14.12.2003 - 06:00
Ahir diumenge, quan passaven 20 minuts de les 8 del vespre, a la Sala d’actes de Flors Sirera, es va fer una representació teatral, “Conta’m un conte: Hi havia una vegada en una maquila…”, a càrrec del grup Atrezzi (Fundació Pau i Solidaritat).
Així doncs, aprop de les dates en què s’ha commemorat el dia Internacional dels Drets Humans, 10 de desembre, el Consell de Solidaritat programa aquesta funció de teatre, intimista, que equilibra la denúncia de la vulneració dels drets humans més bàsics amb la tendresa dels colors i la música intercultural.
L’objectiu de la representació és doble: per una banda, es vol reflectir la situació actual de moltes dones del món que treballen en Maquiles -fàbriques sense cap condició de treball- elaborant molts productes que trobem a les nostres botigues. És una invitació a la ciutadania a consumir de manera responsable i sabent que
hi ha darrera de les marques que vestim i els productes que consumim.
Val a dir que, actualment, la realitat de les maquiles a l’Amèrica Central és que n’hi ha més de 1.100 maquiles a les ciutats de l’Amèrica Central; el 80% de la mà d’obra són dones, que a canvi de: jornades laborals de 12h., hores extres gratuïtes però obligatòries, cap cost en els acomiadaments o baixes laborals, submissió per pobresa extrema -reben mensuals de 84€-, assetjament sexual, violació sistemàtica dels drets humans laborals, etc. Per tant, les condicions laborals són extremadament pernicioses per a la salut i el benestar humà.
Per altra banda, el segon objectiu de l’obra és convocar a la comunitat educativa de la comarca,per tal que valorin si pot ser un recurs per treballar l’educació en valors i la igualtat de drets en les relacions internacionals amb els i les joves.
Així doncs, els diferents IES de la ciutat podran sol.licitar assistir a una representació de la mateixa obra en horari lectiu i de forma gratuïta.Cada centre podrà proposar una data durant els mesos de febrer i març contactant amb els àmbits d’educació o solidaritat de l’Ajuntament de Manresa (telf. 938782310) o amb Flors Sirera (938724496). Les sessions tindran lloc a la sala d’actes de Flors Sirera i membres de la ONGD Pau i Solidaritat faran una introducció i un co.loqui posterior a l’obra teatral per reforçar els aspectes més destacats i motivar als i les joves a expressar les seves opinions.