L’Acadèmia Valenciana de la Llengua i l’Institut d’Estudis Catalans acorden buscar línies de col·laboració.

VilaWeb
Redacció
31.10.2003 - 20:38

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

VALÈNCIA, 31 (EUROPA PRESS)

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) es van comprometre hui a València a “mantindre la línia de col·laboració iniciada el mes de juliol passat i a treballar perquè esta relació entre les dos institucions qualle en propostes concretes en un futur”.

Aquest compromís es va manifestar hui durant la primera visita oficial de la Secció Filològica de l’Institut a la seu de l’Acadèmia Valenciana al monestir de Sant Miquel dels Reis a València.

El president de la Secció, Joan Martí i Castell, va encapçalar la delegació, acompanyat per Francesc Vallverdú, Ramon Sistac i Isidor Marí, membres del consell de govern de l’IEC.

Els quatre integrants de l’IEC es van reunir amb la presidenta de l’entitat normativa valenciana, Ascensió Figueres, la resta de membres de la Junta de Govern i la totalitat dels presidents de les seccions i comissions de l’AVL.

Durant l’encontre, que va començar a les 12.30 hores i es va allargar fins a les 15 hores, els presidents de cadascuna de les seccions van exposar els projectes i els treballs iniciats en estos dos anys d’existència de l’Acadèmia.

Joan Martí, en nom de la Secció Filològica de l’IEC, va manifestar la seua “sorpresa” per la gran quantitat d’iniciatives en marxa, treballs alguns dels quals prompte eixiran a la llum, al temps que va qualificar l’encontre de “francament útil” per a les dos institucions, segons van informar fonts de l’AVL.

Ascensió Figueres, per la seua part, també va mostrar la seua satisfacció per esta visita que obri “les portes a futurs encontres amb l’Institut dins d’unes relacions horitzontals i normals”, van destacar les mateixes fonts.

Durant la reunió, el president de la Secció de Lexicografia de l’AVL, Jordi Colomina, va defensar la prioritat de les formes valencianes vives en la parla i documentades en els clàssics “com a un element fonamental en l’actuació de l’ens normatiu valencià”.

Un criteri que va compartir Joan Martí, quan va assenyalar que la fortalesa d’una llengua “es basa en la diversitat i en la importància que suposa la riquesa de les seues diferències”, van informar els responsables de l’Acadèmia.

La visita, segons les mateixes fonts, va transcórrer “dins d’un clima de cordialitat” i va finalitzar amb un dinar a la mateixa seu de l’Académia i amb un breu recorregut, realitzat esta vesprada, pel Monestir de Sant Miquel dels Reis.

D’altra banda, amb motiu d’esta reunió, una representació del blaver ultradretà Grup d’Acció Valencianista (GAV) es va concentrar aquest matí a les portes del Monestir per a protestar per la reunió. Els membres del GAV, alguns dels quals portaven la cara coberta per caretes i transportaven un taüt de cartró, van entregar en el registre d’entrada de l’AVL un escrit rebutjant aquest tipus de trobades.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem