El govern turc creu que ISIS és el principal sospitós del doble atemptat d’Ankara
L'HDP, el partit pro-kurd, eleva a 128 els morts de l'atemptat

Per: Redacció


Aquesta funcionalitat és per als membres de la comunitat de VilaWeb. Si encara no en sou subscriptors, cliqueu en aquesta pàgina per veure'n els avantatges.


Aquesta funcionalitat és per als membres de la comunitat de VilaWeb. Si encara no en sou subscriptors, cliqueu en aquesta pàgina per veure'n els avantatges.

Fes-te subscriptor de VilaWeb
El govern turc d’Ahmet Davutoglu sospita que l’autor del doble atemptat de dissabte a Ankara és ISIS. L’atac, que va fer més de cent vint morts, portaria el segell dels gihadistes i seria molt semblant al que hi va haver el 20 de juliol a Suruc, a la frontera amb Síria. Aquell dia un suïcida es va immolar enmig d’un aplec de joves socialistes i pro-kurds, els quals actuaven de voluntaris i es dirigien a Kobane per ajudar a reconstruir la ciutat, destruïda precisament per Estat Islàmic.
Ahir la policia turca va dispersar amb gasos lacrimògens i cops de porra centenars de persones que es van concentrar a la plaça d’Ankara per a honorar les víctimes de l’atemptat. Durant la concentració es van sentir crits contra el govern turc i el seu president, Recep Tayyip Erdogan.
La policia va col·locar barricades a tots els carrers que conduïen a la plaça on dissabte es va produir l’atemptat, considerat pel govern el pitjor de la història de Turquia. D’aquesta manera, les persones i delegacions de partits polítics van veure com se’ls prohibia d’arribar al lloc dels fets. Entre aquests hi havia representants del Partit Democràtic dels Pobles (HDP), el moviment d’esquerres pro-kurd que va convocar la marxa pacífica que més tard acabaria en tragèdia, i alts càrrecs del partit socialdemòcrata CHP, el més gran de l’oposició.
Finalment, després que alguns polítics negociessin amb els cossos policials, es va permetre als manifestants d’accedir a la plaça.
Un clima convuls
Turquia viu sotmesa en un clima de tensió i violència des d’abans de les eleccions d’enguany. El partit del president Erdogan, islamista i conservador, va guanyar els comicis, però no va obtenir la majoria absoluta i no va poder formar govern. Li ho va impedir l’auge de l’esquerra kurda i turca, aglutinada sota el partit HDP. El partit ja havia rebut atacs abans de les eleccions. L’1 de novembre hi tornarà a haver eleccions, però fins llavors es preveu que la campanya continuï essent violenta. I més després del doble atemptat de dissabte.
S'ha afegit la noticia a Favorits