSPV i Podem?
—És bona. El govern del Botànic funciona. El lideratge compartit entre Mónica [Oltra] i Ximo [Puig] i la seua actitud, que és de molta cooperació, fa que això es trasllade a totes les conselleries. I amb Podem, que són els nostres socis parlamentaris, la relació també és molt bona. Fa poc va haver-hi una reestructuració del Pacte del Botànic i es va ampliar perquè ells volien que impulsàssem algunes polítiques més. Aquesta renovació és una consolidació i el símptoma d’un treball en positiu. I per això, aquesta setmana a Madrid hem dit que volem tornar a intentar un pacte d’esquerres.

—Veieu factible que es pugui exportar?
—Sí, i tant. L’exemple del Botànic és un exemple fonamental de com fer polítiques d’esquerres. Per això, en el seu moment, vàrem intentar l’acord del Prado, que s’asseguessen a negociar Podemos i el PSOE en companyia nostra. Ara que Pedro Sánchez ha guanyat les primàries i sembla que hi haurà una direcció més propensa a fer pactes amb l’esquerra, nosaltres volem aprofitar aquest canvi de rumb del PSOE per exportar el Botànic a Madrid. Creiem que és totalment viable.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor